facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Χανιά: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά, κάηκαν κτίσματα στον Αποκόρωνα (βίντεο+φωτο)

Η φωτιά που ξεκίνησε από την εθνική οδό στον Αγ.Φανούριο έφτασε έξω απο τις Βρύσες και κατευθύνεται προς Γεωργιούπολη- Οι φλόγες "έγλυψαν" τις αυλές των σπιτιών - Πληροφορίες οτι κάηκε υπό ανέγερση εξοχική κατοικία και μια αποθήκη - Τμηματική διακοπή κυκλοφορίας στον ΒΟΑΚ - Κλειστή η Παλαιά Εθνική Οδός - Εγκλωβισμένοι οδηγοί, ουρές χιλιομέτρων - Σε ετοιμότητα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ - Στο Νοσοκομείο 4 άτομα με προβλήματα δύσπνοιας και ένα παραπληγικό άτομο για λόγους ασφαλείας - Νέο μέτωπο στο ύψος του Έσπερου
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνης, κοντά στον Άγιο Φανούριο η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτα καίγοντας ελαιόδεντρα, καλλιέργειες  και δασική έκταση ενώ νωρίς το απόγευμα η πυρκαγιά έφτασε έξω από τις Βρύσες. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μια έκταση 15 χιλιομέτρων και υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώθηκαν πέντε με έξι διαφορετικές εστίες φωτιάς.
Οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από σπιτια στις Βρύσες και στο Μετόχι όμως ευτυχώς, χάρη στην μεγάλη κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων από όλο το νομό Χανίων, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο αλλά και τη συνδρομή εθελοντών, ο κίνδυνος αποσοβήθηκε.  
Στην είσοδο των Βρυσών νωρίς το απόγευμα μια τριώροφη οικοδομή ενός υπό κατασκευή κτίσματος απειλήθηκε από τη φωτιά με τον ιδιοκτήτη να τραυματίζεται ελαφριά στην προσπάθειά του να σώσει την περιουσία του, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο οτι έχει καεί και μια αποθήκη.  Μιλώντας στο Flashnews.gr ο δήμαρχος Αποκόρωνα κ.Χαράλαμπος Κουκιανάκης επιβεβαίωσε οτι δύο κτίσματα φέρονται να έχουν καεί, επεσήμανε οτι δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές ενώ έκανε λόγο για έργο εμπρηστών αφού τη στιγμή που οι πυροσβέστες αντιμετώπιζαν την πυρκαγιά, εμφανίστηκαν τρεις με τέσσερις νέες εστίες φωτιάς.

Ανθρώπινες ζωές δεν έχουν απειληθεί όμως 4 άτομα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και στο Κέντρο Υγείας Βάμου με προβλήματα δύσπνοιας ενώ και ένα παραπληγικό άτομο διεκομίσθη στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για λογους ασφαλείας.
Οι ζημιές μέχρι τώρα από την κόλαση φωτιάς είναι ανυπολόγιστες, το πευκοδάσος του Αποκόρωνα έγινε στάχτη ενώ έχει καταστραφεί μεγάλος όγκος ζωικού και φυτικού κεφαλαίου. Αξίζει να σημειωθεί οτι μετά τις 18:30 το απόγευμα άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, σε Σφακιά, Βρύσες και Καλαμίτσι καθώς κάηκε δίκτυο της ΔΕΗ που ηλεκτροδοτεί τις περιοχές αυτές. Εκτεταμένη είνα η καταστροφή και στο δίκτυο άρδευσης.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες 
Η κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς είναι πρωτοφανής, με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους να προσπαθούν να σταματήσουν την πύρινη λαιλαπα. Λίγο μετά της 14:30 σηκώθηκαν και τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν στην Κρήτη, σε Ηράκλειο και Χανιά, συνδράμοντας τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεση της φωτιάς.
Συνολικά επιχειρούν 22 πυροσβεστικά οχήματα από τα Χανιά,  το πυροσβεστικό κλιμάκιο Βρυσών, το Ναύσταθμο Κρήτης αλλά και πυροσβεστική δύναμη από Ρέθυμνο και Ηράκλειο με 44 πυροσβέστες. Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.
Σε ετοιμότητα ασθενοφόρα, αστυνομία και τροχαία - Ουρές χιλιομέτρων στον ΒΟΑΚ, εγκλωβίστηκαν οδηγοί
Εκτός από τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης στο σημείο βρέθηκε και δύναμη της τροχαίας ΒΟΑΚ για τη ρύθμιση και εκτροπή της κυκλοφορίας ενώ ο δρόμος στο ύψος της γέφυρας που πάει προς Φρε, είχε κλείσει μέχρι νωρίς το απόγευμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές χιλιομέτρων. Η πορεία της φωτιάς οδήγησε σε εκ νέου απαγόρευση της κυκλοφορίας, στον κόμβο των Βρυσών, στο δρόμο προς Σφακιά, ενώ και η Παλαιά Εθνική οδός έχει κλείσει.


Την ώρα που επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν την πυρκαγιά, ένα νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε στο ύψος του Έσπερου με τους πυροσβέστες να δεσμεύονται στο σημείο για την αντιμετώπιση της νέας εστίας.



Οι πρώτες εικόνες από τα καμμένα
flashnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news