«Ο πρωθυπουργός έμαθε ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς, αφότου έφυγαν οι κάμερες από το επιχειρησιακό κέντρο την περασμένη Δευτέρα».
Αυτό ισχυρίστηκε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, χωρίς όμως να εξηγήσει γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν μίλησε για τους νεκρούς στην δήλωσή του που ακολούθησε τη σύσκεψη. Δήλωση η οποία μάλιστα έγινε πολύ ώρα μετά την λήξη της σύσκεψης, όταν πια η πληροφορία είχε επιβεβαιωθεί. Οπως επίσης δεν εξήγησε γιατί δεν έγινε ούτε κουβέντα στην σύσκεψη, για τις έστω ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς από την φονική πυρκαγιά. Ούτε εξήγησε γιατί οι πληροφορίες ήταν ανεπιβεβαίωτες, όταν ο ίδιος ο επικεφαλής των ΟΥΚ αλλά και ο Δήμαρχος Ραφήνας, είχαν ενημερώσει εγκαίρως για την ύπαρξη πολλών νεκρών. Ο Πάνος Σκουρλέτης πάντως χαρακτήρισε αστήρικτη και καθόλου σοβαρή την κατηγορία της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση απέκρυψε τα θύματα.
«Μόλις επιβεβαιώθηκε η πληροφορία, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξημερώματα και ενημέρωσε για τους νεκρούς» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν θα άλλαζε κάτι, αν η ενημέρωση γινόταν μία ώρα νωρίτερα η μία ώρα αργότερα.
Διέψευσε επίσης ότι η Μαραθώνος έκλεισε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως είπε, η Λεωφόρος έκλεισε για 15′ την ώρα που η φωτιά περνούσε το δρόμο.
Σχολιάζοντας τη δήλωση Μάκη Βορίδη ο οποίος μίλησε για διερεύνηση και ποινικών ευθυνών, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού.
«Προφανώς να υπάρχουν ευθύνες. Δεν επιζητούμε μια ανάληψη ευθύνης όμως για να λειτουργήσει εκτονωτικά» διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών
«Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν» πρόσθεσε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι θέλει να κραδαίνει μια υπουργική παραίτηση ως πολιτικό λάφυρο.
Ωστόσο, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι θετική η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κρατάει χαμηλούς τόνους και τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας των πυρκαγιών, αν και παραδέχθηκε ότι την ευθύνη των πρωτοβουλιών την έχει ο πρωθυπουργός.
«Πρέπει να πέσουν όλες οι μάντρες στο Μάτι», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσα και δραστικά μέτρα.
Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης του Πάνου Σκουρλέτη:
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κύριος Πάνος Σκουρλέτης. Κύριε Υπουργέ καταρχήν καλημέρα, και σας ευχαριστούμε πολύ σε μία δύσκολη μέρα που είστε μαζί μας.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καλημέρα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί καταρχήν ότι κρύβατε τους νεκρούς.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι είναι μία κατηγορία αστήρικτη και καθόλου σοβαρή και να σας εξηγήσω γιατί: Εκεί ήταν η ώρα της μάχης. Προτεραιότητα, όπως έχετε ακούσει, ήταν να υπάρξουν διασώσεις. Πληροφορίες για νεκρούς, είχαμε από κάποια στιγμή και έπειτα, ανεπιβεβαίωτες και προφανώς δεν θα ήταν προτεραιότητα να γίνει εκείνη την ώρα οποιαδήποτε ταυτοποίηση ή να αρχίσουμε να ανακοινώνουμε και να αποδεχόμαστε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε μία στιγμή που υπήρχαν επιχειρήσεις διάσωσης, κυρίως από την θάλασσα αλλά και μέσα στην φλεγόμενη περιοχή. Και δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα θα είχε, εάν αυτή η πληροφορία έβγαινε στον αέρα από τα επίσημα χείλη μία ώρα πριν ή μία ώρα μετά. Το βρίσκω κάτι τελείως αστείο και δευτερεύων εν πάση περιπτώσει, ως κατηγορία.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είχε ενημερωθεί -το θέτει αντιπολίτευση μετ’ επιτάσεως- ο Πρωθυπουργός πριν από τις δηλώσεις του, για την ύπαρξη νεκρών;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός όταν προσγειώθηκε δεν ήταν ενημερωμένος. Μετά παρακολουθήσατε την ενημέρωση στο σκέλος που ήταν ζωντανή η μετάδοση, όταν έφυγαν οι κάμερες, υπήρξε η πρώτη ενημέρωση του Πρωθυπουργού για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Εκείνη την ώρα δεν υπήρχε συγκεκριμένος αριθμός, υπήρχαν μαρτυρίες όσων επιχειρούσαν ότι ενδεχομένως υπάρχουν (σ.