Στο θέμα της διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στην ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου για τη χρήση των συχνοτήτων των τηλεοπτικών καναλιών. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και υπογράμμισε ότι είναι ζήτημα πλέον πολιτικής βούλησης.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι διεξάγεται μια κρίσιμη διαπραγμάτευση και ζήτησε τη στήριξη του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από το ποιες απόψεις και ιδέες έχει. Τόνισε ότι ναι μεν η κυβέρνησή του είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, χωρίς όμως να έχει παροπίδες και ρεβανσιστικές διαθέσεις.
Υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια των τριών μηνών έχουν γίνει παρεμβάσεις στήριξης των αδύναμων, παρά των γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ασφικτικό πλαίσιο και σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργηθεί αυτό το πλαίσιο.
Μιλώντας ειδικότερα για τη διαπραγμάτευση είπε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι είναι να κάνει για να πετύχει μια έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους.
Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανέναν τεχνικό θέμα, υπάρχει ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης.
Ανέφερε μάλιστα ότι πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ το 1980 και πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Πρόσθεσε ότι έτσι πολιτική βούληση είναι και τώρα αν η Ευρώπη θα ανεχτεί τη δημοκρατία στη χώρα ποιυ γεννήθηκε. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να προστατέψουν τη Δημοκρατία στο "κοινό μας σπίτι". "Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρχει αίσιο τέλος και, καταλήγοντας είπε ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, δίνει διέξοδο και στους λαούς και στις κυβερνήσεις.
Ο πρωθυπουργός απάντησε αρχικά στην επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, ενώ στη συνέχεια απάντησε την ερώτηση του κ. Νικολόπουλου, η οποία αφορά στη διαπλοκή και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Απάντηση Τσίπρα σε Νικολόπουλο για ΜΜΕ και διαπλοκή
Τσίπρας: « - Θα απαντήσω με όρους δημόσιου συμφέροντος. Θεωρώ αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών.
- Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ρυθμίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε δημιουργείται μία ομερτά και μία σχέση διαπλοκής.
- Το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες.
- Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρηματίες και συνέχιζαν να χρηματοδοτούν ΜΜΕ.
- Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει πολιτικά κάθε κανάλι.
- Αν κάποιο κανάλι είναι υγιές δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται
- Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες
- Εχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Ολες υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου αλλά καμία δεν το έπραξε.
- Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων είχαν αρκετή δύναμη να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις.
- Παράδειγμα ο βασικός μέτοχος, απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις, που δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος
- Όταν ανοίγεις μια κόντρα πρέπει να είσαι αποφασισμένος να φτάσεις μέχρι το τέλος, αλλιώς καλύτερα να μην την ανοίξεις καθόλου.
- Για Στουρνάρα: Στους ανθρώπους που επιτελούν έργο δεν έχουμε διάθεση ρεβανσισμού. Απαιτούμε να είναι συνεπείς στο έργο τους και να τη ρούν την εθνική γραμμή. Ο κ. Στουρνάρας θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί την ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος
- Για εξεταστική: Η εξεταστική δεν γίνεται για να στοχοποιηθούν άνθρωποι αλλά για να αναδειχθούν τα σκοτεινά σημεία
Απάντηση σε Θεοδωράκη για Παιδεία
Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της απάντησής του χαρακτήρισε τη σημερινή μία σημαντική ημέρα για το κοινοβούλιο καθώς «εγκαινιάζεται η ώρα του πρωθυπουργού».
Οπως σημείωσε «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα φέρεις ένα νόμο πλαίσιό για τη παιδεία και αυτό θα γίνει με δημόσιο διάλογο». Χαρακτήρισε «ευαίσθητα» τα θέματα της Παιδείας που χρειάζονται συναινέσεις: «Η κυβέρνησή μας είναι υπέρ της διαβούλευσης». Αναφερόμενος στον προηγούμενο νόμο είπε ότι ψηφίστηκε «Αύγουστο μήνα χωρίς τη συμμετοχή κανενός φορέων, αλλά ήταν κρας τεστ για την κυβέρνηση συνασπισμού».
Μιλώντας για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε θέματα Παιδείας είπε ότι θα προχωρήσει σε ένα πλαίσιο που ρυθμίζει μία σειρά από θέματα, όπως των συμβουλίων ιδρύματος, σημειώνοντας ότι υπάρχει εμπλοκή στις λειτουργίες των πανεπιστήμιων. Είπε για τα συμβούλια: «Υπάρχουν προσωπικότητες σημαντικές που θέλουν να βοηθήσουν, αλλά το αποτέλεσμα αυτών των συμβουλίων είναι πενιχρός. Ήταν το όχημα για να επιβληθούν στα πανεπιστημιακά δίδακτρα, για να μπουν ιδιώτες για να απομακρυνθεί το δημόσιο. Η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν θέλει να γίνουν εκλογές με αυτά τα συμβούλια. Είναι πολλές οι κατηγορίες από ανθρώπους που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι απερρίφθησαν από τα συμβούλια γιατί δεν συμφωνούσαν με τον 4009 νόμο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Βόρεια Κορέα, να αποκλείεται κάποιος επειδή έχει αντίθετες απόψεις».
Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία είπε ο πρωθυπουργός: Είμαι της άποψης ότι η χρήση τεχνολογίας να μπει στη ζωή μας, αλλά αν είναι έτσι να καταργήσουμε τα παραβάν κλπ και τότε να ψηφίζουμε όλοι από το λαπ τοπ μας. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία αφήνονται τα ηλεκτρονικά ίχνη, μπορεί να είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, δεν διασφαλίζεται το απόρρητο. Δεν υπάρχει κάποιος να μετρά τους ψήφους, αλλά ένας σερβερ
Για τους αιώνιους φοιτητές: Είναι ένα επικοινωνιακό θέμα και ανύπαρκτο. Αν και υπήρχε από το νόμο η διαγραφές τεχνικά λίγα πανεπιστήμια μπόρεσαν να το κάνουν. Δεν υπάρχει κόστος για τα πανεπιστήμια από τους αιώνιους, δεν παίρνουν βόλια κλπ. Κάποιο φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν για οικονομικούς λόγους για αναγκάζονται να δουλέψουν, αλλά να μη στερήσουν, με την ευκαιρία να γυρίσει κάποια στιγμή.
Είπε επίσης ότι «ξεχωρίζουμε τα πρότυπα από τα πειραματικά, πριν τα συμπτύξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στα πρότυπα θα μπαίνουν με εξετάσεις, όχι με κλήρωση».
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην ερώτησή του στην απόφαση του υπουργείου να εκμηδενίσει ουσιαστικά τα πρότυπα σχολεία. Οπως είπε «δεν είναι μόνο τα πρότυπα σχολεία είναι και οι αιώνιοι φοιτητές, να έχουμε μεν μία ανεκτική συμπεριφορά, αλά αιώνιοι φοιτητές χωρίς κανένα λόγο». Επίσης ρώτησε αν θα καταργηθούν τα ξενόγλωσσα τμήματα στα προπτυχιακά. Ανέφερε δε ότι οι φοιτητές πρέπει να έχον λόγο όχι οι φοιτητικές παρατάξεις. Τα παιδιά φεύγουν, δεν φεύγουν λόγω ΣΥΡΙΖΑ φεύγανε και πριν αλλά εμείς τώρα αντί να τους δώσουμε λύση γυρνάμε τη Παιδεία πίσω. Έθιξε το θέμα της αξιολόγησης στην Παιδεία και της κατάργησης του, αναφέροντας ότι υπάρχει επιστροφή στο παλιό τύπου “τρύπωσες” θα μείνεις.
Οπως είπε: 13 περιφερειακοί διευθυντές διορίστηκαν από την κυβέρνηση σας αλλά κάναμε λάθος ότι 11 ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και 1 των ΑΝΕΛ. Ενώ ο ένας εμφανιζόταν ως ανένταχτος Αλλά λάβαμε ένα τηλεφώνημα και μας είπε ότι είμαι και εγώ με τους ΑΝΕΛ και προφανώς δεν ήθελε να θεωρεί ότι είναι εκτός. 400 άνθρωποι όντως κάνανε αίτηση για αυτές τις θέσεις, δεν βρέθηκε ένας εκτός κομμάτων να είναι ικανός? γιατί κάνατε τον διαγωνισμό.
Και συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης: Δεν είναι παράδεισος η Παιδεία, ούτε πριν ήταν παράδεισος. Όλα είναι όμως κατεπείγοντα, ο πρωθυπουργός δεν συζητά όπως είχαμε πει. Υπάρχει ένα βουνό μπροστά μας και δεν μπορείτε μόνοι σας. Με αυτά που κάνετε στην παιδεία απομονώνεται την Ελλάδα.
Καταγγελία Τσίπρα για Θεοχάρη και διορισμοί κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Θεοχάρη ότι όταν ήταν στη ΓΓ των δημοσίων Εσόδων έπαιρνε τα emails κομματικών στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για να διορίζει εφοριακούς. “Και είναι στις τάξεις σας και δεν έχει απαντηθεί αυτό. Και μιλάτε σε αυτή την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται 3 μήνες και δεν έχει καταφέρει εξαιτίας της διαπραγμάτευσης που μας τρώει το 70% του χρόνου να αλλάξει ουσιαστικές δομές και κακώς κείμενα. Μιλάτε για κομματικοκρατία, όχι κ. Θεοδωράκη κάνατε λάθος. Βεβαίως και δεν υπάρχει διαδικασία του opengov όπως οριζόταν από τον κ. Παπανδρέου και δεν υπάρχει γιατί κατά τη γνώμη μας απέτυχε το πείραμα αυτό, όσο αναφορά τις θέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων, είναι πολιτική ευθύνη” ο κ. Τσίπρας τόνισε προς τον πρόεδρο του Ποταμιού “δεν είναι όραμα μας να διορίζεται η δημόσια διοίκηση από τα κόμματα. Αφήστε μας να κριθούμε” και ανέφερε ως παράδειγμα ότι δεν έχει αλλάξει ούτε ένα διοικητής νοσοκομείου, δεν έχει αλλάξει ένας διευθυντής, ούτε στην ΕΛΣΤΑΤ, ούτε στο ΤΧΣ. Ακόμα και όταν βλέπουμε αυτούς που είναι επικεφαλής να εμπλέκονται σε δίκες. “Δεν μπορείτε να μας λέτε εμάς για κομματικό κράτος”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε στις κατηγορίες του πρωθυπουργού για τον βουλευτή του Ποταμιού κ. Θεοχάρη καλώντας τον να καταθέσει ονόματα. “ Τώρα έχετε τους φακέλους του ΣΔΟΕ και τους φακέλους των προσλήψεων” είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού και πρόσθεσε “να πείτε συγκεκριμένα σε ποιες υποθέσεις παρενέβη ο κ. Θεοχάρης, να πείτε ποιους διόρισε. Αν έχετε στοιχεία ότι εξυπηρέτησε ο οποιαδήποτε βουλευτής του Ποταμιού κάποιους ανθρώπους έξω από τις πολιτικές αρχές που πρεσβεύει το Ποτάμι να το πείτε”. “Ο κ. Θεοχάρης απομακρύνθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση επειδή ήταν αγύριστο κεφάλι τόνισε χαρακτηριστικό
Διαπραγμάτευση και κάλεσμα Τσίπρα
Ο κ. Θεοδωράκης έθιξε το θέμα των διαπραγματεύσεων και της ελλιπούς ενημέρωσης, ενώ τόνισε ότι «μέχρι τώρα μας έχετε δημιουργήσει σε μία ασφυξία». Επίσης, υπογράμμισε: «Σας στηρίζουμε, δεν θέλουμε τη λιτότητα, αλλά όλοι ρωτούν τι γίνεται με τη διαπραγμάτευση, ακόμα και δικά σας στελέχη». Ο κ. Θεοδωράκης επανέφερε την πρόταση να μας ενημερώσετε για αυτά που γίνονται στην Ευρώπη και τόνισε ότι χρειάζεται μία συμμαχία, “όχι κυβερνητική”, όπως είπε, αλλά μία μεγάλη “συμμαχία της δημιουργικής προοδευτικής Ελλάδας”, για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά. Έχετε την ευθύνη της χώρας τα χέρια σας”, τόνισε.
“Δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις”, απάντησε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι “δεν υπήρχε ποτέ άλλη κυβέρνηση να έχει τέτοια μεγάλη αποδοχή”, ενώ πέταξε σπόντα και στον κ. Αντώνη Σαμαρά ότι “έχω έρθει στη Βουλή περισσότερες φορές από ό,τι είχε ο κ. Σαμαράς 2,5 χρόνια”. Ο πρωθυπουργός συμβούλεψε μάλιστα τον κ. Θεοδωράκη να σταματήσει να ταυτίζεται με τους “μνημονιακούς”, λέγοντας χαρακτηριστικά “αποκοπείτε από αυτούς που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια. Δεν έχετε σχέση με τον πυρήνα του χθες. Αποκοπείτε όσο είναι καιρός, γιατί θα σας πάρει μαζί στο βυθό αυτός ο σκληρός πυρήνας του χθες”. Εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι είμαστε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση δεν φοβηθήκαμε το διάλογο και τον κάλεσε να ταυτιστεί με τις κομματικές γραμμές στο ασφαλιστικό και στις συλλογικές συμβάσεις.
