facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Στο ΣτΕ η εκδίκαση των αιτήσεων για τις τηλεοπτικές άδειες

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο, τον Πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου, εκδικάζονται σήμερα Δευτέρα, οι αιτήσεις των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών που στρέφονται κατά του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει τα της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών, για τη μετάδοση προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας (high definition).
H εκδίκαση της υπόθεσης γίνεται στη σκιά του κλίματος που έχει δημιουργηθεί μετά την επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκίντερ Ετινγκερ προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των αρμοδίων υπουργών σε ότι αφορά τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και τις αρμοδιότητες των ανεξάρτητων αρχών.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα μετάσχουν και οι αντιπρόεδροι του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ εισηγητής θα είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου προέβη σε βαρυσήμαντη δήλωση πριν την έναρξη της συζήτησης των αιτήσεων ακυρώσεως για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, «δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις» ενώ πρόσθεσε «ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο». Η δήλωση του Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου που προεδρεύει της Ολομέλειας που εκδικάζει την υπόθεση για τις τηλεοπτικές άδειες και αναμένεται να κρίνει κρίσιμα και ουσιώδη θέματα για τους νομικούς - και όχι μόνο- χειρισμούς της κυβέρνησης για το θέμα, προκάλεσε αίσθηση. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δήλωσε. «Η δικαιοσύνη απαντά στις ακρότητες μόνον δια των αποφάσεών της. Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, δεν υποκύπτουν. Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο. Επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες χειραγώγησης σε εκκρεμή δίκη ανεξαρτήτως από πού προέρχονται, αλλα κυρίως αν προέρχονται από διαδίκους που διαθέτουν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, συνιστά ευθεία παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης».
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV).
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της  διαδικασίας των δημοπρατούμενων  αδειών, μεταξύ των άλλων, και της από 1.3.2016 απόφασης του (4297/2016) υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών στη  Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα  της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ακόμη, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρωεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων  υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών  τηλεοπτικών σταθμών  για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (High definition), όπως είναι π.χ. ανάθεση σε   ιδιωτική  εταιρεία του ελέγχου των φακέλων συμμετοχής των υποψηφίων.
Επίσης, στρέφονται κατά της υπ΄  αριθμ. 7984/2016 αποφάσεως των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών με την οποία καθορίσθηκε στα 3 εκ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις 4 «δημοπρατούμενες άδειες, όπως και κατά της υπ΄ αριθμ. 7752/2016 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσησ με την οποία εγκρίθηκε η διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για την παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της διενέργειας της διαδικασίας αδειοδότησης.
Για την τιμή εκκίνησης των 3 εκ. ευρώ είχε προσφύγει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η αίτηση του οποίου απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ανάλογες αιτήσεις έχουν υποβάλλει και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΑΝΤ1, STAR) και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.
Η απόφαση για την εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως που έχουν κατατεθεί από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς και εκδικάζονται σήμερα, αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς.
 «Παραβιάζεται ο πλουραλισμός και η δημοκρατία»
Σωρεία επιχειρημάτων κατά των νομικών χειρισμών της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ανέφεραν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας  οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα στη δίκη που διεξάγεται μετά από την υποβολή αιτήσεων ακυρώσεως που έχουν κατατεθεί κατά του νόμου αλλά και των υπουργικών αποφάσεων.
Οι δικηγόροι όλων των τηλεοπτικών σταθμών που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για την αδειοδότηση των καναλιών υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι:
- Οι νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αρχές, την κοινοτική νομοθεσία και το ελληνικό σύνταγμα.
Οι ρυθμίσεις ανέφεραν μεταξύ άλλων κινούνται " σε πλατφόρμα αντισυνταγματικότητας" ενώ πρόσθεσαν " ότι παραβιάζουν αρχές που προστατεύονται όπως η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η αντικειμενικότητα και εν τέλει η ίδια η δημοκρατία".
Ειδικότερα, οι καθηγητές πανεπιστημίου Σπ. Φλογαϊτης και Γλυκερία Σιούτη που εκπροσώπησαν την Ενωση Ιδιοκτητών και τους τηλεοπτικούς σταθμούς Σκαι και Star, επέμειναν στις αντισυνταγματικότητες των κυβερνητικών ρυθμίσεων αλλά και της αντίθεσης τους στην κοινοτική νομοθεσία, εστιάζοντας, όπως είπαν, στο ότι
- Μόνον το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο με το κύρος του και τη θεσμική από το σύνταγμα θωράκισή του μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.
- Αντίθετα, υποστήριξαν, ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, δεν μπορεί νομίμως να υποκαταστήσει το ΕΡΣ, διότι δεν διαθέτει εχέγγυα ανεξαρτησίας και μπορεί να υφίσταται το έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης.
-Επίσης ανέφεραν, ότι ο αριθμός των αδειών που έχει οριστεί στις τέσσερις είναι αυθαίρετος, προσκρούει στο σύνταγμα και την ευρωπαίκή νομοθεσία και επιπλέον καταστρατηγεί αρχές, όπως της πολυφωνίας, της αντικειμενικότητας και του πλουραλισμού.
Επιπλέον, τόνισαν, ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα, δίδουν τη δυνατότητα για τουλάχιστον 16 άδειες και ο αριθμός 4 επελέγη χωρίς σοβαρή επιστημονική η άλλη τεκμηρίωση.
- Σε ό,τι αφορά την τιμή εκκίνησης που ορίστηκε στα 3 κ. Ευρώ οι συνήγοροι των τηλεοπτικών σταθμών,τόνισαν ότι η συγκεκριμένη τιμή είναι αυθαίρετη και προιόν πρόχειρης προσέγγισης.
Ολόκληρη η δήλωση του Ν. Σακελλαρίου
«Η εποχή στην οποία ζούμε σήμερα ειναι η εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσεως και των μνημονίων. Είναι η εποχή της επικυριαρχίας του οικονομικού επι του θεσμικού η οποία χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή υποχώρηση του κράτους δίκαιου και ιδίως του κοινωνικού κράτους. Υπο τας συνθήκας αυτάς αποτελεί πρωταρχικό καθήκον όλων μας από οποιαδήποτε θέση και αν ευρισκόμεθα να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση, ενισχύοντας τους βασικούς θεσμούς του κράτους, που στηρίζουν και εκφράζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα, τον πνευματικό μας και ηθικό μας πολιτισμό, οι οποίοι πολλές απερίσκεπτως ή κακοβούλως διασύρονται...
Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφαίνονται με πλήρη ανεξαρτησία και πνεύμα ουδετερότητας, δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται, ούτε βεβαίως πτοούνται απο προσωπικές και ανοίκειες επιθέσεις αλλά επιτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον ανεπηρέαστοι και με τη δέουσα υπευθυνότητα, ματαιοπονούν επομένως όσοι προσπαθούν για το αντίθετο. Εκεινο που θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένο να επισημάνουμε είναι οτι οποιασδήποτε φύσεως ενέργειες χειραγωγήσεως του δικαστηρίου ή υπαγορεύσεων σε αυτό της επιθυμητής αποφάσεως ενώ εκκρεμεί μάλιστα δίκη, εκτός του ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου πολύ δε περισσότερο όταν προέρχονται από διαδίκους με τη χρήση μάλιστα εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης τα οποία διαθέτουν, συνιστούν ευθεία επέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, η οποία πράττει και θα συνεχίσει να πράττει το καθήκον της και τις καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τροπο».
Τα επιχειρήματα της πλευράς του Δημοσίου
Στη μη νόμιμη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και στην επί σειρά ετών μη τακτοποίηση του θέματος με τις τηλεοπτικές άδειες, απέδωσαν οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου Ιωάννη Δρόσος που μαζί με τον ποινικολόγο Ιωάννη Μαντζουράνη, εκπροσώπησαν το δημόσιο, πέραν των νομικών συμβούλων του κράτους, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "το ΕΡΣ είχε πρόβλημα συγκρότησης, δόθηκε παράταση αλλά δεν δόθηκε λύση. Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν θα κατέληγε σε συγκρότηση του ΕΡΣ και όφειλε μετά ταύτα να βρει λύση.
