Κόντρα σε προειδοποιήσεις εμπορικών εταίρων για «ανάλογη απάντηση» και αγνοώντας τις ανησυχίες, που εξέφραζαν ακόμη και μέλη του κόμματός του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε πράξη την προαναγγελία του για επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου- εξαιρώντας προς το παρόν τον Καναδά και το Μεξικό. Αν και άφησε ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για περαιτέρω εξαιρέσεις, άναψε το φιτίλι για μία φωτιά, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εμπορικό πόλεμο.
Η σκανδάλη των αντιποίνων
Οι δασμοί θα έχουν ως αποτέλεσμα οι εμπορικοί εταίροι να «πατήσουν τη σκανδάλη των αντιποίνων» έσπευσε να προειδοποιήσει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Φοβάμαι μία κλίμάκωση, η οποία θα έχει αντίκτυπο συνολικά στην παγκόσμια οικονομία και στην επενδυτική εμπιστοσύνη» εξήγησε σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον. «Η εμπιστοσύνη είναι πολύτιμο αγαθό, το οποίο παίρνει καιρό να αποκτηθεί, και μπορεί να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού» είπε χαρακτηριστικά. Θύμισε δε πως το εμπόριο ήταν η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.
Ε.Ε.: Είμαστε σύμμαχοι, οφείλει να μας εξαιρέσει
Με ένα μήνυμα στο λογαριασμό της στο Twitter, κατά τις συνήθειες του Αμερικανού προέδρου, απάντηση η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρεμ. «Η Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα» έγραψε. «Θα επιδιώξω περισσότερη σαφήνεια για το ζήτημα αυτό τις ημέρες που έρχονται. Αδημονώ να συναντήσω τον Λάιτχαϊζερ στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητήσουμε» συμπλήρωσε, αναφερόμενη στον Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, αρμόδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα εξωτερικού εμπορίου.
Ο Λάιτχαϊζερ θα συναντηθεί όχι μόνο με την Ευρωπαία Επίτροπο, αλλά και με τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου, Χιοσίγκε Σέκο, που θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες το Σάββατο. Η συνάντηση θα προσφέρει «μια καλή ευκαιρία ειλικρινούς και ανοικτού διαλόγου για τα μέτρα, που θα λάβουν οι Βρυξέλλες, εάν δεν εξαιρεθεί η κοινότητα» διεμήνυσε η Επίτροπος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου, Μπρουνό Λεμέρ, ο οποιός υπογράμμισε πως «ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους» και επανέλαβε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να απαντήσει άμεσα με τον «προσήκοντα τρόπο».
Χωρίς ειδική σχέση και η Βρετανία
Άμεση ήταν και η αντίδραση του Λονδίνου, που κάποτε ήλπιζε σε «ειδική σχέση» με τις ΗΠΑ και άμεση εμπορική συμφωνία μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, τόνισε πως αυτός είναι ο «λάθος τρόπος» να χειρίζεται κανείς ζητήματα εμπορίου. «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολυμερώς το ζήτημα της υπερπροσφοράς χάλυβα... Ο προστατευτισμός, οι δασμοί, δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα στην πραγματικότητα» ανέφερε στη βρετανική δημόσια τηλεόραση. Δεν έκρυψε πάντως και εκείνος τις ελπίδες να πετύχει μία εξαίρεση κατά τις επαφές του με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Για σοβαρές συνέπειες προειδοποιεί το Πεκίνο
Την «έντονη αντίθεσή» της στο προεδρικό διάταγμα Τραμπ, εξέφρασε η κυβέρνηση της Κίνας, κάνοντας λόγο για «επίθεση» στο πολυμερές σύστημα εμπορίου. «Πρόκειται για σκόπιμη επίθεση κατά του πολυμερούς εμπορικού συστήματος, που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και θα έχει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη» ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα διστάσει να απαντήσει με ανάλογα μέτρα. «Θα δώσουμε ασφαλώς την προσήκουσα απάντηση» είχε διαμηνύσει λίγο πριν από την υπογραφή του διατάγματος και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι.
Πυρά και από την Ιαπωνία
Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η ιαπωνική κυβέρνηση, αλλά και η ένωση βιομηχανιών αλουμινίου της Ιαπωνίας. «Τα αμερικανικά μέτρα αντίκεινται στους διεθνείς κανόνες εμπορίου» ανέφερε η ένωση σε ανακοίνωσή της εκφράζοντας «βαθύτατη λύπη» για την αμερικανική πρωτοβουλία. Σημείωσε δε πως «οι εισαγωγές αλουμινίου από την Ιαπωνία, μία σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».
naftemporiki
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου