«Παρά την ειλικρίνεια των Τουρκοκυπρίων, η Ελλάδα πάλι το βάζει στα πόδια από μία λύση για την Κύπρο. Δεν τίθεται θέμα να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο» δήλωσε πριν από λίγο σε ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πρόσθεσε ότι για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο θα πρέπει να φύγουν και τα ελληνικά. Όπως μεταδίδει το Reuters ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης: «Έχουμε πει ξεκάθαρα στην Κύπρο και την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν μία λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Θα είμαστε εκεί για πάντα!».
Νωρίτερα προκλητικές δηλώσεις είχε κάνει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το Κυπριακό ο οποίος δεν αναγνωρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εγγυήτρια δύναμη λέγοντας: «Η Άγκυρα είναι αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, καθώς το μπλοκ εμφανίζεται αδύναμο να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης».
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu στην συνέχεια των δηλώσεών του τόνισε: «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί (…) Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; (…) Η δομή (σ.σ. η ΕΕ) που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί».
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα προβλεφθούν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και τα αρνητικά: «Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή αντιπαράθεση στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης».
«Μόνο μία ουσιαστική πρόταση κατατέθηκε και αυτή ήταν δική μας»
Απόλυτα ικανοποιημένος από την διάσκεψη της Γενεύης εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Παράλληλα τόνισε πως μόνο μια ουσιαστική πρόταση κατατέθηκε και αυτή ήταν η ελληνική. Αναλυτικά:
«Είναι σε όλους γνωστό πως την 1η Δεκεμβρίου έλαβα την απόφαση με τελικούς στόχους. Να μην υπάρξει αδιέξοδο αλλά και να φανούν οι προθέσεις της Τ/κ άλλα και της Τουρκίας ως προς το εδαφικό και τις εγγυήσεις. Τα αποτελέσματα της πολυμερούς επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα. Έχει σημειωθεί πρόοδος. Για πρώτη φορά από το 1974 κατατέθηκε χάρτης που καταγράφεται η επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση σημαντική επιστροφή κατεχόμενων εδαφών
Ακόμη κι αν δεν μας ικανοποιεί ο χάρτης είναι η βάση για διαπραγμάτευση. Για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυήμερης για Κύπρο σε υψηλό επίπεδο όπου για πρώτο φορά ενεπλάκει σε διάλογο με την Κύπρο η Τουρκία για κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων. Η απόφαση για συνέχεια της διάσκεψης συνιστά την απαρχή διαλόγου με στόχο η κατάληξη να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού.
Η μόνη ολοκληρωμένη ενώπιον της διάσκεψης ήταν της όλης μας πλευράς και αποτέλεσε ρόφημα σκέψης για όλους. Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Κοτζια για την άψογη συνεργασία. Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τους αρχηγούς των κομμάτων, και όλη την διαπραγματευτική ομάδα.
Η Τουρκία το μεγάλο «αγκάθι» για την λύση του Κυπριακού
Για μετά τις 20 Ιανουαρίου, οπότε αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, μετετέθησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Χθες, στη Γενεύη, για μια ακόμη φορά έπεσε αυλαία στη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, ενώ συμφωνήθηκε ότι οι διαδικασίες θα συνεχιστούν. Ειδικότερα, το επόμενο στάδιο μετετέθη για τις 23 Ιανουαρίου, οπότε θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων για την Κύπρο (Ελλάδα –Τουρκία – Βρετανία).
Το μοναδικό θέμα της ατζέντας θα είναι η ασφάλεια–καθεστώς εγγυήσεων–κατοχικά στρατεύματα. Εκεί, οι διαφορές ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική πλευρά είναι μεγάλες, δεδομένων ιδιαίτερα των αδιάλλακτων θέσεων της Άγκυρας. Πόσο μάλλον αφού επιμένει στη διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων, στο δικαίωμα της Τουρκίας για μονομερή επέμβαση στη Μεγαλόνησο, καθώς και στη διαιώνιση -ουσιαστικά- της παρουσίας μεγάλου μέρους κατοχικών στρατευμάτων.
Από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών θα εξαρτηθεί εάν στη συνέχεια συγκληθεί και νέα διεθνής Διάσκεψη, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Χθες συμφωνήθηκε να συσταθεί ομάδα εργασίας (working group), προκειμένου να επεξεργαστεί τις θέσεις των τριών εγγυητριών στο ζήτημα της ασφάλειας, εν όψει της 23ης Ιανουαρίου. Κατά πληροφορίες, οι πρώτες συναντήσεις θα ξεκινήσουν πιθανώς την ερχόμενη Πέμπτη.
Στη χθεσινή Διάσκεψη μετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Πορτογάλος, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν- Κλοντ Γιούνγκερ, και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς, Μπόρις Τζόνσον και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μουσταφά Ακιντζί. Διπλωματικοί κύκλοι κρίνουν ως ιδιαιτέρως θετική την παρουσία Γκουτιέρες – Γιούνγκερ – Μογκερίνι. Ο κ. Γκουτιέρες, μάλιστα, αφού επισήμανε επανειλημμένως ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό, σημείωσε πως για οτιδήποτε αποφασιστεί εδώ θα υπάρξει εγγύηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Κοτζιάς προς Ερντογάν: Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ
Ιδιαίτερα «σκληρή γλώσσα» χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντώντας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα το βάζει τα πόδια.
Από τη Γενεύη όπου βρίσκεται σχολίασε με αιχμηρό τρόπο την αποχώρηση της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».
Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε: «Την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».
Ελληνική ικανοποίηση για την έγερση θέματος εγγυήσεων και ασφάλειας
«Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης» δήλωσε πριν από λίγο ο Νίκος Κοτζιάς.
«Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης» δήλωσε πριν από λίγο ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα.
Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή. Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον Ο.Η.Ε. ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή.
Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων.
Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης».
eleftherostypos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου