facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Παραδέχεται λάθη το ΔΝΤ αλλά...

Για άλλη μία φορά, το Ταμείο αναγνώρισε δικά του λάθη και αστοχίες αναφορικά με το πρώτο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ωστόσο έσπευσε να κάνει λόγο για «πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις», «οργανωμένα συμφέροντα» και «επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις» που -όλα μαζί- είχαν ως αποτέλεσμα να πέσουν έξω οι αρχικά αισιόδοξες προβλέψεις.
Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ) που αναφέρεται στα προγράμματα δημοσιονομικής σταθερότητας που εφαρμόστηκαν σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο. 
Στην έκθεση αυτή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχωρά σε αυτοκριτική αναφορικά με το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας λάθη και αστοχίες. Μάλιστα, γίνεται λόγος για τη «μοναδικότητα του ελληνικού προβλήματος», με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, να διαχωρίζει τα τρία επιτυχημένα προγράμματα (Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου) από αυτό της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση».
Η Ελλάδα έθεσε πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις. Με απαράμιλλη διεθνή στήριξη, η χώρα προχώρησε σε μία αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο η χώρα επλήγη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις. Τα παραπάνω οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, αφήνοντας τον φόβο του Grexit να επικρέμεται. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματος.
Επίσης, η κ. Λαγκάρντ αναγνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του Προγράμματος δεν είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα το πρώτο πρόγραμμα να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξο. «Παρά ταύτα η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής, τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης».
Ουσιαστικά, η Κρ. Λαγκάρντ αν και αναγνωρίζει τα λάθη του Ταμείου, επιχειρεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του Ταμείου και να αποφύγει την όποια κριτική για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος. Την ίδια στιγμή, η ίδια εμμέσως πλην σαφώς, κατηγορεί την ελληνική πολιτική σκηνή, χρεώνοντας σε αυτήν την άσχημο αποτέλεσμα. 
Εξάλλου, η Έκθεση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους το 2012 (με το γνωστό PSI) , καθώς και την αναχρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους από τους επίσημους πιστωτές της και το ΔΝΤ. Επαναλαμβάνει δε την έκκληση του Ταμείου για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ενώ σημειώνει ότι η κατ΄ εξαίρεση χρηματοδότηση από το Ταμείο του ελληνικού Προγράμματος, παρόλο που εκτιμούσε ότι το Δημόσιο Χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, έγινε προκειμένου να αποσοβηθεί ο υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.
Επίσης, το ΔΝΤ αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας του Ταμείου με τις περιφερειακές συμφωνίες χρηματοδότησης.
efsyn


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news