facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Πρώτος γύρος επαφών για τον εκλογικό νόμο

Το πρώτο τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και ακολούθησε η επίσκεψη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά.
Στην ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση, το ΚΚΕ σημειώνει ότι εκφράστηκε η «πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη -βάλετε εσείς όλους τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς- χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν και βέβαια χωρίς άλλα ζητήματα, τα οποία θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση».

Δεν υπήρξε συμφωνία

Και τόνισε ότι δεν υπήρξε συμφωνία σ’ αυτά τα ζητήματα, καθώς ο πρωθυπουργός «αυτή τη στιγμή ακούει τις απόψεις των κομμάτων, δεν έχει -μου έδωσε την εντύπωση- καταλήξει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σε συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα προβλήματα».
Το ίδιο όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «ισχύει και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το ποιες διατάξεις δηλαδή θα τεθούν υπό συζήτηση, διαβούλευση, για αναθεώρηση κλπ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, ούτε σε εμένα προσωπικά ειπώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο».

Όχι στο πλαφόν εισόδου στη Βουλή

Επίσης, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα σοβαρό, που να στέκει αποφασιστικά, για το ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το πλαφόν του 3%». 
Και εξηγεί ότι «είναι θέμα δημοκρατικής τάξης, είναι θέμα εθνικό {...}, για παράδειγμα πριν μερικά χρόνια, το 19,2%, δηλαδή 20% του ελληνικού λαού που ψήφισε άλλα κόμματα να μην εκφράζεται στο κοινοβούλιο ή το τελευταίο 6-7% πόσο ήταν στις προηγούμενες εκλογές. Πρέπει και τα μικρά κόμματα, εφόσον τα επιλέγει ο λαός, να εκφράζονται στο κοινοβούλιο. Αυτή είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ και δεν αλλάζει σε τίποτα».
Όσον αφορά την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζεται ότι έτσι «αλλάζει το πολιτειακό σύστημα, το ζήτημα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να μην οδηγήσει σε δυαρχία, σε μια σειρά άλλα ζητήματα, που αν θέλετε είναι το λιγότερο αυτό, το κύριο ζήτημα είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο θεσμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, παίζει το ρόλο της επικύρωσης αντιλαϊκών – αντεργατικών αποφάσεων, που παίρνει η βουλή, που παίρνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Κι αυτό είναι που πρέπει πραγματικά να αλλάξει, αλλά αυτό είναι θέμα συσχετισμού, αφορά το ίδιο το εργατικό – λαϊκό κίνημα, τον ίδιο το λαό».

«Πόρτα» Μητσοτάκη σε Τσίπρα

Κανένα περιθώριο αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν άφησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως συμφωνεί με τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά όχι και με τον εκλογικό νόμο καθώς θεωρεί ότι δεν είναι ουδέτερος ο χρόνος και υπογράμμισε ότι είναι απολύτως ξεκάθαρη η θέση της ΝΔ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, τα μόνα θέματα που μπορεί να συζητήσει η ΝΔ είναι η ψήφος στους Έλληνες ομογενείς και η κατάτμηση των περιφερειών. 

«Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του»

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η  συζήτηση για τα θέματα αυτά,  όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις. Έτσι λοιπόν, αν και όταν, η Κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε. 
Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε».
Και κατέληξε: «Σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».

Συγκλίσεις και διαφωνίες

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου διερευνητικών συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κυβέρνηση θα κάνει συνολική εκτίμηση ως προς τη δυναμική της πρότασης για απλή αναλογική και εν συνεχεία η Κεντρική Επιτροπή (που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο) θα εισηγηθεί την πρόταση του κόμματος προς τα υπόλοιπα κόμματα.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες που γίνονται μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών είναι ειλικρινείς και πως παρά τις διαφωνίες, που έχουν εκφραστεί (με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής, παρατηρούνται και συγκλίσεις.
Πάνω σε αυτή τη βάση και από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωθεί και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διαμορφώνεται ένα έδαφος ώστε να υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Οι συγκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί ήδη αφορούν ιδιαίτερα το θέμα της κατάργησης ή μιας σημαντικής μείωσης του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.
Αύριο, ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
efsyn


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news