σ. άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους), «μάλλον είδαμε απανθρακωμένους, ενδεχομένως υπάρχει πνιγμένος». Είναι αυτό που κατά ένα τρόπο επιβεβαίωσε και ο κ. Μπαλτάκος από τα ΟΥΚ, στη δεύτερή του διευκρινιστική χθεσινή δήλωση. Ότι ήταν κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως δεδομένο στη συγκεκριμένη στιγμή. Για αυτό -όπως θυμάστε- όταν, πια, επιβεβαιώθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας μίλησε για έναν αριθμό πάνω από 20 νεκρούς. Δεν καταλαβαίνω ποια θα ήταν η διαφορά εάν αυτό είχε ειπωθεί μία ώρα νωρίτερα. Ας κοιτάξουμε δηλαδή τις σοβαρές πλευρές του ζητήματος.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Επίσης, υπάρχει ένα θέμα από την αντιπολίτευση -μπαίνει μετ’ επιτάσεως- είδα και τον κ. Βενιζέλο να κάνει σχετική ανάρτηση, τι νόημα έχει η ανάληψη πολιτικών ευθυνών εάν αυτή δεν συνοδεύεται από παραιτήσεις.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν, η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών εκ μέρους του Πρωθυπουργού και συλλογικά όλης της Κυβέρνηση -όπως έγινε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο- σχετίζεται με βάση το γεγονός, ότι οποιαδήποτε και να ήταν η Κυβέρνηση από τη στιγμή που έχουμε μία τέτοια τραγωδία προφανώς υπάρχουν ευθύνες. Αλλά είναι σαφές ότι εδώ δεν επιζητούμε μία συγνώμη, μία ανάληψη ευθύνης, για να λειτουργήσει εκτονωτικά, αλλά υπάρχει ανάγκη να δούμε όλο το εύρος των ευθυνών, υπάρχει η ανάγκη να δούμε πώς είχαν διαμορφωθεί όλες οι παράμετροι αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας. Θα περίμενα λοιπόν, ιδιαίτερα από πολιτικά πρόσωπα και όχι από τον απλό κόσμο, να είναι περισσότερο νουνεχείς και σεμνοί όταν ασκούν κριτική, διότι είναι σαφές: Ούτε άνθρωποι από την σημερινή κυβέρνηση υπήρξαν Δήμαρχοι, Νομάρχες ή Υπουργοί, που από τις δεκαετίες του 1970, του 1880 κι έπειτα και με τη δική τους ανοχή; συναίνεση; υπογραφή; οδηγηθήκαμε στο να φτιάχνονται πόλεις όπως το Μάτι ή η Μάντρα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα επανέλθουμε στα θέματα αυτά και μάλιστα λεπτομερώς στη συνέχεια της συζήτησής μας. Επειδή είπατε ότι δεν επιζητούμε συγνώμη για να λειτουργήσει εκτονωτικά, ζητάτε συγνώμη;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι αυτό ήταν το νόημα και η ουσία των όσων είπε ο Πρωθυπουργός μπροστά στις κάμερες και μπροστά στον ελληνικό λαό. Αλλά επαναλαμβάνω: Αναλαμβάνουμε εκείνες τις ευθύνες που μας αναλογούν και όχι, βεβαίως, θέλοντας να ικανοποιήσουμε την αντιπολίτευση ή κάποια άλλα κέντρα που επιζητούν μία παραίτηση, να την κραδαίνουν ως πολιτικό λάφυρο, συσκοτίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αναγκαία και σε βάθος αναζήτηση των αιτίων, των ευθυνών και κυρίως του τι κάνουμε από δω και ύστερα για την επόμενη μέρα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σας φοβίζει λέτε ανάλογα φαινόμενα στη Χαλκιδική;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς. Όπως φοβίζει το γεγονός ότι έχουμε αυτή τη στιγμή «γερασμένες» υποδομές σε όλη τη χώρα που έχουν κλείσει 30, 40 και 50 χρόνια. Αυτό σε συνδυασμό με την ένταση των καιρικών φαινομένων -και αυτό δεν το επικαλούμαστε πια εμείς- είδατε ότι όλοι μιλάνε πως τα επόμενα χρόνια ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών -όχι μόνο στην Ελλάδα- θα βρεθεί αντιμέτωπο με τέτοιου είδους φαινόμενα είτε αφορούν πυρκαγιές, οι οποίες θα πυκνώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής είτε πλημμύρες κ.λπ. Όταν λοιπόν έχουμε μία τέτοια κατάσταση, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που προέχει είναι να μπορέσουμε, να επανασχεδιάσουμε τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας και κυρίως να μπορέσουμε, να κάνουμε και όλα αυτά που απαιτούνται για να μειώσουμε την επικινδυνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Κατά τη γνώμη σας, η Πολιτική Προστασία και η σημερινή Γενική Γραμματεία με τις ελλείψεις που έχει, πρέπει να αναβαθμιστεί;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι, αυτό είναι βέβαιο.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ακόμα και σε υπουργείο κ. Σκουρλέτη;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το γεγονός ότι σε πάρα πολλές άλλες χώρες υπάρχει ξεχωριστός, μοναδικός πολιτικός προϊστάμενος, πάνω από την Πολιτική Προστασία, νομίζω ότι θα πρέπει να το σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά. Νομίζω ότι θα μπορεί να είναι υφυπουργείο με αποκλειστική αρμοδιότητα στα θέματα της πολιτικής προστασίας. Αλλά προσέξτε, όχι μία Πολιτική Προστασία που θα έχει 20, 25 υπαλλήλους όπως είναι τώρα. Εδώ υπάρχει η ανάγκη να δει κανείς πώς διαμορφώνεται ένα σύστημα το οποίο θα αξιοποιεί: Ένα μέρος των εκπαιδευμένων ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμο. Πώς θα υπάρχει, σε μία ετήσια βάση, εκπαίδευση των εθελοντών και μια πιστοποίηση των δεκάδων εθελοντικών ομάδων. Πώς οι υπεύθυνοι στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης δεν θα έχουν απλά και μόνο τον τίτλο, αλλά πώς θα περνάνε και εκείνοι μέσα από διάφορες εκπαιδεύσεις και πιστοποιήσεις, έτσι ώστε την κρίσιμη στιγμή, ο καθένας στο επίπεδο που του αναλογεί, να μπορεί να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είναι ερώτηση ακροάτριας αλλά θα την έκανα ούτως ή άλλως, επιμένει ο κ. Σκουρλέτης ότι δεν έγιναν λάθη, όπως ισχυρίστηκαν στη συνέντευξή της Πέμπτης οι αρμόδιοι;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα πήγαν καλά, από τη στιγμή που είχαμε τόσους δεκάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους. Αλλά θέλω να πω ότι η μία απόφαση ή η άλλη έχει το κόστος της και τα ρίσκα της. Ακούω κριτική «γιατί κάποια στιγμή κλείσανε την Λεωφόρο Μαραθώνος;». Καταρχήν, η αλήθεια είναι ότι Λεωφόρος Μαραθώνος έκλεισε για 15-20 λεπτά, τη στιγμή που πέρναγε η φωτιά. Εάν εκείνη την ώρα δεν έκλεινε, θα είχαμε καμένους συμπολίτες μας πάνω στη Λεωφόρο. Μετά από εκείνη τη στιγμή δεν είναι αλήθεια ότι η λεωφόρος Μαραθώνος ήταν πάλι κλειστή. Υπήρξε η δυνατότητα (σ.σ. οι εποχούμενοι) να στρέφονται είτε προς την πλευρά της Νέας Μάκρης είτε αυτή της Ραφήνας. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι μεμονωμένες μαρτυρίες πολιτών, οι οποίοι έχουν την βιωματική εμπειρία, την εικόνα της στιγμής, όταν τα βλέπει κανείς πάνω στο γυαλί, προφανώς δεν μπορούν να συνθέσουν με ακρίβεια τη μεγάλη εικόνα εκείνη τη στιγμή. θέλω να πω λοιπόν, ότι θα μπορούσαν να παρθούν και λίγο διαφορετικές αποφάσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα κόστιζαν και αυτές, διότι ο συνδυασμός όλων αυτών των παραμέτρων ήταν κάτι δύσκολα διαχειρίσιμο. Ουσιαστικά όλοι όσοι επιχειρούσαν είχαν υπέρτερες δυνάμεις απέναντί τους.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρόλα αυτά είναι ήπιος, φαντάζομαι θα αναγνωρίζετε την στάση του.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Βεβαίως και προχθές που βρέθηκα στην τηλεόραση χαιρέτησα την πρωτοβουλία του να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Τσίπρα και θα έλεγα ότι μακάρι να υπάρχει μία συνεννόηση για το τι μέλλει γενέσθαι στο επίπεδο της αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και της αντιμετώπισης με συγκεκριμένα μέτρα των διαχρονικών παθογενειών που αφορούν την άναρχη δόμηση. Διότι, ιδιαίτερα για το τελευταίο, δεν έχω ακούσει σχεδόν τίποτα από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτή την πρωτοβουλία όμως, όπως καταλαβαίνετε, θα πρέπει να την πάρει η Κυβέρνηση ή ο πρωθυπουργός.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Συμφωνώ. Οπωσδήποτε.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα γκρεμίσετε λοιπόν; Θα μπούνε μπουλντόζες σε αυτά και μέχρι πότε; Ή θα ξεχαστούν;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το ζητούμενο, αλλά και η βούληση της Κυβέρνησης, είναι να παρθούν άμεσα, δραστικά μέτρα. Τι σημαίνει αυτό για τη συγκεκριμένη περιοχή; Ότι θα πρέπει να πέσουν όλες οι μάντρες μέσα στις επόμενες ημέρες. Όλες ή μάντρες. Και από εκεί και πέρα να υπάρξει ένα σχέδιο πολεοδόμησης, διάνοιξης δρόμων. Δεν νοείται σχέδιο εκκένωσης αποτελεσματικό αν δεν έχεις δρόμους, αν δεν έχεις κοινόχρηστους χώρους, αλλιώς οποιοδήποτε σχέδιο εκκένωσης είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, όταν είπατε ότι θα πρέπει να πέσουν όλες οι μάντρες, εννοείτε στη συγκεκριμένη περιοχή ή σε όλη τη χώρα, στα παράκτια;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να ξεκινήσουμε από τη συγκεκριμένη περιοχή, να αξιολογήσουμε ποιες περιοχές εμφανίζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα, να ιεραρχήσουμε λοιπόν τα πράγματα και να βάλουμε μπρος. Από το Μάτι και πηγαίνοντας και στην υπόλοιπη χώρα. Αν αυτό απαιτεί ένα πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο, να το κάνουμε. Εδώ είναι που χρειάζεται να υπάρξει ένα μέτωπο κοινωνικό και πολιτικό και από δυνάμεις τοπικές και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και, προφανώς, από πολιτικές δυνάμεις.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω επίσης, αν θεωρείτε ότι υπήρχε ασύμμετρη απειλή, αν θεωρείτε δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, ότι υπήρχαν εμπρησμοί, τι στοιχεία έχετε.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τα στοιχεία είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί, αξιολογούνται, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα μπορούμε να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ερωτήματα έχουν τεθεί, συμπεράσματα δεν έχουν βγει ακόμα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Φοβάστε πλημμύρες τον χειμώνα;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Σας είπα και πριν, αλλά το προσπεράσαμε λίγο.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Γι’ αυτό το επανέφερα.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είχατε δει ποτέ άλλοτε τον μήνα Ιούλιο ανά τρεις μέρες να έχουμε βροχοπτώσεις και σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Λεωφόρο Μεσογείων, να υπάρχουν τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα; Πέστε μου αν το θυμόσαστε εσείς, δεν είστε και μικρός, δεν είστε και μεγάλος. Θέλω να πω ότι ναι, θα έχουμε ένταση των καιρικών φαινομένων, θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και επαναλαμβάνω ότι οι συγκεκριμένες υποδομές σήμερα είναι γερασμένες.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάμε λοιπόν στο αμέσως επόμενο ερώτημα που προκύπτει, αυτό το είπατε και πριν, το σημείωσα να σας το ρωτήσω στο τέλος. Χρήματα υπάρχουν για να γίνουν αυτά τα έργα και πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνουν; Χρειάζονται μελέτες, χρήματα…
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα σας πω. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Πρέπει λοιπόν να εξευρεθούν αυτά τα χρήματα. Ιεραρχούμε τις ανάγκες και εξασφαλίζουμε και τα χρήματα…
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ακόμη και αν χρειαστεί να μη πιαστούν τα πλεονάσματα;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τώρα θέτετε μια άλλη παράμετρο.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Την ουσιαστική φαντάζομαι…
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ουσιαστικότατη. Την οποία θα πρέπει να τη βάλουμε κι αυτή στο τραπέζι. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι η αναγκαία αντικατάσταση των βασικών υποδομών της χώρας δεν δρομολογήθηκε πιο έγκαιρα, οφείλεται και στις πολιτικές λιτότητας και στα μνημόνια. Όπως και να το δει κανείς. Αυτό σχετίζεται ακόμη και με διάφορα άλλα πράγματα. Να σας πω ένα θέμα με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι; Ξέρετε ότι οι εποχικοί πυροσβέστες δεν δικαιούνται να παίρνουν υπερωρίες; Βρίσκονται οι άλλοι στη μάχη της φωτιάς και δεν το δικαιούνται; Παρά μόνο το μόνιμο προσωπικό. Διότι υπάρχουν απαγορευτικά σε σχέση με αυτές τις δαπάνες. Πράγματα, δηλαδή, τα οποία είναι τραγικά. Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα τα μνημόνια έκαναν πολύ μεγάλη ζημιά.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Να βάλω λοιπόν την ερώτηση που μου ήρθε στο στόμα, καταλαβαίνω ότι είναι ίσως και λίγο άκαιρη, αλλά νομίζω ότι, επειδή η πολιτική είναι η τέχνη του προβλέπειν, ήθελα να σας ρωτήσω, πιστεύετε, καθώς βγαίνουμε στις 20 Αυγούστου από τα μνημόνια, ότι πρέπει να γίνει με τους δανειστές μία συζήτηση και να υπάρχει περισσότερη ελευθερία σε αυτά τα θέματα;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς. Δεν μπορεί όλοι να ομολογούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ότι έχουμε μπει στα χρόνια των ακραίων καιρικών φαινομένων, να μιλάνε για ένα Πανευρωπαϊκό σύστημα Πολιτικής Προστασίας και την ίδια στιγμή να μην αναγνωρίζουν την ανάγκη, κάποιες δαπάνες να εξαιρεθούν από αυτές που διαμορφώνουν τελικά τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα ελλείμματα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Όπως δαπάνες, γιατί εδώ λέτε κάτι πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου κ. υπουργέ, δαπάνες για αγορά πυροσβεστικών..;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Για όλα. Για μεγάλα έργα που σχετίζονται με τα ρέματα, τα αποχετευτικά, γιατί έρχονται και οι βροχές…
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Λέτε να μειωθούν τα πλεονάσματα και όσο μειωθούν να πάνε σε αυτές τις δαπάνες.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ή, εν πάση περιπτώσει, αυτές οι δαπάνες να εξαιρούνται από το να προσμετρώνται στην διαμόρφωση των συγκεκριμένων στόχων επίτευξης σε σχέση με τα πλεονάσματα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήταν πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση κ. υπουργέ, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.
