facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κομισιόν: Ελληνικό γιαούρτι, μόνο από την Ελλάδα

Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Κομισιόν ως ένδειξη προέλευσης, δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα και η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών, δηλώνει ο αρμόδιος Επίτροπος, υιοθετώντας την ουσία των επιχειρημάτων που διατυπώνει η ελληνική πλευρά.

Ο υπουργός Β. Αποστόλου είχε απευθυνθεί στην Επιτροπή εκφράζοντας τη ρητή διαφωνία της Ελλάδας στη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία.

Σε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις δηλώνει ότι η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή, γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα) και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το υπουργείο στην επιστολή του Επιτρόπου, αναφέρεται ότι: «ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα). Ιδιαίτερα, η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα εξαπατούσε τους καταναλωτές και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Επιπλέον, το να ονομάζεται γιαούρτι που δεν προέρχεται από την Ελλάδα ως «ελληνικό γιαούρτι» και να αναφέρει το αληθινό μέρος της παρασκευής του στην επισήμανση (π.χ. παράγεται στην Χ χώρα που είναι διαφορετική από την Ελλάδα), δεν είναι αρκετό για να αποφύγει ή να επανορθώσει τον παραπλανητικό χαρακτήρα του ονόματος «ελληνικό γιαούρτι» σχετικά με τη χώρα προέλευσης».

«Όσον αφορά άλλες ονομασίες, όπως «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ» ή «γιαούρτι ελληνικής συνταγής», η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές ώστε να υποδείξουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχύ και κρεμώδη υφή λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής. Η προοπτική να παραπλανήσουν τους καταναλωτές πρέπει να εκτιμηθεί για κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά έχοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως επίσης και την παρουσίαση (π.χ. με εικόνες) και άλλες επιπλέον πληροφορίες που δίνονται με την επισήμανση των τροφίμων».

«Πρόθεση της Επιτροπής είναι να συνεισφέρει σε μια λύση σχετικά με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι», όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση Νομοθεσίας που κοινοποιήθηκε από τις Τσεχικές Αρχές».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «αυτό αποτελεί μια πρώτη νίκη σε μια προσπάθεια υπεράσπισης ενός προϊόντος που είναι συνυφασμένο με την ελληνική ποιοτική παραγωγή. Έχουμε ζητήσει και θα συνεχίζουμε να πιέζουμε, λαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες, ώστε να μην υπάρξει έγκριση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό που ζητάει η Τσεχία».

«Δεν θα το αφήσουμε το θέμα, παρότι η απάντηση του Επιτρόπου είναι ένα σημαντικό βήμα. Θα το παρακολουθούμε σε όλα τα επίπεδα και σε οποιαδήποτε απόπειρα από πλευράς της Τσεχίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας θα είμαστε απέναντί τους» ανέφερε ο υπουργός.

Εν τω μεταξύ αναφερόμενος στη φέτα και στη συμφωνία με τον Καναδά, είπε ότι φαίνεται ότι υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη.

«Η μάχη από την πλευρά μας, από την πρώτη στιγμή», είπε ο κ. Αποστόλου, «ήταν πάρα πολύ σκληρή ειδικά για τη συμφωνία με την Νότια Αφρική που ήταν η πρώτη που αντιμετωπίσαμε. Απειλώντας ακόμα και να μπλοκάρουμε τη συμφωνία, καταφέραμε να πάρουμε μια ρητή δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία κατά τη μεταβατική 5ετή περίοδο της συμφωνίας θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησής της, ώστε να υπάρξει απόλυτη προστασία των ελληνικών προϊόντων περιλαμβανομένης της φέτας».

«Εκείνο που έχουμε ως εξέλιξη», επισήμανε, «είναι ότι μια δέσμευση αντίστοιχη με της συμφωνίας της Νότιας Αφρικής, έχουμε πλέον από την Κομισιόν και για τη συμφωνία του Καναδά. Και σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί η δυνατότητα αναθεώρησης της συμφωνίας εντός της μεταβατικής περιόδου».

Ο κ. Αποστόλου τόνισε, επίσης, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση από εδώ και πέρα για όλες τις συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν θα πρέπει να μείνουμε ήσυχοι, αλλά αντίθετα να επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία των προϊόντων μας, αλλά και την αναθεώρηση των συμφωνιών που έχουν ήδη κλείσει» είπε χαρακτηριστικά.

usay

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news