Την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις εγχώριες τράπεζες, που διενήργησε η ΕΚΤ, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα αποτελέσματα του stress test για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες δείχνουν ότι στην περίπτωση μιας αρνητικής εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη 3ετία, το λεγόμενο δυσμενές σενάριο της άσκησης, η επίπτωση στην κεφαλαιακή τους βάση θα ήταν περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες που αντιστοιχούν σε 15,5 δισ. ευρώ.
Οι απώλειες αυτές υπερκαλύπτονται από την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης κεφαλαίου. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν τίθεται θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας. Τα αποτελέσματά της, μαζί με άλλες σχετικές εποπτικές πληροφορίες, χρησιμοποιούνται για να σχηματιστεί μια συνολική εποπτική αξιολόγηση της κατάστασης μιας τράπεζας».
Αναλυτικότερα η Alpha Bank – η οποία εμφάνισε την ισχυρότερη επίδοση μεταξύ των τραπεζών - ολοκλήρωσε την άσκηση με δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 20,37% με το βασικό σενάριο και 9,69% με το δυσμενές. Η Eurobank εμφάνισε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,56% με το βασικό και 6,75% με το δυσμενές σενάριο, η Εθνική15,99% με το βασικό και 6,92% με το δυσμενές ενώ η Τράπεζα Πειραιώς 14,52% με το βασικό και 5,9% με το δυσμενές.
Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εικόνα καθώς ακόμα και στο ακραία δυσμενές σενάριο οι εγχώριες τράπεζες εμφανίζουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αισθητά υψηλότερες του 5,5%, που σύμφωνα με αναλυτές ήταν ο ελάχιστος πήχης που είχε θέσει –ανεπίσημα- η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, «η άσκηση διενεργήθηκε με βάση την ίδια μεθοδολογία και προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) σε επίπεδο ΕΕ, αλλά με συντομευμένο χρονοδιάγραμμα».
Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διαμορφώθηκαν κατά κύριο λόγο από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:
- Πιστωτικός κίνδυνος: ενώ υπό το βασικό σενάριο η αρνητική επίδραση του πιστωτικού κινδύνου στους δείκτες κεφαλαίου CET1 ήταν κατά μέσο όρο περίπου 260 μονάδες βάσης, υπό το δυσμενές σενάριο αυξήθηκε στις 850 μονάδες βάσης.
- Καθαρά έσοδα από τόκους: τα καθαρά έσοδα από τόκους υπό το δυσμενές σενάριο μειώθηκαν κατά 22,5% σε σύγκριση με το βασικό σενάριο.
Σημειώνεται ότι το δυσμενές σενάριο της άσκησης προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3% για την εφετινή χρονιά, περαιτέρω συρρίκνωση κατά 2,1% το 2019 και σταθεροποίηση με +0,2% τι 2020. Με το stress test πιστοποιήθηκε ότι οι εγχώριες τράπεζες έχουν πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση η οποία θα άντεχε ακόμα και σε περίπτωση νέου εκτροχιασμού της εγχώριας οικονομίας η οποία τα τελευταία χρόνια έχει χάσει περίπου το 25% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ «είναι σημαντικό, να τονιστεί ότι η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν αποτελεί πρόβλεψη μελλοντικών γεγονότων αλλά είναι μια άσκηση προληπτικού χαρακτήρα η οποία βασίζεται σε συγκεκριμένη μεθοδολογία και σε διάφορες υποθέσεις και σενάρια, με σκοπό να εξεταστεί η ικανότητα των τραπεζών να αντεπεξέρχονται σε ασθενέστερες οικονομικές συνθήκες».
Τι αναφέρουν οι τράπεζες
Με αφορμή τα αποτελέσματα του stress test ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. ∆ημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε: “Η εξαιρετική επίδοση στην Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων επιβεβαιώνει την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Alpha Bank, και την ικανότητά μας να επιτυγχάνουμε τους στρατηγικούς στόχους μας.
H κεφαλαιακή θέση της Τραπέζης, η υψηλότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας για τη μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων και να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την επίδοση της Τράπεζας στο Stress Test. Η άσκηση της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι, παρά τις αυστηρές υποθέσεις του δυσμενούς σεναρίου, η Eurobank παραμένει ανθεκτική σε αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες. Το αποτέλεσμα των Stress Tests έρχεται μετά από μια πολυετή περίοδο αναταραχής στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Τα συνολικά κεφάλαια της Eurobank, από τα υψηλότερα στον κλάδο, και η συνολική ισχυρή της επίδοση μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στην αποδοτική εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού. Έχουμε δύο άξονες προτεραιότητας: Πρώτον, την αποτελεσματική διαχείριση και την ταχεία μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει. Δεύτερον, τη χρηματοδότηση των πελατών μας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και της οικονομίας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες όπου έχουμε δραστηριότητα.»
Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, αναφέρει ότι «τα αποτελέσματα του Stress Test που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιβεβαιώνουν ότι οι συνθήκες αγοράς στην Ελλάδα βελτιώνονται αισθητά, ακόμη και κάτω από τις συντηρητικές υποθέσεις που εφαρμόζονται σε μια τόσο απαιτητική εποπτική άσκηση. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου "Ατζέντα 2020" για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και την στήριξη της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας, η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι συνεχίζει να υπερτερεί των κεφαλαιακών απαιτήσεων και με σκοπό να επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης των κινδύνων του ισολογισμού και τη στρατηγική απομόχλευσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Η Τράπεζα Πειραιώς - τονίζεται στην ανακοίνωση - εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδίου "Ατζέντα 2020", με στόχο την εξομάλυνση του ισολογισμού της μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών, καθώς και την αποκατάσταση της κερδοφορίας της.
Τέλος, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε:
Ολοκληρώθηκε η διενέργεια άσκησης προσομοίωσης (ST) από την ΕΚΤ για την περίοδο 2018-20, με ενσωμάτωση για πρώτη φορά του λογιστικού προτύπου IFRS 9.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της EBA, τόσο το βασικό όσο και το δυσμενές σενάριο διενεργήθηκαν σε στατικό Ισολογισμό της 31.12.17, περιλαμβανομένης της επίπτωσης από την εφαρμογή του IFRS 9. Συνεπώς, η επίδραση μελλοντικών κεφαλαιακών ενεργειών όπως η πώληση θυγατρικών δεν λήφθηκε υπ’ όψη. Η ΕΤΕ ενημερώθηκε ότι το αποτέλεσμα της άσκησης (ST) καθώς και άλλοι παράγοντες εκτιμήθηκαν από το Supervisory Board του SSM. Κατόπιν τούτων, δεν προκύπτει κεφαλαιακό έλλειμμα ή ανάγκη κατάρτισης πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης σαν αποτέλεσμα της άσκησης (ST).
Η άσκηση (ST) του 2018, διενεργήθηκε κάτω από σημαντικά αυστηρότερες παραδοχές σε σχέση με αυτή του 2015, έχοντας ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη κεφαλαιακή απομείωση στο δυσμενές σενάριο. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η επίδραση του δυσμενούς σεναρίου της άσκησης ανήλθε σε 9.6 ποσοστιαίες μονάδες, με το δείκτη των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (CET1) να μειώνεται σε 6.9% το 2020, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης του IFRS 9 μετά την 01.01.2018 (-70μ.β.) καθώς και της επίδρασης της Βασιλείας (CRDIV -20 μ.β.). Κάτω από το βασικό σενάριο, ο δείκτης των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων μειώνεται κατά 50μ.β. φθάνοντας στο 16.0% το 2020, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης από IFRS 9 (-70μ.β.) και CRDIV (-20μ.β.)».
Επισυνάπτονται ολόκληρες οι ανακοινώσεις της Alpha και της Eurobank:
kathimerini
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου