facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Κυπριακό: Στην αντεπίθεση ο Κοτζιάς - Επιμένει ο «Πολίτης» με νέα στοιχεία

Νέες πληροφορίες για τον ρόλο Κοτζιά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δημοσιεύει σε αναλυτικό της ρεπορτάζ η κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”. Επιβεβαιώνοντας το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Tvxs, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σε χθεσινές επικριτικές δηλώσεις του κατά του Πολίτη και “ελληνικών ιστοσελίδων”, παραδέχεται την παρέμβαση του στις διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ο κ Κοτζιάς δήλωσε ότι η παρέμβαση του είχε το χαρακτήρα βοήθειας:

«Δεν μπορώ ν’ αντιληφθώ εάν κανείς βοηθά στο να υπάρξει μια λύση που να εξυπηρετεί και τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, χωρίς όμως την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, γιατί να θεωρείται ότι εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού; Εκτός αν κάποιοι εννοούν ως λύση την παράδοση και εννοούν να παραμείνει τουρκικός στρατός κατοχής πάνω στο νησί. Ας το πουν ευθέως».

Το non paper και το παρασκήνιο

Η ευθεία εμπλοκή Κοτζιά στη διαπραγμάτευση, μέσω της απαίτησης για άμεση λύση στο θέμα των εγγυήσεων, αποκαλύπτεται και από το επίμαχο non paper που είχε αποστείλει ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν - ένα non paper, το οποίο απηύθυνε σαφείς προειδοποιήσεις και προς τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Έιντε:

«Η ελληνική κυβέρνηση", αναφερόταν στο non paper, «κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία, επί του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Έιντε συμπεριλαμβανομένου».

Το non paper είχε αποσυρθεί περίπου δυόμισι ώρες μετά την αποστολή του, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει ο «Πολίτης» η απόσυρση του εγγράφου έγινε μετά από παρέμβαση του Μαξίμου.

«Το έγγραφο Κοτζιά», γράφει η κυπριακή εφημερίδα, «εντοπίστηκε από τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση. Ενημερώθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Μοντ Πελεράν και το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού επιδόθηκε σε μια μεγάλη προσπάθεια να αποσυρθεί. Σύμφωνα με Ελλαδίτη συνάδελφο που μίλησε στον γράφοντα, «κυριολεκτικά μας παρακαλούσαν να μην δημοσιεύουμε τίποτα, διότι θα ερχόταν σε δύσκολη θέση ο Νίκος Αναστασιάδης στο Μοντ Πελεράν». Το έγγραφο βέβαια όχι μόνο κυκλοφόρησε σε διάφορες ιστοσελίδες, αλλά όπως ήταν φυσικό έφτασε και στο τουρκικό ΥΠΕΞ».

Γιατί απέτυχε το Μον Πελεράν

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ η στάση Κοτζιά ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην αποτυχία τις συνομιλίες Ανασυασιάδη - Ακιντζί στο Μον Πελεράν καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «επιχείρησε να ανατρέψει το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται», αδειάζοντας τον Κύπριο Πρόεδρο. Αυτή η συμπεριφορά επέτρεψε στην Τουρκία να αδειάσει επίσης τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προ του αποκεφαλισμού του έκανε ένα τακτικό βήμα πίσω».

Το προηγούμενο ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι τα προβλήματα είχαν φανεί από καιρό:
«Σχετικά διαβήματα μάλιστα έγιναν και προς την κατεύθυνση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος απαντούσε καθησυχαστικά ότι ο κ. Κοτζιάς «είναι απόλυτα ελεγχόμενος από το Μαξίμου» και ότι «αν διαφωνεί με τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, μπορεί και να παραιτηθεί». Βεβαίως η δράση του Ελλαδίτη ΥΠΕΞ είχε δημιουργήσει το απαραίτητο υπόβαθρο, το βάθος του οποίου φάνηκε τις τελευταίες μέρες. Ο κ. Κοτζιάς σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς από την Αγγλία, Ελλαδίτες και Κύπριους διπλωμάτες είχε προλάβει να ετοιμάσει μια μελέτη για τα θέματα ασφάλειας, μέρος της οποίας μάλιστα διέρρευσε στην εφημερίδα «Φ» της Κύπρου.

Στην πραγματικότητα το έγγραφο αυτό συνέβαλε στην πρόσθετη διατύπωση αυτόνομων ελλαδικών αξιώσεων, αφού ενέτασσε την Κύπρο σε βασικό πυλώνα του ελληνικού δόγματος για την ασφάλεια. Συνεκδοχικά, και υπό το πρόσχημα να εμποδίσει την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τουρκικό προτεκτοράτο, την ανακήρυσσε ελλαδικό προτεκτοράτο, αναβιώνοντας την πεπερασμένη ιστορική προσέγγιση περί εθνικού κέντρου. Μια προσέγγιση βέβαια προκλητική μετά το ελλαδικό πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974, και την παντελή εγκατάλειψη της Κύπρου στη συνέχεια, επιτρέποντας την απρόσκοπτη εφαρμογή του σχεδίου Αττίλας».

Η απάντηση Κοτζιά

Ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς, κληθείς στη χθεσινή του συνέντευξη να σχολιάσει την άποψη ότι με το non paper που εκδόθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τορπιλίστηκε η διαδικασία, απάντησε ότι αυτό το επιχείρημα είναι σαν να λέει ότι «ο Ερντογάν είναι ο κάλλιστος, ο πιο ευγενής και απαλός και ήσυχος πολιτικός του κόσμου, ήθελε να τα δώσει όλα πίσω, να πάρει τον στρατό του και να φύγει, να δώσει τα εδάφη που ήθελε, και ξαφνικά κάποιος λέει ψευδώς ότι βγήκε ο Κοτζιάς και πήρε κάποιο τηλέφωνο -υπογραμμίζω ότι αυτό λέγεται ψευδώς- και γι’ αυτό χάθηκαν όλα».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για πολεμική και όχι κριτική εναντίον του, και τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση δεν ανακατεύτηκε σε οτιδήποτε αφορούσε τα πέντε στάδια, από τα έξι που υπάρχουν, της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει αρνηθεί ακόμη και να εκφέρει άποψη γι’ αυτά.

Υποστήριξε, δε, ότι κάποιοι επιχειρούν να προκαλέσουν ρήγμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο και είναι οι ίδιες δυνάμεις που εξαπέλυσαν εναντίον του ολομέτωπη επίθεση όταν ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών τον Ιανουάριο του 2015 - δυνάμεις που, όπως είπε, βρίσκονται εντός και εκτός χώρας, και ενοχλούνται από μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Από την πλευρά του, κι ενώ η συνωμοσιολογία περί εξυπηρέτησης τουρκικών και άλλων συμφερόντων και η πατριδοκαπηλία καλά κρατούν, ο Πολίτης αποδίδει στο κ. Κοτζιά εξυπηρέτηση συμφερόντων της Ρωσίας, η οποία αντιτίθεται στη συμφωνία:

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εντάσσει τη λύση του Κυπριακού στο ευρύτερο πλέγμα των ελληνοτουρκικών διαφορών, χρησιμοποιώντας το ως μια πρώτη γραμμή άμυνας, εξυπηρετώντας επιφανειακά όχι μόνον κάποια κακώς νοούμενα ελλαδικά συμφέροντα, αλλά σε βάθος και κάποια ρωσικά!»

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news