facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΣτΕ: Δεν φορολογείται η πώληση μετοχών αν είναι ζημιογόνα

Η ζημιογόνα για τον πωλητή, πώληση μετοχών δεν φορολογείται, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και ακύρωσε την επιβολή φόρου 250.000 ευρώ και πρόσθετου φόρου 55.000 ευρώ που είχε επιβληθεί σε Τράπεζα.

Σύμφωνα με την νομοθεσία που ίσχυε το 2009 που ξεκίνησε η επίμαχη οικονομική διένεξη, «φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 5% η πραγματική αξία πώλησης μετοχών ημεδαπών Ανωνύμων Εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες μεταβιβάζονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά.

Για τον προσδιορισμό της πραγματικής αξίας των μετοχών για την επιβολή του φόρου 5% λαμβάνεται υπόψη και η κατώτατη πραγματική αξία των μετοχών που μεταβιβάζονται».

Μετά την επιβολή του φόρου των 250.000 ευρώ και του πρόσθετου φόρου 55.000 ευρώ η Τράπεζα προσέφυγε στην Δικαιοσύνη.

Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αρμ. 1896/2016 απόφασή του δέχθηκε τις θέσεις της Τράπεζας, κρίνοντας ότι κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 13 του ΚΦΕ, όπως ίσχυε κατά τη επίδικη χρήση του 2009, ερμηνευόμενης υπό το φως, αφενός, των αναφερόμενων στις αιτιολογικές εκθέσεις των νόμων 2553/1999 και 3522/2006 και, αφετέρου, των διατάξεων των άρθρων 4 και 78 του Συντάγματος, «υπόκειται σε φόρο εισοδήματος η προσαύξηση της περιουσίας που πηγάζει από την πώληση μετοχών ημεδαπών ανώνυμων εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ήτοι το κέρδος που προσπορίζεται ο πωλών τις μετοχές από τη μεταβίβαση αυτή, ενόψει της υπεραξίας τους».

Και, συνεχίζει το ΣτΕ, «η επιβολή φόρου εισοδήματος, κατά την εν λόγω διάταξη, προϋποθέτει κερδοφόρα πώληση, είναι δε διάφορο το ζήτημα του τρόπου υπολογισμού και φορολόγησης της σχετικής περιουσιακής προσαύξησης».

Κατά συνέπεια, συνεχίζουν οι δικαστές, «έπεται ότι, αν η πώληση τέτοιων μετοχών είναι ζημιογόνα για τον πωλητή, δεν γεννάται φορολογική οφειλή, βάσει του άρθρου 13 παρ. 2 του ΚΦΕ, ο δε καταβληθείς φόρος πρέπει είτε να επιστραφεί στον πωλητή είτε να συμψηφιστεί με το φόρο εισοδήματος που αυτός τυχόν οφείλει για την ίδια χρήση».

Τελικά, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε φύλλο ελέγχου φόρου εισοδήματος, οικονομικού έτους 2010, του προϊσταμένου του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών, κατά το μέρος που με αυτό επιβλήθηκε σε βάρος της Τράπεζας φόρος εισοδήματος 250.000 ευρώ, λόγω πώλησης μετοχών καθώς και πρόσθετος φόρος 55.000 ευρώ.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news