aftodioikisi
Αυτό ισχυρίστηκε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, χωρίς όμως να εξηγήσει γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν μίλησε για τους νεκρούς στην δήλωσή του που ακολούθησε τη σύσκεψη. Δήλωση η οποία μάλιστα έγινε πολύ ώρα μετά την λήξη της σύσκεψης, όταν πια η πληροφορία είχε επιβεβαιωθεί. Οπως επίσης δεν εξήγησε γιατί δεν έγινε ούτε κουβέντα στην σύσκεψη, για τις έστω ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς από την φονική πυρκαγιά. Ούτε εξήγησε γιατί οι πληροφορίες ήταν ανεπιβεβαίωτες, όταν ο ίδιος ο επικεφαλής των ΟΥΚ αλλά και ο Δήμαρχος Ραφήνας, είχαν ενημερώσει εγκαίρως για την ύπαρξη πολλών νεκρών. Ο Πάνος Σκουρλέτης πάντως χαρακτήρισε αστήρικτη και καθόλου σοβαρή την κατηγορία της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση απέκρυψε τα θύματα.
«Μόλις επιβεβαιώθηκε η πληροφορία, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξημερώματα και ενημέρωσε για τους νεκρούς» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν θα άλλαζε κάτι, αν η ενημέρωση γινόταν μία ώρα νωρίτερα η μία ώρα αργότερα.
Διέψευσε επίσης ότι η Μαραθώνος έκλεισε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως είπε, η Λεωφόρος έκλεισε για 15′ την ώρα που η φωτιά περνούσε το δρόμο.
Σχολιάζοντας τη δήλωση Μάκη Βορίδη ο οποίος μίλησε για διερεύνηση και ποινικών ευθυνών, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού.
«Προφανώς να υπάρχουν ευθύνες. Δεν επιζητούμε μια ανάληψη ευθύνης όμως για να λειτουργήσει εκτονωτικά» διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών
«Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν» πρόσθεσε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι θέλει να κραδαίνει μια υπουργική παραίτηση ως πολιτικό λάφυρο.
Ωστόσο, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι θετική η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κρατάει χαμηλούς τόνους και τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας των πυρκαγιών, αν και παραδέχθηκε ότι την ευθύνη των πρωτοβουλιών την έχει ο πρωθυπουργός.
«Πρέπει να πέσουν όλες οι μάντρες στο Μάτι», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσα και δραστικά μέτρα.
Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης του Πάνου Σκουρλέτη:
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κύριος Πάνος Σκουρλέτης. Κύριε Υπουργέ καταρχήν καλημέρα, και σας ευχαριστούμε πολύ σε μία δύσκολη μέρα που είστε μαζί μας.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καλημέρα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί καταρχήν ότι κρύβατε τους νεκρούς.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι είναι μία κατηγορία αστήρικτη και καθόλου σοβαρή και να σας εξηγήσω γιατί: Εκεί ήταν η ώρα της μάχης. Προτεραιότητα, όπως έχετε ακούσει, ήταν να υπάρξουν διασώσεις. Πληροφορίες για νεκρούς, είχαμε από κάποια στιγμή και έπειτα, ανεπιβεβαίωτες και προφανώς δεν θα ήταν προτεραιότητα να γίνει εκείνη την ώρα οποιαδήποτε ταυτοποίηση ή να αρχίσουμε να ανακοινώνουμε και να αποδεχόμαστε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε μία στιγμή που υπήρχαν επιχειρήσεις διάσωσης, κυρίως από την θάλασσα αλλά και μέσα στην φλεγόμενη περιοχή. Και δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα θα είχε, εάν αυτή η πληροφορία έβγαινε στον αέρα από τα επίσημα χείλη μία ώρα πριν ή μία ώρα μετά. Το βρίσκω κάτι τελείως αστείο και δευτερεύων εν πάση περιπτώσει, ως κατηγορία.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είχε ενημερωθεί -το θέτει αντιπολίτευση μετ’ επιτάσεως- ο Πρωθυπουργός πριν από τις δηλώσεις του, για την ύπαρξη νεκρών;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός όταν προσγειώθηκε δεν ήταν ενημερωμένος. Μετά παρακολουθήσατε την ενημέρωση στο σκέλος που ήταν ζωντανή η μετάδοση, όταν έφυγαν οι κάμερες, υπήρξε η πρώτη ενημέρωση του Πρωθυπουργού για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Εκείνη την ώρα δεν υπήρχε συγκεκριμένος αριθμός, υπήρχαν μαρτυρίες όσων επιχειρούσαν ότι ενδεχομένως υπάρχουν (σ.σ. άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους), «μάλλον είδαμε απανθρακωμένους, ενδεχομένως υπάρχει πνιγμένος». Είναι αυτό που κατά ένα τρόπο επιβεβαίωσε και ο κ. Μπαλτάκος από τα ΟΥΚ, στη δεύτερή του διευκρινιστική χθεσινή δήλωση. Ότι ήταν κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως δεδομένο στη συγκεκριμένη στιγμή. Για αυτό -όπως θυμάστε- όταν, πια, επιβεβαιώθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας μίλησε για έναν αριθμό πάνω από 20 νεκρούς. Δεν καταλαβαίνω ποια θα ήταν η διαφορά εάν αυτό είχε ειπωθεί μία ώρα νωρίτερα. Ας κοιτάξουμε δηλαδή τις σοβαρές πλευρές του ζητήματος.