facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Διορίζουν το σύζυγο της Χαράς Καφαντάρη του ΣΥΡΙΖΑ σε κρατική εταιρεία-«φάντασμα»

Αμείλικτα ερωτηματικά για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και περιττή διόγκωση του κράτους για να «βολευτούν» συγγενείς και κομματικοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτουν από την συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής για τον διορισμό των μελών του ΔΣ της νέας εταιρείας «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.).

Πρόκειται για την δημόσια επιχείρηση, η σύσταση της οποίας είχε αποφασιστεί την περασμένη περίοδο για να συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Το έργο, όμως, έχει ακυρωθεί λόγω και των «πολεμικών» σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας μετά και την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης προχωρούν στην συγκρότηση της εταιρείας, την σταδιακή εκταμίευση του μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ αλλά και τον διορισμό προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

Όπως προέκυψε, μάλιστα, ο προτεινόμενος για την θέση του ΔΣ, Αργύρης Αργυρίου, είναι σύζυγος της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη -η οποία, σημειωτέον, ανήκει στην ομάδα των βουλευτών που υπερασπίζονται με πάθος κάθε κυβερνητική επιλογή και απόφαση.

Η αποκάλυψη δεν προκάλεσε μόνο την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και των ΑΝΕΛ, με τον κ. Θανάση Παπαχριστόπουλο να σημειώνει ότι: «Σε αυτό το κομμάτι, το συγγενικό, πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί... Είναι λίγο θέμα!».

Πάντως, από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης επιχείρησε να δικαιολογήσει την ενεργοποίηση της εταιρείας, μιλώντας για τις ενεργειακές ανακατατάξεις που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Υποστήριξε ότι η επιθυμία της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού παραμένει ισχυρή ενώ σημείωσε ότι ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η Ιταλία για την συμμετοχή στο συνολικό πρότζεκτ.

«Υπάρχουν δηλώσεις -και μετά την πτώση του αεροσκάφους- του προέδρου Πούτιν για την αναγκαιότητα του έργου», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «η εταιρεία θα στεγάζεται στο υπουργείο, θα χρησιμοποιεί τα τηλέφωνα και το ρεύμα του υπουργείου. Δεν θα έχουμε σπατάλη. Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι από τους προνομιακούς συνομιλητές της Ρωσίας».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «υπάρχει ένσταση επι της αρχής για την σύσταση αυτής της εταιρείας».

«Η ΔΕΠΕΝΕ -η νέα ΔΕΚΟ- που δημιουργείται δεν θα έχει αντικείμενο. Δεν βλέπω την προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει. Δεν μιλώ μόνο για το κόστος αλλά για την έλλειψη προστιθέμενης αξίας της εταιρείας. Υπάρχει δημόσια εταιρεία για τις έρευνες υδρογονανθράκων», ανέφερε.

«Η τοποθέτηση του υπουργού ήταν σαφής. Στάθηκε σε ένα έργο που είναι παγωμένο και δεν είναι στον ορίζοντα λόγω των Ρωσοτουρκικών σχέσεων. Παρά ταύτα προχωρά σε σύσταση εταιρείας για ένα ανύπαρκτο έργο. Οι υποψήφιοι θα είναι στο γραφείο τους και δεν θα έχουν τι να κάνουν. Δεν θα επέμενα στην σύσταση της εταιρείας. Θα απέσυρα τα σχέδια. Θα παρακολουθούσα την εξέλιξη με τον αγωγό και στην συνέχεια θα δρούσα. Φθάνουν οι υπάρχουσες δομές για την παρακολούθηση και εκτέλεση των ενεργειακών σχεδίων. Πρέπει να κάνετε αυτή την οπισθοχώρηση. Δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για την Ελλάδα να κάνει εταιρία για ένα έργο που δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ) μίλησε για «σκάνδαλο» και αναρωτήθηκε γιατι δεν αναλαβάνει το έργο η ΔΕΠΑ που έχει δομή και διαπραγματευτική εμπειρία.

«Διορίζουμε διοίκηση σε μια εταιρεία που δεν έχει καταστατικό. Οι υποψήφιοι δεν ξέρουν τι θα κάνουν», είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι με βάση τις αποφάσεις οι αμοιβές των μελών δεν έχουν πλαφόν. Μάλιστα, η ερώτηση του κ. Μανιάτη για το αν υπάρχει συγγενική σχέση των υποψηφίων με βουλευτές ή υπουργούς προκάλεσε την απάντηση του κ. Α. Αργυρίου πως είναι σύζυγός της βουλευτού Χαράς Καφαντάρη.

Πάντως, ο υποψήφιος για την θέση του προέδρου της ΔΕΠΕΝΕ, Αντώνης Γεωργόπουλος, υποστήριξε ότι το μετοχικό κεφάλαιο θα εκταμιευτεί σε τρεις ισόποσες δόσεις των 330.000 ευρώ το 2016-2017-2018 και πως το λειτουργικό της κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 100-150.000 ευρώ το χρόνο.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις υποψηφιότητες των Αντώνη Γεωργόπουλο, Ελένης Ζαφειροπούλου και Αργύρη Αργυρίου για τις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου αντίστοιχα της ΔΕΠΕΝΕ εγκρίθηκαν από την επιτροπή με την θετική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χ.Α ενώ Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση

Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με το διορισμό της νέας Διοίκησης της Ανώνυμης Εταιρείας «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο ο σημερινός διορισμός από την κυβέρνηση της νέας Διοίκησης της ανύπαρκτης Εταιρείας - φάντασμα Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε., η οποία υποτίθεται θα υλοποιήσει τον ανύπαρκτο ελληνορωσικό αγωγό φυσικού αερίου, που θα είναι η συνέχεια του επίσης ανύπαρκτου ρωσοτουρκικού αγωγού.

Σκάνδαλο η ίδρυση και λειτουργία μιας Εταιρείας χωρίς αντικείμενο και χωρίς Καταστατικό, για θέμα το οποίο μπορεί να υλοποιήσει άλλη Εταιρεία, π.χ. ΔΕΠΑ, όπως αυτό γίνεται ήδη σε άλλους 3 Διεθνείς αγωγούς εθνικού ενδιαφέροντος (EASTMED, IGB, IGI).

Σκάνδαλο η έναρξη λειτουργίας Εταιρείας για την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνείται να καταθέσει Έκθεση Κόστους Λειτουργίας.

Σκάνδαλο η προικοδότησή της με 1.000.000 ευρώ δημόσιο χρήμα όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις.

Σκάνδαλο η μη υποχρέωση δημοσιοποίησης στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σκάνδαλο ο διορισμός ΚΑΙ Προέδρου ΚΑΙ Αντιπροέδρου ΚΑΙ Διευθύνοντος Συμβούλου.

Σκάνδαλο οι αμοιβές του Δ.Σ. που βρίσκονται έξω από τα όρια που ορίζονται για όλες τις άλλες Εταιρείες του Δημοσίου.

Σκάνδαλο η λειτουργία Εταιρείας που διαχειρίζεται κρατικό χρήμα με αποφάσεις Υπουργών και όχι Προεδρικό Διάταγμα για έλεγχο νομιμότητας από το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ).

Σκάνδαλο τέλος, η προσπάθεια απόκρυψης από τη Βουλή της συγγενικής σχέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηφόρα χωρίς τέλος. Κατηφόρα ηθική, διαχειριστική, οικονομική, αισθητική...

Αλλά και το Ποτάμι, με ειρωνική ανακοίνωση που εξέδωσε, κατήγγειλε το νέο κρούσμα νεποτισμού εκ μέρους της κυβερνησης με το διορισμό του συζύγου της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη ως διευθύνοντος συμβούλου στη δημόσια επιχείρηση ΔΕΠΕΝΕ.

"To Ποτάμι συγχαίρει τη βουλευτή του Σύριζα κυρία Χαρά Καφαντάρη για το διορισμό του συζύγου της κ. Α. Αργυρίου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων. Παραλλήλως, συγχαίρει τον υπουργό κ. Σκουρλέτη για την τολμηρή αξιοκρατική επιλογή του" αναφέρει χαρακτηριστικά το κόμμα του κ Σταύρου Θεοδωρακη στην ανακοίνωση του.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο κ. Σπύρος Λυκουδης είχε ψηφίσει "παρών" για το διορισμό του κ Αργυριου.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news