facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για τις γερμανικές αποζημιώσεις προανήγγειλε ο Παυλόπουλος

Θέμα νομικής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων σε διεθνή δικαστήρια έθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Οφείλουμε να αναλογισθούμε τις άκρως αρνητικές επιπτώσεις, σε βάρος του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές μιας ανώφελης αλλά και αδιέξοδης αυστηρής λιτότητας. Η προτεραιότητα αυτή αποκτά σήμερα τόσο μεγαλύτερη σημασία, όσο είναι γνωστό ότι οι περιπέτειες του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και οι κίνδυνοι για την κοινωνική συνοχή αφήνουν πεδίο δράσης σε αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που υπονομεύουν απροκάλυπτα την ίδια την Δημοκρατία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ επιβουλεύονται ευθέως αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Πρέπει να δράσουμε αμέσως, πριν είναι αργά, άρα και πριν από τις προσεχείς Ευρωεκλογές», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντίστασης, εναντίον εκείνων που, όπως κι εσείς γνωρίζετε, θέλουν να γυρνούν πίσω σ’ ένα εφιαλτικό παρελθόν, εντάσσει η Ελλάδα απαιτήσεις της που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής τις οποίες, παγίως, θεωρούμε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως. Όλως αντιθέτως, τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού. Με βάση λοιπόν τους κανόνες αυτού του Πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του».
Με την τελευταία αποστροφή του λόγου του ο κ. Παυλόπουλος θέτει ξεκάθαρα ζήτημα προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό δικαστήριο για το ζήτημα.  
Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα ετέθη εκ νέου τόσο από τον κ. Παυλόπουλο νωρίτερα κατά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον κ. Σταϊνμάγερ, όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε πει πως Ελλάδα και Γερμανία δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε».
Το Βερολίνο, χθες Τέταρτη, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδα της εφημερίδας Bild το οποίο έκανε λόγο για απαιτήσεις της Ελλάδας ύψους 376 δισ. ευρώ, δήλωσε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερ δήλωσε πως το θέμα έχει κλείσει νομικά.
Το δημοσίευμα της Bild αναφερόταν σε έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης Πολεμικών Αποζημιώσεων, η οποία έθετε σειρά αξιώσεων:

  • 171,4 δισ. ευρώ, ποσό που δικαιούται η Ελλάδα για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2014 για καταστροφή των ελληνικών υποδομών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • 10,3 δισ. ως αποζημίωση για τα δάνεια που είχε υποχρεωθεί να δώσει η Ελλάδα στη Γερμανία την περίοδο της Κατοχής.
  • 33,8 δισ. για απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, γεωργία και άλλοι πόροι) για το διάστημα 1940-44
  • 53,8 δισ. ως αποζημίωση για ζημίες στην παραγωγή το διάστημα της Κατοχής.
Επιπλέον, οι επιτροπή φέρεται να κάνει για πρώτη φορά λόγο για αποζημιώσεις ιδιωτών.
Μια πρόταση αφορά την αποζημίωση συγγενών των 120.000 Ελλήνων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο -700 ευρώ έκαστος το μήνα επί 15 χρόνια, συνολικά 15,1 δισ. ευρώ. Μια δεύτερη, εναλλακτική πρόταση αφορά το σύνολο των πολιτών που απεβίωσαν κατά τον πόλεμο. Σύμφωνα με στοιχεία της Συνδιάσκεψη του Παρισιού του 1946, πρόκειται για 558.000 νεκρούς και 880.000 τραυματίες. Η επιτροπή προτείνει αποζημίωση 700 ευρώ τον μήνα επί 15 χρόνια για κάθε νεκρό και 700 ευρώ το μήνα για πέντε χρόνια για κάθε τραυματία.
Η δήλωση του κ. Παυλόπουλου ήρθε επίσης την ώρα που δημοσίευμα της Deutsche Welle έκανε λόγο για την πιθανότητα από κοινού διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων της Ελλάδας με ακόμη μια χώρα που υπέφερε τα πάνδεινα από τον ζυγό της ναζιστικής Γερμανίας: Την Πολωνία.
Ήδη, σύμφωνα με τη DW, ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης αλλά και ο επικεφαλής της αντίστοιχης πολωνικής Αρκάντιους Μούλαρτσικ επιβεβαίωσαν στην DW ότι υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ μελών των δύο επιτροπών. «Ορισμένα σημεία στην ελληνική έκθεση ήταν πολύ βοηθητικά για εμάς», δήλωσε ο κ. Μούλαρτσικ, προσθέτοντας ότι «η δική μας έκθεση θα είναι όμως πολύ ακριβέστερη». Εκπρόσωποι της πολωνικής επιτροπής μίλησαν σε συνάντηση στην Αθήνα και με τους δικηγόρους που είχαν εκπροσωπήσει παλαιότερα τα θύματα της ναζιστικής σφαγής στο Δίστομο. «Στην Πολωνία έχουμε χιλιάδες τέτοια χωριά», τόνισε ο Αρκάντιους Μούλαρτσικ στην DW.
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news