facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Εκατοντάδες αστυνομικοί της Frontex στη Λέσβο εν μέσω αβεβαιότητας για τις επαναπροωθήσεις

Κλίμα προσπάθειας αλλά και αβεβαιότητας επικρατεί στη Λέσβο, λιγότερες από 24 ώρες προτού τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για επαναπροώθηση των προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στη γείτονα χώρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών Δημήτρη Βίτσα, Θοδωρή Δρίτσα και Νίκου Τόσκα.

Περίπου 350 αστυνομικοί της Frontex, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν καταφθάσει τις τελευταίες ημέρες στο νησί, προκειμένου να συνδράμουν το έργο επαναπροώθησης προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στο Ντικιλί της Τουρκίας.

Το σχέδιο επαναπροώθησης θα τεθεί σε εφαρμογή αύριο Δευτέρα, όμως ερωτηματικά παραμένουν για το πώς θα γίνουν οι επαναπροωθήσεις και ποιους θα αφορούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, για τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στα τουρκικά παράλια έχουν ναυλωθεί δύο πλοία, τουρκικών συμφερόντων, χωρητικότητας 250 ατόμων.

Σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιούνται τρία δρομολόγια και σε κάθε δρομολόγιο θα επιβαίνουν ισάριθμοι μετανάστες και αστυνομικοί της Frontex. Για τη Δευτέρα φέρεται να έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών.

Την ίδια στιγμή όμως, άγνωστο παραμένει ποιοι θα επαναπροωθηθούν τις επόμενες μέρες. αφού μέσα στο Hotspot της Μόριας, μετά από υπόδειξη δικηγόρων, δηλώνονται σωρηδόν προθέσεις αιτήσεων ασύλου.

Σύμφωνα πάλι με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, περίπου 2.000 από τους ευρισκομένους μέσα στο Hotspot έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση, δηλαδή έχει ανασταλεί κάθε προοπτική επαναπαροώθησης τους για τον αμέσως επόμενο μήνα τουλάχιστον.

Κενά φαίνεται ότι υπάρχουν και στο Ντικιλί της Τουρκίας, όπου οι υποδομές φιλοξενίας δεν είναι έτοιμες και υπάρχουν σχέδια για προσωρινή στέγαση των προσφύγων και μεταναστών σε τοπικές αθλητικές εγκαταστάσεις.


Κάτοικοι της περιοχής έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις κατά της δημιουργίας του κέντρου φιλοξενίας κοντά στην πόλη τους, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλειά του αλλά και για την επιβίωση της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας.

Στη Χίο, άγνωστο παραμένει πώς θα γίνει η επαναπροώθηση μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ έχει ναυλωθεί από τη Frontex το πλοίο τύπου καταμαράν της εταιρίας «Erturk» το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια στη γραμμή Χίος - Τσεσμέ. Η μετακίνηση θα γίνει από τη Χίο προς το Ντικελί.

Αυξάνονται οι ροές ενώ υπάρχουν φόβοι για βία

Την ίδια ώρα, παρά το αποθαρρυντικό αποτέλεσμα που θα έπρεπε να έχει η συμφωνία με την Τουρκία, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς από το πρωί της Παρασκευής έχουν αποβιβαστεί 888 άτομα στη Λέσβο, 462 στη Χίο και 31 στη Σάμο.

Επιπλέον τα κλειστά κέντρα κράτησης θυμίζουν καζάνι που βράζει, όχι μόνο λόγω της προοπτικής επαναπροώθησης που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και λόγω του ότι οι δομές φιλοξενούν περισσότερους ανθρώπους από ό,τι χωρούν.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στον βρετανικό Observer, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα βίας από τους μετανάστες και πρόσφυγες.

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», εξήγησε.

Χθες έφθασε στη Λέσβο και τεχνολογικός εξοπλισμός με προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του μηχανισμού εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news