Ο κ. Τσίπρας σχετικά με την παρατήρηση που δέχθηκε για την άρνησή του να απαντήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων εκτίμησε ότι δεν είναι υπεύθυνο όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση να προκαλέσει συζήτηση για αυτό. Ο πρωθυπουργός τόνισε μάλιστα ότι αν θέλετε να ταυτιστείτε με τους άλλους δύο τους μνημονιακούς και να γίνει συζήτηση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορούμε να το κάνουμε εμείς, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούμε το Πρόεδρο, ενώ υπενθύμισε στον κ. Θεοδωράκη ότι “σας έχω ενημερώσει ήδη δύο φορές” . Ο διάλογος δεν έχει κομματικό πρόσημο αλλά εθνικό πρόσημο, τόνισε χαρακτηριστικά.
“Σας καλούμε να ταυτιστείτε με τις προσπάθειες, που κάνει η κυβέρνηση την κρίσιμη ώρα στις διαπραγματεύσεις”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Δευτερολογία Θεοδωράκη
“Σας είχαν ετοιμάσει μία ομιλία -που κράτησε παραπάνω και δεν καταλαβαίνω γιατί μου κάνατε παρατήρηση για το χρόνο”, ανέφερε εντόνως ο κ. Θεοδωράκης κατά τη δευτερολογία του. Και ο Τσίπρας απάντησε δεν σας έκανα παρατήρηση, αλλά σας είπα για τον κανονισμό και σας λέω ότι θα τηρήσω τον χρόνο μου αργότερα κ. Θεοδωράκη. Ο πρόεδρος του Ποταμιού επέμεινε στο θέμα ότι φεύγουν οι νέοι λέγοντας ότι “δεν φεύγουν οι φοιτητές εξαιτίας σας αλλά θα συνεχίζουν να φεύγουν όσο εσείς κινείστε σε ένα κομματικό κράτος. Δεν λέμε οι γγ να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ ή οι περιφερειακοί διευθυντές αλλά όταν γίνεται διαγωνισμός δεν γίνεται να προσλαμβάνονται μόνο άτομα από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Το σ/ν του κ. Κουράκη ήρθε σαν τροπολογία, ήταν προσβολή για την διαδικασία και μετά ήρθε ως κατ’ επείγον, δεν έχει συζητήσει η κοινωνία για αυτό. Διαγράφεται τον ένα χρόνο διαλόγου του προηγούμενου νόμου και είναι καλύτερο τώρα”.
Δευτερολογία Τσίπρα: «Δεν ερχόμαστε εδώ χωρίς τις αποσκευές μας από τους αγώνες μας»
Είμαστε υπέρ του διαλόγου και υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο στις συγκρούσεις για την παιδεία, τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. “Το δημόσιο πανεπιστήμιο παρά τα προβλήματα είναι ένας χώρος που παρέχει γνώση, αξίες και έρευνα”, ενώ ξεκαθάρισε ότι “ δεν ερχόμαστε εδώ χωρίς τις αποσκευές μας από τους αγώνες μας”. Απαντώντας στο ερώτημα γιατί το φέρνει η κυβέρνηση με τη μορφή του κατεπείγοντος έκανε λόγο ότι σχετίζεται με τις αλλαγές του τώρα, να λύσει προβλήματα του τώρα, πριν ολοκληρωθεί αυτή η ακαδημαϊκή περιόδους για να επιτρέψουν οι αλλαγές στα σχολεία να λειτουργήσουν αρμονικά. “Δεν αφορά όμως τη συζήτηση που θα γίνει, απλά αφορά βελτίωση μόνο για το άμεσο διάστημα. Έχουμε άλλες προτάσεις για για την εισαγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση”, ανέφερε. Για τους περιφερειακούς διευθυντές και την επιλογή κομματικών στελεχών είπε ότι δεν ήταν διαγωνισμός, αλλά με κατάθεση βιογραφικών και ήταν θέμα υπουργού να επιλέξει ποιος θεωρεί ικανούς. “Αν θέλετε να πάμε σε μία αλλαγή για αυτό να το κάνουμε, αλλά αυτό χρειάζεται διάλογο για τη δημόσια διοίκηση γενικά. Δώστε μας το χρόνο”.
protothema
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι διεξάγεται μια κρίσιμη διαπραγμάτευση και ζήτησε τη στήριξη του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από το ποιες απόψεις και ιδέες έχει. Τόνισε ότι ναι μεν η κυβέρνησή του είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, χωρίς όμως να έχει παροπίδες και ρεβανσιστικές διαθέσεις.
Υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια των τριών μηνών έχουν γίνει παρεμβάσεις στήριξης των αδύναμων, παρά των γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ασφικτικό πλαίσιο και σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργηθεί αυτό το πλαίσιο.
Μιλώντας ειδικότερα για τη διαπραγμάτευση είπε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι είναι να κάνει για να πετύχει μια έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους.
Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανέναν τεχνικό θέμα, υπάρχει ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης.
Ανέφερε μάλιστα ότι πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ το 1980 και πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Πρόσθεσε ότι έτσι πολιτική βούληση είναι και τώρα αν η Ευρώπη θα ανεχτεί τη δημοκρατία στη χώρα ποιυ γεννήθηκε. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να προστατέψουν τη Δημοκρατία στο "κοινό μας σπίτι". "Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρχει αίσιο τέλος και, καταλήγοντας είπε ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, δίνει διέξοδο και στους λαούς και στις κυβερνήσεις.
Ο πρωθυπουργός απάντησε αρχικά στην επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, ενώ στη συνέχεια απάντησε την ερώτηση του κ. Νικολόπουλου, η οποία αφορά στη διαπλοκή και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Απάντηση Τσίπρα σε Νικολόπουλο για ΜΜΕ και διαπλοκή
Τσίπρας: « - Θα απαντήσω με όρους δημόσιου συμφέροντος. Θεωρώ αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών.
- Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ρυθμίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε δημιουργείται μία ομερτά και μία σχέση διαπλοκής.
- Το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες.
- Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρηματίες και συνέχιζαν να χρηματοδοτούν ΜΜΕ.
- Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει πολιτικά κάθε κανάλι.
- Αν κάποιο κανάλι είναι υγιές δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται
- Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες
- Εχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Ολες υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου αλλά καμία δεν το έπραξε.
- Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων είχαν αρκετή δύναμη να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις.
- Παράδειγμα ο βασικός μέτοχος, απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις, που δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος
- Όταν ανοίγεις μια κόντρα πρέπει να είσαι αποφασισμένος να φτάσεις μέχρι το τέλος, αλλιώς καλύτερα να μην την ανοίξεις καθόλου.
- Για Στουρνάρα: Στους ανθρώπους που επιτελούν έργο δεν έχουμε διάθεση ρεβανσισμού. Απαιτούμε να είναι συνεπείς στο έργο τους και να τη ρούν την εθνική γραμμή. Ο κ. Στουρνάρας θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί την ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος
- Για εξεταστική: Η εξεταστική δεν γίνεται για να στοχοποιηθούν άνθρωποι αλλά για να αναδειχθούν τα σκοτεινά σημεία
Απάντηση σε Θεοδωράκη για Παιδεία
Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της απάντησής του χαρακτήρισε τη σημερινή μία σημαντική ημέρα για το κοινοβούλιο καθώς «εγκαινιάζεται η ώρα του πρωθυπουργού».
Οπως σημείωσε «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα φέρεις ένα νόμο πλαίσιό για τη παιδεία και αυτό θα γίνει με δημόσιο διάλογο». Χαρακτήρισε «ευαίσθητα» τα θέματα της Παιδείας που χρειάζονται συναινέσεις: «Η κυβέρνησή μας είναι υπέρ της διαβούλευσης». Αναφερόμενος στον προηγούμενο νόμο είπε ότι ψηφίστηκε «Αύγουστο μήνα χωρίς τη συμμετοχή κανενός φορέων, αλλά ήταν κρας τεστ για την κυβέρνηση συνασπισμού».
Μιλώντας για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε θέματα Παιδείας είπε ότι θα προχωρήσει σε ένα πλαίσιο που ρυθμίζει μία σειρά από θέματα, όπως των συμβουλίων ιδρύματος, σημειώνοντας ότι υπάρχει εμπλοκή στις λειτουργίες των πανεπιστήμιων. Είπε για τα συμβούλια: «Υπάρχουν προσωπικότητες σημαντικές που θέλουν να βοηθήσουν, αλλά το αποτέλεσμα αυτών των συμβουλίων είναι πενιχρός. Ήταν το όχημα για να επιβληθούν στα πανεπιστημιακά δίδακτρα, για να μπουν ιδιώτες για να απομακρυνθεί το δημόσιο. Η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν θέλει να γίνουν εκλογές με αυτά τα συμβούλια. Είναι πολλές οι κατηγορίες από ανθρώπους που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι απερρίφθησαν από τα συμβούλια γιατί δεν συμφωνούσαν με τον 4009 νόμο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Βόρεια Κορέα, να αποκλείεται κάποιος επειδή έχει αντίθετες απόψεις».
Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία είπε ο πρωθυπουργός: Είμαι της άποψης ότι η χρήση τεχνολογίας να μπει στη ζωή μας, αλλά αν είναι έτσι να καταργήσουμε τα παραβάν κλπ και τότε να ψηφίζουμε όλοι από το λαπ τοπ μας. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία αφήνονται τα ηλεκτρονικά ίχνη, μπορεί να είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, δεν διασφαλίζεται το απόρρητο. Δεν υπάρχει κάποιος να μετρά τους ψήφους, αλλά ένας σερβερ
Για τους αιώνιους φοιτητές: Είναι ένα επικοινωνιακό θέμα και ανύπαρκτο. Αν και υπήρχε από το νόμο η διαγραφές τεχνικά λίγα πανεπιστήμια μπόρεσαν να το κάνουν. Δεν υπάρχει κόστος για τα πανεπιστήμια από τους αιώνιους, δεν παίρνουν βόλια κλπ. Κάποιο φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν για οικονομικούς λόγους για αναγκάζονται να δουλέψουν, αλλά να μη στερήσουν, με την ευκαιρία να γυρίσει κάποια στιγμή.
Είπε επίσης ότι «ξεχωρίζουμε τα πρότυπα από τα πειραματικά, πριν τα συμπτύξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στα πρότυπα θα μπαίνουν με εξετάσεις, όχι με κλήρωση».
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην ερώτησή του στην απόφαση του υπουργείου να εκμηδενίσει ουσιαστικά τα πρότυπα σχολεία. Οπως είπε «δεν είναι μόνο τα πρότυπα σχολεία είναι και οι αιώνιοι φοιτητές, να έχουμε μεν μία ανεκτική συμπεριφορά, αλά αιώνιοι φοιτητές χωρίς κανένα λόγο». Επίσης ρώτησε αν θα καταργηθούν τα ξενόγλωσσα τμήματα στα προπτυχιακά. Ανέφερε δε ότι οι φοιτητές πρέπει να έχον λόγο όχι οι φοιτητικές παρατάξεις. Τα παιδιά φεύγουν, δεν φεύγουν λόγω ΣΥΡΙΖΑ φεύγανε και πριν αλλά εμείς τώρα αντί να τους δώσουμε λύση γυρνάμε τη Παιδεία πίσω. Έθιξε το θέμα της αξιολόγησης στην Παιδεία και της κατάργησης του, αναφέροντας ότι υπάρχει επιστροφή στο παλιό τύπου “τρύπωσες” θα μείνεις.
Οπως είπε: 13 περιφερειακοί διευθυντές διορίστηκαν από την κυβέρνηση σας αλλά κάναμε λάθος ότι 11 ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και 1 των ΑΝΕΛ. Ενώ ο ένας εμφανιζόταν ως ανένταχτος Αλλά λάβαμε ένα τηλεφώνημα και μας είπε ότι είμαι και εγώ με τους ΑΝΕΛ και προφανώς δεν ήθελε να θεωρεί ότι είναι εκτός. 400 άνθρωποι όντως κάνανε αίτηση για αυτές τις θέσεις, δεν βρέθηκε ένας εκτός κομμάτων να είναι ικανός? γιατί κάνατε τον διαγωνισμό.
Και συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης: Δεν είναι παράδεισος η Παιδεία, ούτε πριν ήταν παράδεισος. Όλα είναι όμως κατεπείγοντα, ο πρωθυπουργός δεν συζητά όπως είχαμε πει. Υπάρχει ένα βουνό μπροστά μας και δεν μπορείτε μόνοι σας. Με αυτά που κάνετε στην παιδεία απομονώνεται την Ελλάδα.
Καταγγελία Τσίπρα για Θεοχάρη και διορισμοί κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Θεοχάρη ότι όταν ήταν στη ΓΓ των δημοσίων Εσόδων έπαιρνε τα emails κομματικών στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για να διορίζει εφοριακούς. “Και είναι στις τάξεις σας και δεν έχει απαντηθεί αυτό. Και μιλάτε σε αυτή την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται 3 μήνες και δεν έχει καταφέρει εξαιτίας της διαπραγμάτευσης που μας τρώει το 70% του χρόνου να αλλάξει ουσιαστικές δομές και κακώς κείμενα. Μιλάτε για κομματικοκρατία, όχι κ. Θεοδωράκη κάνατε λάθος. Βεβαίως και δεν υπάρχει διαδικασία του opengov όπως οριζόταν από τον κ. Παπανδρέου και δεν υπάρχει γιατί κατά τη γνώμη μας απέτυχε το πείραμα αυτό, όσο αναφορά τις θέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων, είναι πολιτική ευθύνη” ο κ. Τσίπρας τόνισε προς τον πρόεδρο του Ποταμιού “δεν είναι όραμα μας να διορίζεται η δημόσια διοίκηση από τα κόμματα. Αφήστε μας να κριθούμε” και ανέφερε ως παράδειγμα ότι δεν έχει αλλάξει ούτε ένα διοικητής νοσοκομείου, δεν έχει αλλάξει ένας διευθυντής, ούτε στην ΕΛΣΤΑΤ, ούτε στο ΤΧΣ. Ακόμα και όταν βλέπουμε αυτούς που είναι επικεφαλής να εμπλέκονται σε δίκες. “Δεν μπορείτε να μας λέτε εμάς για κομματικό κράτος”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε στις κατηγορίες του πρωθυπουργού για τον βουλευτή του Ποταμιού κ. Θεοχάρη καλώντας τον να καταθέσει ονόματα. “ Τώρα έχετε τους φακέλους του ΣΔΟΕ και τους φακέλους των προσλήψεων” είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού και πρόσθεσε “να πείτε συγκεκριμένα σε ποιες υποθέσεις παρενέβη ο κ. Θεοχάρης, να πείτε ποιους διόρισε. Αν έχετε στοιχεία ότι εξυπηρέτησε ο οποιαδήποτε βουλευτής του Ποταμιού κάποιους ανθρώπους έξω από τις πολιτικές αρχές που πρεσβεύει το Ποτάμι να το πείτε”. “Ο κ. Θεοχάρης απομακρύνθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση επειδή ήταν αγύριστο κεφάλι τόνισε χαρακτηριστικό
Διαπραγμάτευση και κάλεσμα Τσίπρα
Ο κ. Θεοδωράκης έθιξε το θέμα των διαπραγματεύσεων και της ελλιπούς ενημέρωσης, ενώ τόνισε ότι «μέχρι τώρα μας έχετε δημιουργήσει σε μία ασφυξία». Επίσης, υπογράμμισε: «Σας στηρίζουμε, δεν θέλουμε τη λιτότητα, αλλά όλοι ρωτούν τι γίνεται με τη διαπραγμάτευση, ακόμα και δικά σας στελέχη». Ο κ. Θεοδωράκης επανέφερε την πρόταση να μας ενημερώσετε για αυτά που γίνονται στην Ευρώπη και τόνισε ότι χρειάζεται μία συμμαχία, “όχι κυβερνητική”, όπως είπε, αλλά μία μεγάλη “συμμαχία της δημιουργικής προοδευτικής Ελλάδας”, για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά. Έχετε την ευθύνη της χώρας τα χέρια σας”, τόνισε.
“Δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις”, απάντησε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι “δεν υπήρχε ποτέ άλλη κυβέρνηση να έχει τέτοια μεγάλη αποδοχή”, ενώ πέταξε σπόντα και στον κ. Αντώνη Σαμαρά ότι “έχω έρθει στη Βουλή περισσότερες φορές από ό,τι είχε ο κ. Σαμαράς 2,5 χρόνια”. Ο πρωθυπουργός συμβούλεψε μάλιστα τον κ. Θεοδωράκη να σταματήσει να ταυτίζεται με τους “μνημονιακούς”, λέγοντας χαρακτηριστικά “αποκοπείτε από αυτούς που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια. Δεν έχετε σχέση με τον πυρήνα του χθες. Αποκοπείτε όσο είναι καιρός, γιατί θα σας πάρει μαζί στο βυθό αυτός ο σκληρός πυρήνας του χθες”. Εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι είμαστε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση δεν φοβηθήκαμε το διάλογο και τον κάλεσε να ταυτιστεί με τις κομματικές γραμμές στο ασφαλιστικό και στις συλλογικές συμβάσεις.
Ο κ. Τσίπρας σχετικά με την παρατήρηση που δέχθηκε για την άρνησή του να απαντήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων εκτίμησε ότι δεν είναι υπεύθυνο όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση να προκαλέσει συζήτηση για αυτό. Ο πρωθυπουργός τόνισε μάλιστα ότι αν θέλετε να ταυτιστείτε με τους άλλους δύο τους μνημονιακούς και να γίνει συζήτηση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορούμε να το κάνουμε εμείς, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούμε το Πρόεδρο, ενώ υπενθύμισε στον κ. Θεοδωράκη ότι “σας έχω ενημερώσει ήδη δύο φορές” . Ο διάλογος δεν έχει κομματικό πρόσημο αλλά εθνικό πρόσημο, τόνισε χαρακτηριστικά.
“Σας καλούμε να ταυτιστείτε με τις προσπάθειες, που κάνει η κυβέρνηση την κρίσιμη ώρα στις διαπραγματεύσεις”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Δευτερολογία Θεοδωράκη
“Σας είχαν ετοιμάσει μία ομιλία -που κράτησε παραπάνω και δεν καταλαβαίνω γιατί μου κάνατε παρατήρηση για το χρόνο”, ανέφερε εντόνως ο κ. Θεοδωράκης κατά τη δευτερολογία του. Και ο Τσίπρας απάντησε δεν σας έκανα παρατήρηση, αλλά σας είπα για τον κανονισμό και σας λέω ότι θα τηρήσω τον χρόνο μου αργότερα κ. Θεοδωράκη. Ο πρόεδρος του Ποταμιού επέμεινε στο θέμα ότι φεύγουν οι νέοι λέγοντας ότι “δεν φεύγουν οι φοιτητές εξαιτίας σας αλλά θα συνεχίζουν να φεύγουν όσο εσείς κινείστε σε ένα κομματικό κράτος. Δεν λέμε οι γγ να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ ή οι περιφερειακοί διευθυντές αλλά όταν γίνεται διαγωνισμός δεν γίνεται να προσλαμβάνονται μόνο άτομα από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Το σ/ν του κ. Κουράκη ήρθε σαν τροπολογία, ήταν προσβολή για την διαδικασία και μετά ήρθε ως κατ’ επείγον, δεν έχει συζητήσει η κοινωνία για αυτό. Διαγράφεται τον ένα χρόνο διαλόγου του προηγούμενου νόμου και είναι καλύτερο τώρα”.
Δευτερολογία Τσίπρα: «Δεν ερχόμαστε εδώ χωρίς τις αποσκευές μας από τους αγώνες μας»
Είμαστε υπέρ του διαλόγου και υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο στις συγκρούσεις για την παιδεία, τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. “Το δημόσιο πανεπιστήμιο παρά τα προβλήματα είναι ένας χώρος που παρέχει γνώση, αξίες και έρευνα”, ενώ ξεκαθάρισε ότι “ δεν ερχόμαστε εδώ χωρίς τις αποσκευές μας από τους αγώνες μας”. Απαντώντας στο ερώτημα γιατί το φέρνει η κυβέρνηση με τη μορφή του κατεπείγοντος έκανε λόγο ότι σχετίζεται με τις αλλαγές του τώρα, να λύσει προβλήματα του τώρα, πριν ολοκληρωθεί αυτή η ακαδημαϊκή περιόδους για να επιτρέψουν οι αλλαγές στα σχολεία να λειτουργήσουν αρμονικά. “Δεν αφορά όμως τη συζήτηση που θα γίνει, απλά αφορά βελτίωση μόνο για το άμεσο διάστημα. Έχουμε άλλες προτάσεις για για την εισαγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση”, ανέφερε. Για τους περιφερειακούς διευθυντές και την επιλογή κομματικών στελεχών είπε ότι δεν ήταν διαγωνισμός, αλλά με κατάθεση βιογραφικών και ήταν θέμα υπουργού να επιλέξει ποιος θεωρεί ικανούς. “Αν θέλετε να πάμε σε μία αλλαγή για αυτό να το κάνουμε, αλλά αυτό χρειάζεται διάλογο για τη δημόσια διοίκηση γενικά. Δώστε μας το χρόνο”.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου