facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Στα «ύψη» η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης

Στην Ελλάδα εντοπίζεται ο υψηλότερος απαιτούμενος χρόνος επίλυσης αστικών και εμπορικών δικαστικών υποθέσεων στην ΕΕ, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα του EU Justice Scoreboard 2018.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι «οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης στην Ελλάδα παρακολουθούνται στενά στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».
EU Justice Scoreboard 2018
Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, η οποία χρησιμοποιεί στοιχεία του 2016, στην Ελλάδα, ο υψηλότερος απαιτούμενος χρόνος επίλυσης υποθέσεων εντοπίζεται στα δικαστήρια δευτέρου βαθμού.
Στη χώρα διακρίνει κανείς και από τους υψηλότερους απαιτούμενους χρόνους επίλυσης διοικητικών υποθέσεων.
Επιπρόσθετα, παρατηρείται χαμηλή διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών μέσων, καθώς και χαμηλή χρήση πρακτικών ICT μεταξύ δικαστηρίων και δικηγόρων.
Η καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα αποκτά ξεχωριστή σημασία δεδομένου ότι η χώρα διαθέτει μεσαίο προς υψηλό αριθμό δικαστών ανά κάτοικο.
Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο αριθμός των δικηγόρων ανά κάτοικο.
Σε κάθε περίπτωση, «αρκετά καλή» είναι η αντίληψη για την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και των δικαστών στην ελληνική κοινή γνώμη.
Παρά τη σχετικά καλή γενική εικόνα σε επίπεδο ΕΕ, η έκθεση υπογραμμίζει ότι «οι προκλήσεις παραμένουν όχι μόνο ως προς τη λειτουργία των δικαστικών συστημάτων αλλά και στο περιεχόμενο ορισμένων μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται στα κράτη - μέλη».
naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news