facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ξενοδόχοι κατά Τσίπρα: Εξωφρενικός και παράλογος ο φόρος πληρότητας

Σε «διελκυστίνδα» ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξελίχθηκε η 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Και αυτό, καθώς ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε το «υπαρκτό» ενδεχόμενο να καταγραφούν απώλειες στον τουρισμό τα επόμενα δύο χρόνια, αφήνοντας σαφείς αιχμές ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα και χαρακτηρίζοντας «ταφόπλακα» το τέλος πληρότητας σε ξονοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που περιλαμβάνεται στο πακέτο των έμμεσων φόρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να φέρει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση στη Βουλή.

«Κινούμαστε στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουμε όχι μόνο να μην πετύχουμε το νέο στόχο, αλλά και να πέσουμε κάτω από τα επίπεδα του 2015. Και δεν κινδυνολογούμε. Οι απώλειες θα φανούν σταδιακά και όχι αμέσως» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «ήδη το πρώτο τετράμηνο του 2016 δείχνει σημάδια κόπωσης».

«Ο τομέας λοιπόν θα σταματήσει να είναι σε θέση να φρενάρει την πτώση του ΑΕΠ. Αρα δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης. Αρα, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν νέα μέτρα. Αρα, πάλι οι Ελληνες θα πληρώσουν και μάλιστα διπλά, όσα οι τουρίστες δεν θα δώσουν φέτος και του χρόνου» υποστήριξε.

Ο ίδιος, επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη, επισήμανε ότι «το 40% των τουριστικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας».

Τα επτά χρόνια ύφεσης «έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον κλάδο. Τα βάρη, ακόμα και των υγιών επιχειρήσεων, έχουν πλέον συσσωρευτεί είπε, υπογραμμίζοντας «τη δαμόκλειο σπάθη των κόκκινων δανείων», την ώρα που «η αγορά λειτουργεί υπό καθεστώς μηδενικής ρευστότητας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επανέλαβε την έκκληση του τομέα να κλείσει η αξιολόγηση. «Διότι όσο καθυστερεί να ολοκληρωθεί, εκ των πραγμάτων, οδηγείται η kυβέρνηση στην επιβολή σπασμωδικών, επιπρόσθετων μέτρων».

Και σημείωσε ότι οι επιπρόσθετοι φόροι που θα επιβληθούν, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ακριβαίνουν το τουριστικό πακέτο, το οποίο, «ήδη σημειώνει τεράστιες απώλειες ανταγωνιστικότητας, της τάξης του 10%, λόγω των φόρων του τρίτου μνημονίου, εξανεμίζοντας ουσιαστικά το 50% της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, λόγω εσωτερικής υποτίμησης από την αρχή των μνημονίων».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «εξωφρενικό» και «τελείως παράλογο» το «φόρο πληρότητας» για ξενοδοχεία πάνω από δύο αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από δύο κλειδιά, που θα αποτελέσει «ταφόπλακα», όπως είπε, για τις τουριστικές επιχειρήσεις, καλώντας τον πρωθυπουργό να σταθεί αλληλέγγυος.

«Καμία τουριστική επιχείρηση δεν έχει πλέον το περιθώριο να απορροφήσει, ούτε κατά διάνοια, ένα πρόσθετο τέτοιο κόστος. Και πόσοι Ελληνες θα έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν και πόσοι ξένοι, οι οποίοι, μόλις αντιληφθούν το πόσο αδικαιολόγητα ακριβή σε σχέση με τον ανταγωνισμό γίνεται πλέον η Ελλάδα, θα την προσπεράσουν και θα επιλέξουν κάποιον άλλο προορισμό;» διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, «σηκώνοντας το γάντι», είπε μεν ότι συμμερίζεται πλήρως την ανησυχία του ξενοδοχειακού κλάδου, αλλά τόνισε ότι είναι μέτρα που πρέπει να ληφθούν και όλοι πρέπει να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι πρόκειται για δυσάρεστο μέτρο, απάντησε όμως στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ: «Δεν είσαστε στην κόψη του ξυραφιού. Ήδη, έχετε αύξηση 10% στις κρατήσεις». Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητά του ότι οι ξενοδόχοι δεν θα πληγούν, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, από το βήμα της ΓΣ, να βάλουν στοίχημα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης μετατίθεται για το 2018, ενώ υποστήριξε πως, ο ΦΠΑ στη διαμονή προοριζόταν για το 23%, «αν η κυβέρνηση δεχόταν χωρίς διαπραγμάτευση τις προτάσεις των δανειστών».

«Παρά την επιμονή των δανειστών, καταφέραμε να μεταθέσουμε την εφαρμογή του στο 2018 αντί για φέτος. Και είναι νομίζω αυτό σημαντικό, για να κάνουν οι tour operators τους απαραίτητους σχεδιασμούς, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για το 2016 και το 2017» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ακόμη, είπε ότι, με την ολοκλήρωσή της, η Ελλάδα εισέρχεται σε μία εποχή ανάπτυξη, προσθέτοντας πως «η αβεβαιότητα μπορεί να δώσει τη θέση της στη σταθερότητα».

«Ο τουρισμός αποτελεί πηγή αισιοδοξίας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης» τόνισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως ο συγκεκριμένος κλάδος θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ στις αφίξεις, ενώ αναφέρθηκε σε δύο αιτήματα του τουριστικού κλάδου: τη διασφάλιση περιβάλλοντος οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και την εγγύηση της ασφάλειας.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα απέδειξε πως μπορεί να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια επισκέπτες και ταυτόχρονα να προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες πρόσφυγες.

«Παράλληλα, έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να αποτελεί ένα φάρο σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή» τόνισε.

«Η ελληνική φιλοξενία δεν είναι ένα στερεότυπο τουριστικής προώθησης που αναζητά εξαργύρωση, αλλά ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας που ανάγεται στον Ξένιο Δία και συμπληρώθηκε με το ουσιώδες μήνυμα της χριστιανικής αγάπης, της σεμνής προσφοράς στον συνάνθρωπο» συμπλήρωσε επίσης.

Μιλώντας για την κατεύθυνση της τουριστικής πολιτικής της χώρας, δήλωσε ότι στόχος είναι η αύξηση των αφίξεων από τη ρωσική αγορά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αυξάνει το μερίδιό της τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και σε αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ εκτίμησε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν την ευκαιρία για άνοιγμα σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και λοιπές αραβικές χώρες.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news