Την τακτική του καρότου (απαλλαγή από ποινικές διώξεις) και του μαστίγιου (υψηλός φόρος, τουλάχιστον 45%) θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για όσους απέκρυψαν εισοδήματα από την Εφορία και στη συνέχεια τα «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού ή τα έχουν «παρκάρει» σε τράπεζες, θυρίδες και σεντούκια εντός της χώρας.
Αυτό προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το «μαύρο» χρήμα, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία και στόχος είναι να κατατεθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή.
Ο βασικός κορμός των διατάξεων είναι έτοιμος, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να έχουν ήδη «ανάψει» το «πράσινο φως» και να απομένουν μόνο κάποια επιμέρους σημεία για τα οποία οι πιστωτές δεν έχουν δώσει ακόμη το τελικό «ΟΚ».
Να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις που διεξάγονται με τους θεσμούς, εκτός από το υπουργείο Οικονομικών, μετέχουν και στελέχη από την Αντιπροεδρία.
Στοιχείο ενδεικτικό της έμφασης που δίνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο και του λεπτού χειρισμού που απαιτούν ορισμένες διατάξεις, όπως λ.χ. αυτή που δίνει πλήρη αμνηστία σε φυσικά πρόσωπα τα οποία βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα οποία ο νόμος προβλέπει βαριές «καμπάνες» και ποινές κάθειρξης έως και 20 χρόνια.
Οι μεγάλες ανάγκες σε φορολογικά έσοδα που έχει το κράτος, που για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 φθάνουν τα 25 δισ. ευρώ και αν δεν καλυφθούν «καραδοκεί» ο μισθολογικός «κόφτης», βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις ευνοϊκές διατάξεις νομιμοποίησης των «μαύρων» κεφαλαίων που φιλοξενούνται στο νομοσχέδιο για την «εθελοντική αποκάλυψη» αυτών των εισοδημάτων.
Η απαλλαγή των φορολογουμένων από οποιεσδήποτε ποινικές κυρώσεις αποτελεί το «καρότο» του νομοσχεδίου για όσους θέλουν να αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που έκρυψαν σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Μήνυμα στις... λίστες
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από τους 1.000 (φυσικά πρόσωπα) που βρίσκονται στηλίστα Μπόργιανς περίπου 100 έχουν ήδη ενδιαφερθεί και ζητούν να πληρώσουν για να γλιτώσουν τις ποινικές διώξεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στέλνει μήνυμα στους υπόλοιπους της λίστας Μπόργιανς, αλλά και σε όσους κάνουν δεύτερες σκέψεις και σκοπεύουν να μην προχωρήσουν στη νομιμοποίηση αυτών των κεφαλαίων, «ότι οι εισαγγελικές και οι φορολογικές Αρχές τους περιμένουν στην γωνία»…!
«Ο κύριος φόρος θα πληρωθεί κανονικά, δεν υπάρχει καμία αμνηστία στα μαύρα κεφάλαια» τονίζει ο κ. Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι θα είναι «η τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί σε αυτούς του φορολογούμενους προκειμένου να γνωστοποιήσουν τα αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία τους».
Από την άλλη, δεν μπορεί να μην υπάρξει και το «μαστίγιο»: όσοι έχουν «μαύρα» κεφάλαια και θέλουν να τα νομιμοποιήσουν θα πληρώσουν φόρο με συντελεστή που θα φθάνει -αν δεν ξεπερνά- το 45%.
Άλλωστε, κεντρικός κανόνας του νομοσχεδίου είναι «να πληρώσει κάποιος όσα θα πλήρωνε αν είχε αφήσει τα χρήματά του στην Ελλάδα».
Ακολουθώντας αυτή τη φιλοσοφία, η σχετική διάταξη που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι η φορολόγηση των κεφαλαίων που θα αποκαλυφθούν εθελοντικά θα γίνει αρχικά με την κλίμακα φορολόγησης η οποία ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκαν.
Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής φόρου των αδήλωτων κεφαλαίων μπορεί να φθάσει μέχρι και 45%, ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία έγινε η απόκρυψή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι φορολογούμενοι που αποκαλύπτουν οικειοθελώς τα αδήλωτα εισοδήματά τους θα πρέπει να προσκομίσουν στοιχεία, όπως π.χ. κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα εισοδήματα προκειμένου να επιλεγεί η σχετική φορολογική κλίμακα.
Κυβέρνηση και δανειστές εξετάζουν, εκτός από τον συντελεστή φορολόγησης, να επιβληθεί και ένας δεύτερος, ο οποίος θα προσαυξάνεται ανάλογα με το έτος κατά το οποίο έγινε η απόκρυψη των εισοδημάτων.
Ο συντελεστής προσαύξησης θα ξεκινάει από 10% και μπορεί να φθάνει μέχρι 30% ή ενδεχομένως και υψηλότερα. Ο υψηλότερος συντελεστής προσαύξησης θα επιβάλλεται στις παλαιότερες υποθέσεις.
Ετσι όμως ο συνολικός φόρος στα αδήλωτα εισοδήματα θα φθάνει ακόμη και το 70% - 75%, γεγονός που «αρέσει» στους δανειστές, όχι όμως στην κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για τον επαναπατρισμό των «μαύρων» κεφαλαίων.
Εκτός κι αν στο ίδιο νομοσχέδιο «περάσει» η διάταξη με τις μεγάλες «εκπτώσεις» στις προσαυξήσεις επί των φόρων που έπρεπε κανονικά να πληρώσουν γι’ αυτά τα εισοδήματα (1% για κάθε μήνα καθυστέρησης).
Οι εκπτώσεις θα φθάνουν ακόμη και το 100% στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων.
Με άλλες διατάξεις, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους ή σε πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.
Δεύτερη προσπάθεια
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το νομοσχέδιο για το αδήλωτο χρήμα, ενώ ήταν έτοιμο, τελικά δεν έφθασε ποτέ στη Βουλή.
Μάλιστα πριν από ένα χρόνο, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκηςπαρουσίαζε τη ρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.
Η ρύθμιση αυτή προέβλεπε τη φορολόγηση με συντελεστή 15% των αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και την επιβολή φόρου με διπλάσιο συντελεστή 30% για όσους έχουν «κρυφά» εισοδήματα σε εγχώριες τράπεζες.
Σύμφωνα μάλιστα με την πρόταση, όσοι αποκάλυπταν οικειοθελώς στις φορολογικές αρχές τα αδήλωτα εισοδήματα και πλήρωναν τους φόρους που αναλογούν θα γλίτωναν τον φορολογικό έλεγχο και τις ποινικές διώξεις και θα ελάμβαναν ένα πιστοποιητικό τακτοποίησης των υποχρεώσεών τους έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο δεν προχώρησε και έμεινε στις εξαγγελίες, αφού στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν οι δανειστές «έκοψαν» τα υψηλά κίνητρα που ήθελε να δώσει η κυβέρνηση σε όσους αποκάλυπταν στις φορολογικές αρχές τα εισοδήματα που είχαν κρύψει από την Εφορία.
efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου