facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

DW:Με κλειστά χαρτιά ο Σολτς για την ελάφρυνση του χρέους

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δίνει εκ νέου έμφαση στην κατάθεση «αξιόπιστου» ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης και δέχεται ότι θα πρέπει να βοηθηθούν χώρες με δύσκολη οικονομική κατάσταση. Συνέντευξη στην FAS.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εξακολουθεί να αποφεύγει διευκρινίσεις για τη στάση, την οποία σκοπεύει να τηρήσει η γερμανική κυβέρνηση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στο κυριακάτικο φύλο της Frankfurter Allgemeine (FAS) επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του υπουργείου του πως ως το καλοκαίρι αναμένεται το τελικό πόρισμα των Θεσμών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος όπως και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους. «Επιπλέον», επισημαίνει ο κ. Σολτς, «θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα.»
Βοήθεια και μεταρρυθμίσεις πάνε πακέτο
Symbolbild Europäische Bankenunion (picture-alliance/dpa)
Η Γερμανία επιμένει στη σταθερότητα Ευρώ
Αιτιολογώντας τη επιφυλακτικότητά του σε ό,τι αφορά σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τονίζει πως είναι θέμα αξιοπιστίας και παραπέμπει- ασκώντας έμμεσα κριτική - στη στάση που τηρήθηκε από πολλούς στην Ευρωζώνη όταν ξέσπασε η ελληνική δημοσιονομική κρίση. Ενώ στην αρχή απορρίπτονταν κάθε βοήθεια προς την Ελλάδα, στη συνέχεια καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από το Eurogroup, τη Γερμανία και τη Γαλλία. «¨Ηταν καλό για την αξιοπιστία της πολιιτκής» σημειώνει. Υπογραμμίζει ακόμη ότι ήταν πάντως σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα και ταυτόχρονα να απαιτηθεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σκιαγραφώντας κατά κάποιο τρόπο τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Γερμανία και στο μέλλον στην ΕΕ, για παράδειγμα, αναφορικά με βοήθεια προς τις χώρες με οικονομικά προβλήματα.
Ενώ διαβεβαιώνει πως το Βερολίνο θα τηρεί τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ και ό,τι οι γερμανικοί προϋπολογισμοί θα είναι ισοσκελισμένοι, παραδέχεται πως λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης είναι πιο εύκολο για τη Γερμανία να ακολουθήσει αυτή τη δημοσιονομική πολιτική από ότι χώρες που πλήττονται από ανεργία. Το ζητούμενο είναι «να δοθεί βήμα προς βήμα η δυνατότητα σε αυτές τις χώρες να ξεπεράσουν τη  δύσκολη κατάστασή τους χωρίς να τεθούν λάθος κίνητρα. Κάθε απόφαση θα πρέπει να διασφαλίζει πως δεν θα κινδυνεύσει η σταθερότητα της Νομισματικής Ένωσης και του τραπεζικού συστήματος.»
 
«Δεν πρόκειται να υλοποιηθούν όλες οι προτάσεις Μακρόν»
Frankreich Emmanuel Macron empfängt Bundeskanzlerin Angela Merkel in Paris (picture-alliance/dpa/MAXPPP/T. Padilla)
Την ερχόμενη Πέμπτη Μακρόν και Μέρκελ θα συναντηθούν στο Βερολίνο
Καθόλου αποκαλυπτικός ο Γερμανός υπουργός και σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που έχει καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πριν μισό χρόνο. Στις απαντήσεις του ο Όλαφ Σολτς δεν διατυπώνει γερμανικές θέσεις αλλά επισημαίνει ερωτήματα που προκύπτουν από τις προτάσεις Μακρόν. Ενώ, για παράδειγμα, τονίζει την αναγκαιότητα της Τραπεζικής Ένωσης, ταυτόχρονα καθιστά σαφές πως απομένει να δοθούν απαντήσεις σε αρκετά δύσκολα θέματα το επόμενο διάστημα, όπως στην περίπτωση των κόκκινων δανείων. Αναφορικά με την πρόταση της ενός κοινού συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων στις τράπεζες από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης ο κ. Σολτς τονίζει πως πρόκειται για το «πιο περίπλοκο ζήτημα». Πάντως, δεν «πρέπει να προκύψει η άδικη κατάσταση ορισμένοι να συγκεντρώνουν τα μέσα (για την ασφάλιση), ενώ άλλοι να μη πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις.»
Ως την πιο επείγουσα μεταρρύθμιση θεωρεί την μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε έναν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με διασφαλισμένο τον έλεγχο από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών της Ευρωζώνης. Ερωτηθείς για την πρόταση του κ. Μακρόν για έναν κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών ο Όλαφ Σολτς απαντά πως ο «Γάλλος πρόεδρος γνωρίζει πως δεν πρόκειται να υλοποιηθούν όλες του οι προτάσεις. Θα εξετάσουμε τώρα τι είναι εφικτό χωρίς να  εξαντλούνται οι δυνατότητες δράσεις των μεμονωμένων κρατών.» Τέλος ο Όλαφ Σολτς καθιστά σαφές ότι απορρίπτει την ιδέα της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων. «Αν και ορισμένες φορές κάποιες χώρες θα πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες το ζητούμενο είναι «στο τέλος να μπορούν όλοι να πορευτούν στο δρόμο που έχει χαραχτεί.»
dw

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news