facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Διστάζει να εισπράξει 13 δισ. ευρώ από την Apple η Ιρλανδία

Μετά την απόφαση της Κομισιόν που έκρινε παράνομη κρατική ενίσχυση της Ιρλανδίας τις συμφωνίες που επέτρεψαν στην Apple να καταβάλλει φόρους από 1% έως 0,005% για τη δραστηριότητά της σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, η ιρλανδική κυβέρνηση συνασπισμού εμφανίζεται διστακτική και δεν υιοθετεί αμέσως την πρόταση του υπουργού Οικονομικών να εφεσιβάλλει την απόφαση.

Η Apple καλείται να καταβάλλει αναδρομικά τους φόρους που της αναλογούν για την τελευταία μόνο δεκαετία, ποσό 13 δισ. ευρώ (με τόκους, που ανεβάζουν το ύψος του στα 19 δισ. ευρώ). Το ποσό αυτό είναι αρκετά για να καλύψει τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας επί έναν ολόκληρο χρόνο. Από την άλλη, το τέλος της ευνοϊκής μεταχείρισης πολυεθνικών επιχειρήσεων θα σήμαινε μείωση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας. Έτσι, η Ιρλανδία διστάζει να δαγκώσει το «δηλητηριασμένο» μήλο.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν έχει κατ'επανάληψη τονίσει ότι η κυβέρνησή του θα εφεσιβάλλει την απόφαση της Κομισιόν. Όμως, η κυβέρνηση συνασπισμού συνεδρίασε επί πέντε ώρες και το κυβερνητικό όμως επιτελείο αποσύρθηκε χωρίς να αποφασίσει -η απόφαση αναμένεται την Παρασκευή. Το Δουβλίνο έχει δύο μήνες για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Κομισιόν.

Επιφυλακτική θεωρείται η στάση που τηρεί η Συμμαχία των Ανεξάρτητων (Interpendent Alliance), μια ομάδα ανεξάρτητων νομικών που εκπροσωπείται στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τυχόν αρνητική απάντηση από τη Συμμαχία στην πρόταση για άσκηση έφεσης θα μπορούσε να σημάνει ακόμα και εκλογές στην Ιρλανδία, λένε πολιτικοί αναλυτές μιλώντας στο Reuters, ωστόσο είναι νωρίς για να εκφράζονται τέτοιες ανησυχίες αφού όντως η απόφαση δεν είναι εύκολη.

Εν τω μεταξύ, οι Ιρλανδοί εμφανίζονται επίσης διχασμένοι, αφού βλέπουν στην υπόθεση ως μια διάκριση στη φορολόγηση μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ενώ άλλοι αναγνωρίζουν ότι πλέον ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ιρλανδία, μετά από δεκαετίες ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης πολυεθνικών επιχειρήσεων, εργάζεται σε αυτές. Συνάμα, η έξοδος της Μ.Βρετανίας από την Ε.Ε. θεωρήθηκε μια ακόμα ευκαιρία για την Ιρλανδία, η οποία θέλει να δώσει κίνητρα σε επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους εκεί.

Εάν η Ιρλανδία δεν διαφυλάξει το καθεστώς της, αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις θέσεις εργασίας, υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της άσκησης έφεσης. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δύο νόμοι, ένας για τους πλούσιους και ένας για τους φτωχούς, λένε οι υποστηρικτές της απόφασης -13 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πολλά, η Apple τα οφείλει και πρέπει να τα καταβάλλει.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news