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Επίσης, υπάρχει ένα θέμα από την αντιπολίτευση -μπαίνει μετ’ επιτάσεως- είδα και τον κ. Βενιζέλο να κάνει σχετική ανάρτηση, τι νόημα έχει η ανάληψη πολιτικών ευθυνών εάν αυτή δεν συνοδεύεται από παραιτήσεις.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν, η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών εκ μέρους του Πρωθυπουργού και συλλογικά όλης της Κυβέρνηση -όπως έγινε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο- σχετίζεται με βάση το γεγονός, ότι οποιαδήποτε και να ήταν η Κυβέρνηση από τη στιγμή που έχουμε μία τέτοια τραγωδία προφανώς υπάρχουν ευθύνες. Αλλά είναι σαφές ότι εδώ δεν επιζητούμε μία συγνώμη, μία ανάληψη ευθύνης, για να λειτουργήσει εκτονωτικά, αλλά υπάρχει ανάγκη να δούμε όλο το εύρος των ευθυνών, υπάρχει η ανάγκη να δούμε πώς είχαν διαμορφωθεί όλες οι παράμετροι αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας. Θα περίμενα λοιπόν, ιδιαίτερα από πολιτικά πρόσωπα και όχι από τον απλό κόσμο, να είναι περισσότερο νουνεχείς και σεμνοί όταν ασκούν κριτική, διότι είναι σαφές: Ούτε άνθρωποι από την σημερινή κυβέρνηση υπήρξαν Δήμαρχοι, Νομάρχες ή Υπουργοί, που από τις δεκαετίες του 1970, του 1880 κι έπειτα και με τη δική τους ανοχή; συναίνεση; υπογραφή; οδηγηθήκαμε στο να φτιάχνονται πόλεις όπως το Μάτι ή η Μάντρα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα επανέλθουμε στα θέματα αυτά και μάλιστα λεπτομερώς στη συνέχεια της συζήτησής μας. Επειδή είπατε ότι δεν επιζητούμε συγνώμη για να λειτουργήσει εκτονωτικά, ζητάτε συγνώμη;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι αυτό ήταν το νόημα και η ουσία των όσων είπε ο Πρωθυπουργός μπροστά στις κάμερες και μπροστά στον ελληνικό λαό. Αλλά επαναλαμβάνω: Αναλαμβάνουμε εκείνες τις ευθύνες που μας αναλογούν και όχι, βεβαίως, θέλοντας να ικανοποιήσουμε την αντιπολίτευση ή κάποια άλλα κέντρα που επιζητούν μία παραίτηση, να την κραδαίνουν ως πολιτικό λάφυρο, συσκοτίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αναγκαία και σε βάθος αναζήτηση των αιτίων, των ευθυνών και κυρίως του τι κάνουμε από δω και ύστερα για την επόμενη μέρα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σας φοβίζει λέτε ανάλογα φαινόμενα στη Χαλκιδική;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς. Όπως φοβίζει το γεγονός ότι έχουμε αυτή τη στιγμή «γερασμένες» υποδομές σε όλη τη χώρα που έχουν κλείσει 30, 40 και 50 χρόνια. Αυτό σε συνδυασμό με την ένταση των καιρικών φαινομένων -και αυτό δεν το επικαλούμαστε πια εμείς- είδατε ότι όλοι μιλάνε πως τα επόμενα χρόνια ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών -όχι μόνο στην Ελλάδα- θα βρεθεί αντιμέτωπο με τέτοιου είδους φαινόμενα είτε αφορούν πυρκαγιές, οι οποίες θα πυκνώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής είτε πλημμύρες κ.λπ. Όταν λοιπόν έχουμε μία τέτοια κατάσταση, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που προέχει είναι να μπορέσουμε, να επανασχεδιάσουμε τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας και κυρίως να μπορέσουμε, να κάνουμε και όλα αυτά που απαιτούνται για να μειώσουμε την επικινδυνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Κατά τη γνώμη σας, η Πολιτική Προστασία και η σημερινή Γενική Γραμματεία με τις ελλείψεις που έχει, πρέπει να αναβαθμιστεί;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι, αυτό είναι βέβαιο.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ακόμα και σε υπουργείο κ. Σκουρλέτη;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το γεγονός ότι σε πάρα πολλές άλλες χώρες υπάρχει ξεχωριστός, μοναδικός πολιτικός προϊστάμενος, πάνω από την Πολιτική Προστασία, νομίζω ότι θα πρέπει να το σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά. Νομίζω ότι θα μπορεί να είναι υφυπουργείο με αποκλειστική αρμοδιότητα στα θέματα της πολιτικής προστασίας. Αλλά προσέξτε, όχι μία Πολιτική Προστασία που θα έχει 20, 25 υπαλλήλους όπως είναι τώρα. Εδώ υπάρχει η ανάγκη να δει κανείς πώς διαμορφώνεται ένα σύστημα το οποίο θα αξιοποιεί: Ένα μέρος των εκπαιδευμένων ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμο. Πώς θα υπάρχει, σε μία ετήσια βάση, εκπαίδευση των εθελοντών και μια