facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Νέα προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα για τους ρωσικούς S-400

Με μια νέα προειδοποίηση για τους S-400 στην 'Αγκυρα απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην τοποθέτηση του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που έκανε λόγο για επίσπευση της παράδοσης του σχετικού αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος.

Ο κ. Πούτιν βρίσκεται στην Τουρκία, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη του σε ξένη χώρα μετά την πρόσφατη επανεκλογή του.

Σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε την πάγια τοποθέτηση των ΗΠΑ που δεν θέλει μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να προβεί στην αγορά του εν λόγω ρωσικού οπλικού συστήματος. Οι
ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα υπάρχουν σοβαρά ζήτημα συμβατότητας ανάμεσα στους S-400 και μια σειρά από αμερικανικά οπλικά συστήματα, στα οποία φυσικά περιλαμβάνονται και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο».

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση την 27η Οκτωβρίου 2017. Η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται στον ειδικό νόμο για την επιβολή κυρώσεων (CAATSA) που προβλέπει συνέπειες για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος υπενθυμίζει πως μια τέτοια κίνηση δεν συμβαδίζει με την εκφρασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση -ιδίως των χωρών που ανήκαν στο πρώην μπλοκ της Σοβιετικής Ένωσης- από την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας.

«Μια τέτοια προμήθεια θα ήταν, επίσης, ασυμβίβαστη με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι σύμμαχοι στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (του ΝΑΤΟ), μέσω της καταβολής εθνικών προσπαθειών για τη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία» αναφέρει.

Πούτιν: Επιταχύνουμε την παράδοση των πυραύλων S-400 στην Τουρκία

Η εφαρμογή της συμφωνίας για την προμήθεια συστοιχιών πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 στην Τουρκία αποτελεί μια προτεραιότητα, δήλωσε εχθές ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η προτεραιότητα στη συνεργασία (Ρωσίας-Τουρκίας) στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf», τόνισε ο Πούτιν σε μια συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα «επιταχύνει» την παράδοση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400. «Συζητήσαμε την υλοποίηση της συμφωνίας για την παράδοση των S-400 και αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την παράδοση αυτών των αμυντικών συστημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία θα συζητηθούν διεξοδικά σε μια συνάντηση μιας σχετικής διακυβερνητικής επιτροπής.

Και άλλα συστήματα θα πάρουμε λέει ο Ερντογάν

Ωστόσο ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος για την προμήθεια νέων προηγμένων οπλικών συστημάτων από την Ρωσία. «Η Τουρκία ενδέχεται να συνεργαστεί με τη Ρωσία σε αμυντικά προγράμματα εκτός των πυραυλικών συστημάτων S-400, που η Μόσχα συμφώνησε να προμηθεύσει στην Άγκυρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τον Δεκέμβριο η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για να προμηθεύσει η Μόσχα την Άγκυρα με συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, οριστικοποιώντας μια συμφωνία που βαθαίνει τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Κρεμλίνο.

Πούτιν: Το 2023 τίθεται σε λειτουργία ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου της Τουρκίας

Στην επίσημη κήρυξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας προχώρησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πούτιν μάλιστα ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Το έργο κατασκευής έχει αναλάβει η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Rosatom, Αλεξέι Λιχάτσεφ, που συνοδεύει τον Πούτιν στην επίσκεψη, πάνω από 350 τουρκικές εταιρείες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μετέχουν στο πρόγραμμα κατασκευης του πυρηνικού σταθμού.

Έκανε λόγο για στρατηγική επένδυση

Ο Πούτιν δήλωσε ότι νιώθει ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα γίνει σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια οι Ερντογάν και Πούτιν θα έχουν συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο, κατά τις οποίες σημαντική θέση αναμένεται ότι θα έχει το ζήτημα της Συρίας, στο οποίο η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν στενή συνεργασία.

Η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του

Η Άγκυρα ήταν ο πρώτος σταθμός του Βλαντιμίρ Πούτιν στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του για τέταρτη προεδρική θητεία στις 18 Μαρτίου. Έφθασε στην Άγκυρα εχθές γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν απ' ευθείας τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η επίσκεψή του μάλιστα γίνεται στην κορύφωση της διπλωματικής κρίσης Ρωσίας – Δύσης μετά την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Λονδίνο, μια επίθεση που η Βρετανία αποδίδει στη Μόσχα.

Καμία αναφορά στους δύο έλληνες στρατιωτικούς

Στο μεταξύ η επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα διέψευσε τις προσδοκίες κυβερνητικών κύκλων για παρέμβαση του Ρώσου προέδρου στο θέμα της παράνομης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Για το θέμα αυτό δεν υπήρξε καμία δημόσια τοποθέτηση και όπως φαίνεται έμεινε έξω από την ατζέντα των συνομιλιών.

Να σημειωθεί ότι στις 22 Μαρτίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην περιοχή και ζήτησε την παρέμβαση του Βλάντιμιρ Πούτιν για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news