Ο κ. Δρόσος επιχείρησε να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες από την επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι "αφορούσε άλλο θέμα" ενώ αναφέρθηκε γενικά σε νεότερη δήλωση του Επιτρόπου χωρίς να διευκρίνιση που δόθηκε και πότε.
Από την πλευρά του ο Ιωαν. Μαντζουράνης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών και ανέφερε ότι οι άδειες δεν θα είναι μόνον τέσσερις, καθώς θα δοθούν στο μέλλον και άλλες θεματικές η για περιφερειακά δίκτυα, ενώ οι παριστάμενοι νομικοί σύμβουλοι του κράτους ανέπτυξαν επιχειρήματα για τη νομιμότητα των κυβερνητικών επιλογών και της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου όρισε προθεσμία στις δύο πλευρές - τηλεοπτικούς σταθμούς και δημόσιο- να προσκομίσουν ως τις 20 του μήνα τα υπομνήματά τους.
Τοποθετήσεις δικηγόρων του δημοσίου
Το ΕΡΣ είχε πρόβλημα συγκρότησης. Δόθηκε παράταση αλλά δεν δόθηκε λύση. Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η Διάσκεψη των Προέδρων δεν θα κατέληγε σε συγκρότηση του ΕΡΣ. Η κυβέρνηση, όφειλε, να αναζητήσει λύση και αυτό έκανε.
Από την συνταγματική τάξη δεν εμποδίζεται στο να ανατεθεί και σε άλλο όργανο του κράτους η αρμοδιότητα αδειοδοτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών καθώς κρίσιμα θέματα της ενημέρωσης υπάγονται στον έλεγχο του κράτους.
Σε κάθε περίπτωση λόγοι δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν τις κυβερνητικές ρυθμίσεις. Οι άδειες δεν είναι μόνο 4. Τέσσερις είναι μόνο οι ενημερωτικές θα υπάρξουν και άλλες θεματικές στο μέλλον..
Καθηγητής Ευρωπαίου Δικαίου Ι. Δρόσος.
Είναι πολλά τα λεφτά για τις άδειες. Ήδη 11 κατέθεσαν αίτηση. Δεν πείστηκα για τα περί κράτος δικαίου. Αν είναι τόσο ευαίσθητοι οι αντίδικοί μας ας κλείσουν τα κανάλια τους δεν λειτουργούν νόμιμα. Βέβαια δεν το ζητάει το δημόσιο αλλά το αναφέρω γιατί σας είπα θα πω ορισμένες αλήθειες.
Ο νόμος για τις άδειες ήταν κατά παραγγελία 260 βουλευτών που ψήφισαν τους μνημονιακούς νόμους.
Η επιστολή του Επιτρόπου δεν έχει καμία σχέση με τις άδειες. Έχει σοβαρές επισημάνσεις αλλά για άλλο θέμα. Δηλώσεις Βενιζέλου ελπίζω η δικαιοσύνη να διαφυλάξει την εσωτερική και την εξωτερική τους ανεξαρτησία πού απευθύνονται με αυτές τις δηλώσεις.
Πρόεδρος: Παρακαλώ όχι δεν χρειάζεται. Προχωρήστε
Ιωάννης Δρόσος
Ο Επίτροπος με δήλωσή του νεότερη ,αναφέρει,  ότι η επιστολή του δεν σχετίζεται με τις άδειες.
Ιωάννης Μαντζουράνης.
Αποφασιστικός ο ρόλος του ΣτΕ για την εν λόγω υπόθεση. Δικαιοκρατικό έλλειμμα να νέμονται τις συχνότητες επί τόσα χρόνια λίγοι,,φυσικά η νομικά πρόσωπα. Μόλις ψηφίστηκε ο νόμος δεν υπήρχε Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
Και κατεβλήθη  προσπάθεια να εξευρεθεί λύση. Και αυτό έγινε. Τι θα μπορούσε να γίνει δηλαδή. Να τους αφήσει η πολιτεία να συνεχίσουν να λειτουργούν παράνομα; Όπως έκαναν τόσα χρόνια. Αν ο νόμος ακυρωθεί και οι λειτουργούντες σταθμοί θα χάσουν την ευκαιρία να νομιμοποιηθούν.
kathimerini


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news