facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΥΠΟΙΚ: Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών - ΒΙΝΤΕΟ

Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών και δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση ότι το ΔΝΤ έχει εκφράσει ενστάσεις για την πρόταση της κυβέρνησης ως προς το ασφαλιστικό, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του ζητώντας να γίνει σαφές από την πλευρά του Ταμείου, αν οι διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες είναι επίσημες και προέρχονται από το ΔΝΤ ή πρόκειται για δημοσιογραφικές διαρροές.

«Το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για δικές του διαρροές»

«Θέλω το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν όντως είναι δικές του διαρροές ή είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων. Δημοσιεύσεις ότι το ΔΝΤ απορρίπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είτε είναι διαρροή του ΔΝΤ είτε είναι μια δημιουργική δημοσιογραφία, που δεν είναι ασυνήθιστη στη χώρα μας» είπε.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πληροφορίες περί διαφωνιών του Ταμείου σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως οι θεσμοί δεν έχουν εκφράσει επισήμως ενστάσεις. «Δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση ... αν υπάρχουν τις περιμένω γραπτώς» πρόσθεσε.

Σημείωσε μάλιστα ότι και οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί ότι η διαπραγμάτευση δεν θα γίνεται μέσω διαρροών, κάτι που, όπως είπε, η ελληνική πλευρά τηρεί.

«Προς το συμφέρον όλων να βρεθεί λύση, είμαστε ανοιχτή να συζητήσουμε»

Ο κ. Τσακαλώντας υπογράμμισε πως είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί λύση ώστε να μην υπάρξει ξανά ελληνική κρίση, σημείωσε πως «έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να έχει συμμετοχή» στο πρόγραμμα και συμπλήρωσε πως η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη συζητήσει όλα τα θέματα, και για τις συντάξεις και για το πώς βγάινουν οι αριθμοί σε σχέση με το δημοσιονομικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα κύρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό. Ειδικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε και εμείς "κόκκινες" γραμμές, είναι σημαντικό να μην μειωθούν για 12η-13η φορά οι συντάξεις, για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους». Είπε ότι το ΔΝΤ βάζει πιο ψηλά τον πήχη και για το συνταξιοδοτικό και για το δημοσιονομικό, και σε αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις, η κυβέρνηση είναι ανοικτή για συζήτηση και συμβιβασμό για να «βγαίνουν οι αριθμοί» και να βρεθεί λύση. «Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και το δημοσιονομικό και το συνταξιοδοτικό, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε ότι «εάν υπάρχει συνέπεια στις θέσεις του ΔΝΤ θα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Το ΔΝΤ έχει δείξει μια ευαισθησία ότι είναι ενάντια σε προκυκλικά μέτρα», δηλαδή μέτρα που επιτείνουν την ύφεση, επισήμανε.

«Να μην τουφεκίσουμε το πόδι μας και εμείς και οι εταίροι μας»

Όπως είπε, το υπουργείο θεωρεί ότι ο χρόνος παίζει ένα σημαντικό ρόλο για την επιτυχία του όλου προγράμματος και εξέφρασε ανησυχία «ότι ίσως δεν συμμερίζεται το ΔΝΤ την ανησυχία που έχουμε για τον χρόνο».

Ερωτηθείς εάν η χώρα αντέχει ως προς τις ταμειακές υποχρεώσεις της σε περίπτωση καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός απάντησε «αντέχουμε», αλλά πρόσθεσε πως «κάθε μήνα που καθυστερείς, δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα η χώρα, και με όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες, αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία και θα "τουφεκίσουμε το πόδι μας και εμείς και οι εταίροι μας". Είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξει σελίδα η χώρα και να έλθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και είναι κρίμα να καθυστερήσουμε». Τόνισε μάλιστα ότι «ο χρόνος είναι πολύτιμος και κυρίαρχος στην πρώτη αξιολόγηση».

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι κατά την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης «είναι λογικό να υπάρχουν σκληρές θέσεις από το ΔΝΤ και προς εμάς και προς τους πιστωτές», αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σε εβδομάδες, «τρεις, τέσσερις, πέντε ή και έξι», θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης για το χρέος, εκτίμησε ότι μπορεί να φτάσει έως τους τρεις μήνες.

«Πολύ σύντομα οι διευκρινίσεις στους θεσμούς»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «πολύ σύντομα» θα σταλούν στους θεσμούς τα στοιχεία που έχουν ζητήσει και περιμένουν να λάβουν προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής τους για την αξιολόγηση.
Διευκρίνισε πως τα στοιχεία που ζητούν είναι αυτά που έχουν να κάνουν με το δημοσιονομικό, δηλαδή με το πώς θα κλείσει και για το 2016 αλλά και για το 2017 και 2018.

Όπως είπε, σε αυτά θα περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση στο φόρο εισοδήματος που θα προτείνει η κυβέρνηση.

Ζητούν επίσης κάποια στοιχεία αναλογιστικά για τις συντάξεις, που αφορούν το πώς γίνεται βιώσιμο το σύστημα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Γενικότερα πάντως ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως αυτό που διαπίστωσε στο Eurogroup είναι ότι υπάρχει μεγάλη προδιάθεση να βρεθούν λύσεις.

Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου


naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news