facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Πρόστιμο 36,5 εκατομμύρια ευρώ για τις παράνομες χωματερές

Πρόστιμο ύψους 36,5 εκατ. ευρώ έχει καταβάλει η Ελλάδα εδώ και ενάμιση χρόνο για τις παράνομες χωματερές που εξακολουθούν να είναι σε λειτουργία και για εκείνες που δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί.

Σε έρευνα του «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον» αναδεικνύεται το μέγιστο θέμα που επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό και οφείλεται στην έλλειψη σχεδιασμού της ελληνικής Πολιτείας, ορισμένων Περιφερειών και των Δήμων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-378./13, η Ελληνική Δημοκρατία έχει καταβάλει το πρόστιμο στον ειδικό λογαριασμό «Ιδιοι Πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτό σημαίνει ότι το πρόστιμο επιβαρύνει εθνικούς πόρους και κατά συνέπεια τους έλληνες φορολογούμενους πολίτες.

Σήμερα σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν ακόμη 37 ανεξέλεγκτες χωματερές, ενώ 136 έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί.

Με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, το πρόστιμο των 36,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχει καταβάλει έως τώρα η Ελλάδα, επιμερίζεται στις Περιφέρειες της χώρας που εξακολουθούν να έχουν παράνομες χωματερές ή δεν έχουν προχωρήσει σε αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Από το Δεκέμβριο του 2014 που επιβλήθηκε το τελικό πρόστιμο, ορισμένες Περιφέρειες έχουν κάνει προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
-Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει καταφέρει με ευρωπαϊκά προγράμματα να κλείσει και να αποκαταστήσει τους 30 από τους 35 ΧΑΔΑ που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια με συνέπεια να μειωθεί το πρόστιμο που πλήρωσε η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2016.
-Οι Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας έχουν καταφέρει να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που είχαν με τις παράνομες χωματερές και το πρόστιμο εκεί είναι μηδενικό.
- Αντίθετα η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε δυσμενή θέση, από τη στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν γίνει ελάχιστα βήματα. Υπολογίζεται ότι σε όλη την Περιφέρεια εξακολουθούν να υπάρχουν 50 ΧΑΔΑ που είτε λειτουργούν ή δεν έχουν αποκατασταθεί. Συνολικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλει να καταβάλει τα 10,4 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό πρόστιμο των 36,5 εκατομμυρίων.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός με τη μορφή ΣΔΙΤ, έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος για την κατασκευή έργων διαχείρισης αποβλήτων και σταθμών μεταφόρτωσης όμως έχει μπλοκαριστεί από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και τους φορείς διαχείρισης.
-Μετά την Πελοπόννησο, η δεύτερη περιφέρεια που έχει πολλές εκκρεμότητες με τη διαχείριση αποβλήτων είναι η Κεντρική Μακεδονία. Εκεί αν και δεν υπάρχουν σε λειτουργία παράνομες χωματερές όμως είναι 35 που θα πρέπει να αποκατασταθούν.

Εδώ και δέκα χρόνια, από τότε που η χώρα μας καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Οκτώβριος 2005) για τη διάθεση των απορριμμάτων της σε ΧΑΔΑ, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βρει λύση ώστε να αντικατασταθούν οι σκουπιδότοποι με συστήματα συλλογής και αξιοποίησης στερεών απορριμμάτων, τα οποία υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Το 2005 οι ανεξέλεγκτες χωματερές ήταν 3.036. Όταν το 2009 ανακοινώθηκε η εκ νέου παραπομπή της χώρας για τους ΧΑΔΑ, είχαν μείνει 396, εκ των οποίων οι 90 ενεργοί.
Για την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων επιβλήθηκε στην Ελλάδα πρόστιμο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, κάθε εξάμηνο από τον Δεκέμβριο του 2014. Το πρόστιμο μειώνεται κατά 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που κλείνει οριστικά και κατά 40.000 ευρώ εφόσον αποκατασταθεί.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news