facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ευελιξία σε μισθούς και απολύσεις η «συνταγή» των δανειστών

Στο μοντέλο που εφαρμόζεται στη Δανία, τη Σουηδία και πρόσφατα στη Γαλλία και προβλέπει εύκολες απολύσεις και ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις μορφές απασχόλησης, το ωράριο και στους μισθούς βασίζονται τα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές στη χώρα μας με την εμφανή υποστήριξη και των εργοδοτικών φορέων.

Το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει να τεθούν νέες αξιώσεις με κύριο συστατικό την ευελιξία στις τηλεδιασκέψεις που θα αρχίσουν αυτή την εβδομάδα καθώς τα κείμενα των δανειστών που έχουν ήδη αποσταλεί στο Eurogroup βρίθουν από αναφορές για άρση όλων των περιορισμών και κινητικότητα των εργαζόμενων.

Απέναντι στο «τσουνάμι » της περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, το οικονομικό επιτελείο χαράζει το plan b που περιλαμβάνει κόκκινες γραμμές και συμβιβαστικές αντιπροτάσεις.

Μέχρι σήμερα «κόκκινες γραμμές» στο μέτωπο του εργασιακού αποτελούσαν οι ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ, η κατάργηση των τριετιών και η προκήρυξη της απεργίας .
Κατά τη δεύτερη αξιολόγηση οι γραμμές άμυνας έχουν διαφοροποιηθεί. Οι ομαδικές απολύσεις δεν αποτελούν πλέον κόκκινη γραμμή καθώς την κατεύθυνση θα δώσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ΑΓΕΤ η οποία ζήτησε την κατάργηση του υπουργικού βέτο για την έγκριση του αιτήματος για ομαδικές απολύσεις.

Το υπουργείο Eργασίας θα τονίσει ότι είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση, η οποία αναμένεται καταδικαστική, προσδοκώντας να κερδίσει έδαφος σε άλλα ακανθώδη θέματα. Άλλωστε και ο ΣΕΒ πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων ενισχύοντας τις απόψεις των δανειστών. Μάλιστα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) έθεσε ανοιχτά και θέμα αύξησης του ποσοστού απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως , σε εναρμόνιση με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία, το οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα για να περιοριστεί το αρνητικό αντίκτυπο , το υπουργείο εργασίας έχει προτείνει στους θεσμούς τη χορήγηση μερικής κρατικής επιδότησης μειωμένου ωραρίου στους εργαζόμενους με τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου τους , προκειμένου η επιχείρηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις.

-Το λόκ άουτ ( ανταπεργία) δεν περιλαμβάνεται στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με την κυβέρνηση καθώς η επαναφορά του δεν κρίνεται αναγκαία από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά. Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί το δικαίωμα των εργοδοτών να μην καταβάλλουν μισθούς σε μη απεργούς εργαζόμενους με βάση το άρθρο 656 του αστικού Κώδικα ,όταν η επιχείρηση βρίσκεται σε απεργία.

- Η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό ενέχει πάντα τον κίνδυνο να τεθεί θέμα κατάργησης των τριετιών που με βάση το μνημόνιο παραμένουν <παγωμένες> τουλάχιστον για 10 χρόνια έως το 2022 μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός – ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μέσω του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού από την 1 Ιανουαρίου 2017-θα είναι ένα ενιαίο ποσοστό (will be a single rate) απογυμνωμένο από προσαυξήσεις οι οποίες ,όπως υποστηρίζει δημιουργούν εμπόδια στην απορρόφηση της ανεργίας.

Ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι δε θα τεθεί θέμα υποκατώτατου μισθού για τους νέους καθώς έχει θεωρηθεί παράνομος από τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη ενώ διατηρεί «ζεστό» το θέμα της επιστροφής των κλαδικών συμβάσεων με την στήριξη των ευρωπαϊκών οργάνων.

Ωστόσο , στις διαπραγματεύσεις του Οκτωβρίου , οι θεσμοί απέρριψαν τις συλλογικές συμβάσεις τις οποίες χαρακτήρισαν κορπορατισμό και στρεβλή τακτική του παρελθόντος . Αντίθετα επέμειναν στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα απόκλισης από τις όποιες κλαδικές συμβάσεις . Αυτό μεταφράζεται ως ευελιξία για περαιτέρω μείωση των μισθών (wage flexibility) σε επίπεδο επιχείρησης ανάλογα με τις αντοχές και τις ανάγκες της.

Σε ότι αφορά την πίεση για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο , η κυβέρνηση θα δεχθεί την άρση προστασίας των συνδικαλιστών σε περίπτωση ποινικού αδικήματος ενώ για τα υπόλοιπα θέματα θα προτάξει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων το οποίο κρίνει ότι δεν απαιτούνται αλλαγές καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης . Παράλληλα η ελληνική πλευρά θα ζητήσει άρση της γραφειοκρατίας ώστε να συστήνονται πιο εύκολα σωματεία στις επιχειρήσεις και να περιοριστεί ο αριθμός των ενώσεων προσώπων.

Το ΔΝΤ ζητά «αίμα» και στο ασφαλιστικό

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ ζητάει αίμα και στο ασφαλιστικό , αξιώνοντας την περικοπή των «προσωπικών διαφορών» που θα προκύψουν από τον επαναυπολογισμό των κύριων συντάξεων γι΄αυτό και πιέζει να ξεκινήσει η διαδικασία που έχει καθυστερήσει, το πρώτο τρίμηνο του 2017. Ωστόσο το θέμα αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση η οποία κατά τάλλα έχει ψαλιδίσει με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους τις κύριες συντάξεις ( παρακράτηση υπέρ ΕΟΠΠΥ, κατάργηση ΕΚΑΣ, περικοπή συντάξεων άνω των 2000 ευρώ και συντάξεων τραπεζοϋπαλλήλων.)

Οι δανειστές πιέζουν να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια ώστε το νέο υπερταμείο ΕΦΚΑ να λειτουργήσει από την 1/1/2017 ενώ έβγαλαν «κίτρινες κάρτες» στην ηγεσία του Υπουργείου παρατηρώντας ότι δεν έχει εκδώσει ακόμη εγκυκλίους για α) τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων βάσει του νέου νόμου β) την εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες , επιστήμονες και αγρότες γ) για τον επαναυπολογισμό των κύριων συντάξεων.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού ανοιχτά παραμένουν τα θέματα της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς τα ταμεία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις καθώς και η σύσταση επαγγελματικού ταμείου επικούρησης και πρόνοιας για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Πάντως το «αγκάθι »που θα συζητηθεί στο αυριανό Eurogroup δε θα είναι οι κύριες συντάξεις αλλά η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων καθώς οι δανειστές εμμένουν στην εξασφάλιση πόρων μόνιμου χαρακτήρα για την χρηματοδότηση της πανελλαδικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Ο νέος προνοιακός χάρτης θα σχεδιαστεί με βάση την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία έχει εντοπίσει περίπου 35 επιδόματα τα οποία πρέπει να καταργηθούν η να εξορθολογισθούν.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news