πιστοποίηση των δεκάδων εθελοντικών ομάδων. Πώς οι υπεύθυνοι στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης δεν θα έχουν απλά και μόνο τον τίτλο, αλλά πώς θα περνάνε και εκείνοι μέσα από διάφορες εκπαιδεύσεις και πιστοποιήσεις, έτσι ώστε την κρίσιμη στιγμή, ο καθένας στο επίπεδο που του αναλογεί, να μπορεί να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είναι ερώτηση ακροάτριας αλλά θα την έκανα ούτως ή άλλως, επιμένει ο κ. Σκουρλέτης ότι δεν έγιναν λάθη, όπως ισχυρίστηκαν στη συνέντευξή της Πέμπτης οι αρμόδιοι;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα πήγαν καλά, από τη στιγμή που είχαμε τόσους δεκάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους. Αλλά θέλω να πω ότι η μία απόφαση ή η άλλη έχει το κόστος της και τα ρίσκα της. Ακούω κριτική «γιατί κάποια στιγμή κλείσανε την Λεωφόρο Μαραθώνος;». Καταρχήν, η αλήθεια είναι ότι Λεωφόρος Μαραθώνος έκλεισε για 15-20 λεπτά, τη στιγμή που πέρναγε η φωτιά. Εάν εκείνη την ώρα δεν έκλεινε, θα είχαμε καμένους συμπολίτες μας πάνω στη Λεωφόρο. Μετά από εκείνη τη στιγμή δεν είναι αλήθεια ότι η λεωφόρος Μαραθώνος ήταν πάλι κλειστή. Υπήρξε η δυνατότητα (σ.σ. οι εποχούμενοι) να στρέφονται είτε προς την πλευρά της Νέας Μάκρης είτε αυτή της Ραφήνας. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι μεμονωμένες μαρτυρίες πολιτών, οι οποίοι έχουν την βιωματική εμπειρία, την εικόνα της στιγμής, όταν τα βλέπει κανείς πάνω στο γυαλί, προφανώς δεν μπορούν να συνθέσουν με ακρίβεια τη μεγάλη εικόνα εκείνη τη στιγμή. θέλω να πω λοιπόν, ότι θα μπορούσαν να παρθούν και λίγο διαφορετικές αποφάσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα κόστιζαν και αυτές, διότι ο συνδυασμός όλων αυτών των παραμέτρων ήταν κάτι δύσκολα διαχειρίσιμο. Ουσιαστικά όλοι όσοι επιχειρούσαν είχαν υπέρτερες δυνάμεις απέναντί τους.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρόλα αυτά είναι ήπιος, φαντάζομαι θα αναγνωρίζετε την στάση του.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Βεβαίως και προχθές που βρέθηκα στην τηλεόραση χαιρέτησα την πρωτοβουλία του να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Τσίπρα και θα έλεγα ότι μακάρι να υπάρχει μία συνεννόηση για το τι μέλλει γενέσθαι στο επίπεδο της αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και της αντιμετώπισης με συγκεκριμένα μέτρα των διαχρονικών παθογενειών που αφορούν την άναρχη δόμηση. Διότι, ιδιαίτερα για το τελευταίο, δεν έχω ακούσει σχεδόν τίποτα από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτή την πρωτοβουλία όμως, όπως καταλαβαίνετε, θα πρέπει να την πάρει η Κυβέρνηση ή ο πρωθυπουργός.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Συμφωνώ. Οπωσδήποτε.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα γκρεμίσετε λοιπόν; Θα μπούνε μπουλντόζες σε αυτά και μέχρι πότε; Ή θα ξεχαστούν;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το ζητούμενο, αλλά και η βούληση της Κυβέρνησης, είναι να παρθούν άμεσα, δραστικά μέτρα. Τι σημαίνει αυτό για τη συγκεκριμένη περιοχή; Ότι θα πρέπει να πέσουν όλες οι μάντρες μέσα στις επόμενες ημέρες. Όλες ή μάντρες. Και από εκεί και πέρα να υπάρξει ένα σχέδιο πολεοδόμησης, διάνοιξης δρόμων. Δεν νοείται σχέδιο εκκένωσης αποτελεσματικό αν δεν έχεις δρόμους, αν δεν έχεις κοινόχρηστους χώρους, αλλιώς οποιοδήποτε σχέδιο εκκένωσης είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, όταν είπατε ότι θα πρέπει να πέσουν όλες οι μάντρες, εννοείτε στη συγκεκριμένη περιοχή ή σε όλη τη χώρα, στα παράκτια;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να ξεκινήσουμε από τη συγκεκριμένη περιοχή, να αξιολογήσουμε ποιες περιοχές εμφανίζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα, να ιεραρχήσουμε λοιπόν τα πράγματα και να βάλουμε μπρος. Από το Μάτι και πηγαίνοντας και στην υπόλοιπη χώρα. Αν αυτό απαιτεί ένα πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο, να το κάνουμε. Εδώ είναι που χρειάζεται να υπάρξει ένα μέτωπο κοινωνικό και πολιτικό και από δυνάμεις τοπικές και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και, προφανώς, από πολιτικές δυνάμεις.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω επίσης, αν θεωρείτε ότι υπήρχε ασύμμετρη απειλή, αν θεωρείτε δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, ότι υπήρχαν εμπρησμοί, τι στοιχεία έχετε.