facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Στέλνουν 5.000 φακέλους σε 4 αστυνομικούς

Τεράστιος κίνδυνος μαζικής παραγραφής χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων και απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο ελλοχεύει από την απόφαση-βόμβα
να σταλούν 5.000 υποθέσεις κρίσιμων ελέγχων στην Οικονομική Αστυνομία (υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.). Η συγκεκριμένη υπηρεσία διαθέτει μόνο τέσσερις αστυνομικούς για να χειριστούν αυτόν τον τεράστιο όγκο φορολογικών και οικονομικών ελέγχων. Ηδη στον 13ο όροφο του κτιρίου της ΓΑΔΑ έχουν σταλεί οι 90 πρώτοι φάκελοι με κρίσιμες φορολογικές έρευνες, ενώ έρχεται νέο κύμα αποστολής χιλιάδων σχετικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αφού, εκτός της ζημιάς για το Δημόσιο, ελλοχεύει ο κίνδυνος σειρά στελεχών των αρχών ασφαλείας να κατηγορηθούν για την παραγραφή των υποθέσεων και να οδηγηθούν στα δικαστήρια. Με την ΕΛ.ΑΣ. να φορτώνεται το δυσβάστακτο φορτίο όλων των οικονομικών ελέγχων της χώρας και να μετατρέπεται ξαφνικά σε ένα... νέο ΣΔΟΕ. Μια κατάσταση που έχει φέρει την αντίδραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα αλλά και σε επέμβαση - χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε - της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με απόφαση της 18ης Ιανουαρίου 2018 όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επέστρεψαν περίπου 5.000 υποθέσεις στις δικαστικές αρχές, οι οποίες αφορούσαν εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές προανακριτικών αλλά και ανακριτικών ενεργειών για ειδικούς φορολογικούς ελέγχους και σχετικές έρευνες μεγάλης έκτασης. Τις υποθέσεις αυτές χειρίζονταν μέχρι τον Μάρτιο του 2018 το ΚΕΦΟΜΕΠ, οι ΔΟΥ και άλλες υπηρεσίες. Από τότε οι 5.000 φάκελοι στάλθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές εν όψει σύστασης της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη συσταθεί.

Σύσκεψη στον Αρειο Πάγο

Σε σύσκεψη που έγινε προ 12 ημερών στον Αρειο Πάγο, όπου συμμετείχαν ανώτατοι δικαστικοί, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και άλλοι, κρίθηκε ότι η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο μοναδικός φορολογικός και ελεγκτικός μηχανισμός που έχει απομείνει και ότι σε αυτήν πρέπει να σταλούν οι 5.000 φάκελοι που αφορούν άγνωστο, πολλαπλάσιο, αριθμό ελεγχόμενων προσώπων. Στη σύσκεψη στον Αρειο Πάγο προτάθηκε να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα στην Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), αφού η δομή αυτή υπάρχει, έχει πολυάριθμο προσωπικό και έχει πολύχρονη σχετική εμπειρία.
Ακόμη ζητήθηκε πολλοί από τους φακέλους να σταλούν πίσω στην ΑΔΑΕ, χωρίς να γίνει δεκτό οτιδήποτε από αυτά…

Ετσι άρχισε η μεταφορά των δικογραφιών προς την Οικονομική Αστυνομία που ήδη χειρίζεται - ύστερα από προκαταρκτικές εξετάσεις ή προανακρίσεις - περίπου 290 άλλες, προϋπάρχουσες κρίσιμες έρευνες. Ανάμεσα σε αυτές, παράνομες επιχορηγήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ύποπτες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ, παραβάσεις νομοθεσίας κοινωνικής ασφάλισης, παρανομίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, λαθρεμπόριο καυσίμων κ.λπ. Ακόμη χειρίζεται δεκάδες υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος. Επιπλέον, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, η Οικονομική Αστυνομία πραγματοποιεί ετησίως περίπου 1.200 επιτόπιους ελέγχους για παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ χειρίζεται και 1.500-1.600 περίπου καταγγελίες πολιτών.

Αδύνατη η περαίωση

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με τον τωρινό προγραμματισμό, οι 5.000 αυτές δικογραφίες θα ανατεθούν στο Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης, όπου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή απασχολούνται μόνο τέσσερα άτομα, εκ των οποίων τα δύο θα μετακινηθούν στην υπό σύσταση Διεύθυνση Διερεύνησης Οικονομικών Εγκλημάτων. Μάλιστα οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη υπενθύμιζαν, για να γίνει αντιληπτή αυτή η δυσαναλογία, ότι «όταν τον Οκτώβριο του 2015 οι ελεγκτικές αρμοδιότητες, μαζί με 3.500 φακέλους φορολογικών ελέγχων, μεταφέρθηκαν από τον ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αυτό είχε συνοδευτεί με την ενίσχυση της τελευταίας με 500 υπαλλήλους». Ενώ τώρα δεν υπάρχει καμιά ενίσχυση και οι χιλιάδες έλεγχοι ανατίθενται σε 2-3 αστυνομικούς!

Οπως επισήμαναν στο «Βήμα» παράγοντες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «από αυτή τη συγκέντρωση του τεράστιου όγκου δικογραφιών στους ολιγάριθμους αστυνομικούς θα είναι αδύνατη η περαίωσή τους, θα υπάρξουν τεράστιοι κίνδυνοι δικονομικής μορφής λόγω παραγραφής φορολογικών και όχι μόνο παραβάσεων. Με αποτέλεσμα σειρά επιπλοκών και σε δικαστικό επίπεδο…».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους φακέλους από την πρώτη «σοδειά» που έχουν σταλεί στην ΕΛ.ΑΣ αφορούν ελέγχους με χρονικό βάθος πολλών ετών και για τους οποίους ελάχιστες ή μηδενικές ενέργειες έχουν γίνει.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η Οικονομική Αστυνομία θα χάσει τον επιχειρησιακό χαρακτήρα της, θα αναγκαστεί να μειώσει τους ελέγχους που έκανε τα τελευταία χρόνια και θα παρουσιάσει προβλήματα στη λειτουργία της. Θα σταματήσει να ελέγχει σοβαρά οικονομικά σκάνδαλα και θα μετατραπεί σε υπηρεσία φορολογικών ελέγχων και μόνο. Αντίστοιχα προβλήματα φαίνεται ότι θα υπάρξουν και στην ομοειδή υπηρεσία της Ε.ΛΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα.
Πάντως, παρά τις αντιδράσεις και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που υπάρχουν, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει αλλαγή πλεύσης. Κάτι που μεγεθύνει τον προβληματισμό των στελεχών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τις συνέπειες που θα προκύψουν.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news