facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ: Να μην επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη γεμάτη σύνορα

«Μεγάλωσα σε μια Ευρώπη με πολλά σύνορα και δεν θέλω να επιστρέψουμε πάλι σε μια τέτοια Ευρώπη» είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο νέος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι. Απηύθυνε έκκληση να αρθούν οι περιορισμοί για τους πρόσφυγες, να σταματήσει το κλείσιμο των συνόρων και να γίνει επιμερισμός των ευθυνών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Επικρίνοντας τις πολιτικές της ΕΕ, σημείωσε ότι ενώ έχουν ληφθεί ορθές αποφάσεις για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αυτές δεν εφαρμόζονται.

«Πρέπει η ευθύνη να μοιραστεί. Πρέπει να εφαρμοστούν τα προγράμματα μετεγκατάστασης των προσφύγων, σεβόμενοι τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις της ΕΕ» τόνισε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων που κλείνουν τα σύνορα, βάζουν εμπόδια στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και «λειτουργούν κατά των ευρωπαϊκών νόμων και κατά της προστασίας των προσφύγων».

«Οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους πρέπει να το ξανασκεφτούν. Όλο αυτό συμβάλλει στην οπισθοδρόμηση της Ευρώπης και μειώνει την ισχύ της» υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε νόμιμες οδούς, ανοίγματα για τους πρόσφυγες προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε τρίτες χώρες με οργανωμένο τρόπο» συμπλήρωσε.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι «το κλείσιμο των συνόρων μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα».

«Εμείς εμμένουμε στη σημασία των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Λέσβο τόνισε την πρόοδο που έχει γίνει, αλλά και την οργάνωση των δομών στο νησί. «Πρέπει να γίνουν κι άλλα, αλλά είμαι εξαιρετικά χαρούμενος με αυτό που είδα στη Λέσβο« τόνισε.

Ο κ. Γκράντι εξέφρασε τη στήριξή του προς την κυβέρνηση, που όπως τόνισε, αντιμετωπίζει και οικονομικές προκλήσεις. «Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί στήριξη. Εμείς θα τη βοηθήσουμε είτε με προμήθειες, είτε με ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν» τόνισε.

«Ελπίζω να μην μείνει όλος αυτός ο πληθυσμός των προσφύγων στην Ελλάδα. Αν συμβεί αυτό μπορούμε να το διαχειριστούμε, αλλά πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις» κατέληξε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ.

Newsroom ΔΟΛ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news