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τα στοιχεία είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί, αξιολογούνται, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα μπορούμε να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ερωτήματα έχουν τεθεί, συμπεράσματα δεν έχουν βγει ακόμα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Φοβάστε πλημμύρες τον χειμώνα;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Σας είπα και πριν, αλλά το προσπεράσαμε λίγο.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Γι’ αυτό το επανέφερα.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είχατε δει ποτέ άλλοτε τον μήνα Ιούλιο ανά τρεις μέρες να έχουμε βροχοπτώσεις και σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Λεωφόρο Μεσογείων, να υπάρχουν τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα; Πέστε μου αν το θυμόσαστε εσείς, δεν είστε και μικρός, δεν είστε και μεγάλος. Θέλω να πω ότι ναι, θα έχουμε ένταση των καιρικών φαινομένων, θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και επαναλαμβάνω ότι οι συγκεκριμένες υποδομές σήμερα είναι γερασμένες.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάμε λοιπόν στο αμέσως επόμενο ερώτημα που προκύπτει, αυτό το είπατε και πριν, το σημείωσα να σας το ρωτήσω στο τέλος. Χρήματα υπάρχουν για να γίνουν αυτά τα έργα και πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνουν; Χρειάζονται μελέτες, χρήματα…
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα σας πω. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Πρέπει λοιπόν να εξευρεθούν αυτά τα χρήματα. Ιεραρχούμε τις ανάγκες και εξασφαλίζουμε και τα χρήματα…
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ακόμη και αν χρειαστεί να μη πιαστούν τα πλεονάσματα;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τώρα θέτετε μια άλλη παράμετρο.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Την ουσιαστική φαντάζομαι…
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ουσιαστικότατη. Την οποία θα πρέπει να τη βάλουμε κι αυτή στο τραπέζι. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι η αναγκαία αντικατάσταση των βασικών υποδομών της χώρας δεν δρομολογήθηκε πιο έγκαιρα, οφείλεται και στις πολιτικές λιτότητας και στα μνημόνια. Όπως και να το δει κανείς. Αυτό σχετίζεται ακόμη και με διάφορα άλλα πράγματα. Να σας πω ένα θέμα με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι; Ξέρετε ότι οι εποχικοί πυροσβέστες δεν δικαιούνται να παίρνουν υπερωρίες; Βρίσκονται οι άλλοι στη μάχη της φωτιάς και δεν το δικαιούνται; Παρά μόνο το μόνιμο προσωπικό. Διότι υπάρχουν απαγορευτικά σε σχέση με αυτές τις δαπάνες. Πράγματα, δηλαδή, τα οποία είναι τραγικά. Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα τα μνημόνια έκαναν πολύ μεγάλη ζημιά.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Να βάλω λοιπόν την ερώτηση που μου ήρθε στο στόμα, καταλαβαίνω ότι είναι ίσως και λίγο άκαιρη, αλλά νομίζω ότι, επειδή η πολιτική είναι η τέχνη του προβλέπειν, ήθελα να σας ρωτήσω, πιστεύετε, καθώς βγαίνουμε στις 20 Αυγούστου από τα μνημόνια, ότι πρέπει να γίνει με τους δανειστές μία συζήτηση και να υπάρχει περισσότερη ελευθερία σε αυτά τα θέματα;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς. Δεν μπορεί όλοι να ομολογούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ότι έχουμε μπει στα χρόνια των ακραίων καιρικών φαινομένων, να μιλάνε για ένα Πανευρωπαϊκό σύστημα Πολιτικής Προστασίας και την ίδια στιγμή να μην αναγνωρίζουν την ανάγκη, κάποιες δαπάνες να εξαιρεθούν από αυτές που διαμορφώνουν τελικά τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα ελλείμματα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Όπως δαπάνες, γιατί εδώ λέτε κάτι πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου κ. υπουργέ, δαπάνες για αγορά πυροσβεστικών..;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Για όλα. Για μεγάλα έργα που σχετίζονται με τα ρέματα, τα αποχετευτικά, γιατί έρχονται και οι βροχές…
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Λέτε να μειωθούν τα πλεονάσματα και όσο μειωθούν να πάνε σε αυτές τις δαπάνες.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ή, εν πάση περιπτώσει, αυτές οι δαπάνες να εξαιρούνται από το να προσμετρώνται στην διαμόρφωση των συγκεκριμένων στόχων επίτευξης σε σχέση με τα πλεονάσματα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήταν πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση κ. υπουργέ, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.
aftodioikisi
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου