Από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ) έγινε γνωστό ότι στη χθεσινή υπ΄αριθμ. 660/2018 απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος) για το μάθημα των Θρησκευτικών εκφράστηκε μειοψηφία 5 μελών του δικαστηρίου. Δηλαδή η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ελήφθη κατά πλειοψηφία 20 υπέρ και 5 κατά.
Ειδικότερα, η πλειοψηφία των 20 δικαστών έκρινε ότι η απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη -με την οποία επήλθε ριζική αλλαγή στον χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄έως ΣΤ΄ του δημοτικού και στο γυμνάσιο- είναι αντίθετη σε συνταγματικές διατάξεις, αλλά και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Αντίθετα, η μειοψηφία τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας της απόφασης του Ν. Φίλη. Οι 5 δικαστές που μειοψήφησαν είναι η αντιπρόεδρος, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και οι σύμβουλοι Επικρατείας Ιωάννης Μαντζουράνης, Θεόδωρος Αραβάνης, Μιχάλης Πικραμένος και Αναστασία-Μαρία Παπαδημητρίου.
Η εν λόγω απόφαση της Ολομέλειας δεν έχει ακόμα καθαρογράφει, όμως όπως έγινε γνωστό, η μειοψηφία των 5 μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας, επισημαίνει ότι «το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των Θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα», γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε όχι με «ανάπτυξη» θρησκευτικής συνείδησης, αλλά με «επιβολή» θρησκευτικής συνείδησης συγκεκριμένου περιεχομένου.
Αυτό όμως, σύμφωνα με τους 5 δικαστές, αντίκειται στις αρχές της θρησκευτικής ουδετερότητας και της πολυφωνίας που διέπουν την παροχή της εκπαίδευσης από το κράτος και θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα του μαθητή να επιλέξει και να διαμορφώσει κριτικά ουσιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς του και της αντίληψής του για τον κόσμο και τον άνθρωπο.
Επίσης, η μειοψηφία αναφέρει ότι η απόφαση του Νίκου Φίλη «υπηρετεί τους σκοπούς της παροχής από το κράτος θρησκευτικής εκπαίδευσης πολυφωνικής και αξιολογικά ουδέτερης, παρουσιάζει επαρκώς τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι διατάξεις των διεθνών συμβάσεων».
Ιερώνυμος για Θρησκευτικά και απόφαση ΣτΕ: Συνεργαζόμαστε με την Πολιτεία
«Εκκλησία και Πολιτεία θα συνεχίσουν την συνεργασία τους», τόνισε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Ειδικότερα, έπειτα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, κατά τα εγκαίνια της νέας μονάδας του εργοστασίου Παπαστράτος, που θα παράγει τις θερμαινόμενες μπάρες καπνού, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας δήλωσε: «Σεβόμαστε πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Αυτό το θέμα έχει μια συνέχεια. Έχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο η Εκκλησία και η Πολιτεία να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, ώστε αυτό που θα βγει στο τέλος να γίνει βιβλίο».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ακυρώνεται η υπουργική απόφαση του Νίκου Φίλη ως υπουργού Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών. Η εν λόγω ακύρωση αφορά το σύνολο της εν λόγω υπουργικής απόφασης, αλλά δεν αναφέρεται στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο λύκειο, καθώς για το θέμα αυτό εκκρεμεί άλλη αίτηση ακύρωσης.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Μητρόπολη Πειραιά, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, η Εστία Πατερικών Μελετών και γονείς με αίτημα να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας με το σκεπτικό ότι με αυτή πραγματοποιείται ριζική αλλαγή στον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, κάτι που είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στις διεθνείς συμβάσεις και την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.
Φίλης: Σκοταδισμός και μεσαίωνας η απόφαση του ΣτΕ
Η απορριπτική απόφαση του ΣτΕ για το νομοσχέδιο Φίλη περί διδασκαλίας των Θρησκευτικών συνεχίζει να απασχολεί την πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.
«Αρνητική έκπληξη» χαρακτήρισε ο βουλευτής Νίκος Φίλης, την συγκεκριμένη απόφαση τονίζοντας ότι πρόκειται για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό» ωστόσο υπογράμμισε ότι από την απόφαση δεν κινδυνεύει το μάθημα των νέων Θρησκευτικών στα σχολεία.
Σε δηλώσεις του στο κανάλι της Βουλής ο πρώην υπουργός Παιδείας τόνισε: «το Σύνταγμα λέει ότι το σχολείο πρέπει να στηρίζει τη θρησκευτική συνείδηση και αυτό κάνει το σχολείο με το μάθημα των Θρησκευτικών από την Δ΄Δημοτικού ως την Γ’ Λυκείου. Δεν υπάρχει καμία συνταγματική επιταγή όμως για ομολογιακό μάθημα. Το Σύνταγμα δεν λέει ότι αυτό το μάθημα θα πρέπει να είναι ομολογιακό, δηλαδή να γίνεται κατήχηση».
Επιπλέον η απόφαση αυτή, όπως είπε, «μετατρέπει το ΣΤΕ από ένα ανώτατο πολιτειακό όργανο σε ένα όργανο που αποφασίζει για την εκπαίδευση και ένα όργανο που δογματίζει δηλαδή αποφασίζει ποιο δόγμα είναι».
Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας
Δήλωση με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική απόφαση του τέως Υπουργού Παιδείας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών, έκαναν η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως και οι αναπληρωτές Τομεάρχες, Μαρία Αντωνίου, Γιάννης Ανδριανός και Χρήστος Κέλλας.
Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:
«Τον περασμένο Μάρτιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει ότι ο τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων, που θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας με το νόμο 4327/2015, προσέκρουε στο Σύνταγμα.
Αρχές Μαρτίου φέτος, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρη απόφαση του Υπουργού Παιδείας που έθετε τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε καθεστώς αποχής από την άσκηση των καθηκόντων του.
Χθες, νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση του τέως Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, για ριζική αλλαγή στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο δημοτικό και το γυμνάσιο, είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Για άλλη μία φορά, το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά “κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας”».
eleftherostypos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου