facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Παπανδρέου: «Πατριωτικός σκοπός να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη»

«Πατριωτικός σκοπός είναι να μείνει η Ελλάδα όρθια και να διατηρήσει μια σημαντική κατάκτηση: την ισχυρή θέση της μέσα στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως δήλωσε ο κ Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την ΕΕ και διεθνώς τονίζοντας ότι «οι θέσεις οι προσωπικές μου είναι γνωστές και επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα που ζούμε».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, πρέπει επιτέλους να διαμορφωθεί ένα κράτος δικαίου με αναπτυξιακή προοπτική που «θα μας επιτρέψει να σταθούμε στα δικά μας πόδια».

Τέλος, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη από συντηρητική να γίνει προοδευτική. «Θα θέλαμε», είπε, «μια Ευρώπη της ανάπτυξης, μια Ευρώπη με περισσότερη δημοκρατία, με πραγματική αλληλεγγύη [...] και για αυτήν την Ευρώπη βεβαίως παλεύουμε».

«Όμως», κατέληξε, «βρισκόμαστε σε ένα συντηρητικό πλαίσιο της Ευρώπης και μέσα σε αυτό είμαστε αναγκασμένοι να προστατεύσουμε το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον».

Ανήμερα το Πάσχα κλείστηκε η συνάντηση

Η συνάντηση, κλείστηκε ανήμερα το Πάσχα, όταν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία για ανταλλαγή ευχών. Πραγματοποιείται δε λίγες ημέρες αφότου ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε να στηρίζει την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να στρέφει τα βέλη του κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV, τις ημέρες του Πάσχα, ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε κατά των Σαμαρά και Βενιζέλου για τη στάση που κράτησαν το 2012.

Κατηγόρησε μεταξύ των άλλων τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ότι δεν τον στήριξε στις Κάννες όταν όπως είπε οι εταίροι αποδέχθηκαν την πρότασή του για δημοψήφισμα, ενώ ανέφερε ότι με τη στάση του συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης.

Στον Αντ. Σαμαρά, ο Γ. Παπανδρέου επέρριψε επίσης ευθύνες και είπε ότι αντί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει η δική του κυβέρνηση, προσπάθησε να αποφύγει τις υποχρεώσεις και να «πετάξει την μπάλα» στην επόμενη κυβέρνηση με δύσκολους όρους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ίδια συνέντευξη κάλεσε την κυβέρνηση να πάει στο Eurogroup με σοβαρή πρόταση, προκειμένου να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό, χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος και ξεκαθαρίζοντας προς το εσωτερικό κοινό ότι δε γίνεται να εφαρμόσει ακριβώς ή ένα πολύ μεγάλο μέρος των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μόνο με τους εταίρους, αλλά και με τις αγορές, ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι ως πρωθυπουργός συγκρούστηκε με σειρά ηγετών. «Εγώ τσακώθηκα με τον Μπαρόζο, με τον Γιούνκερ. Δεν ήθελα κανένα μνημόνιο. Δεν ήθελα να ζητιανεύω στον Πούτιν, στους Κινέζους ή στους Σαουδάραβες να αγοράσουν ομόλογα. Είχα ζητήσει από τη Ρωσία να αγοράσει ομόλογα. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ο Μεντβέντεφ μου είπε τότε να πάω στο ΔΝΤ. Πολλοί εταίροι μου είπαν το ίδιο», θυμήθηκε, τονίζοντας πως αν ο Ντράγκι που το 2012 καθησύχαζε τις αγορές για την Πορτογαλία και την Ισπανία, το είχε κάνει για μας δεν θα μπαίναμε καν σε πρόγραμμα. «Αυτό είχα πει και στην Μέρκελ. Θέλω όχι λεφτά, αλλά δήλωση εμπιστοσύνης για τις αγορές. Δυστυχώς δεν έγινε», πρόσθεσε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Επέμεινε πάντως ο Γ. Παπανδρέου στην ανάγκη να είχε γίνει το δημοψήφισμα το 2011. «Κοιτάζοντας πίσω το λάθος μου ήταν ένα. Θεωρώ τώρα ότι τότε θα έπρεπε να είχα βρει τρόπο να γίνει το δημοψήφισμα. Αν είχε γίνει, θα είχαμε μία καθαρή εντολή από τον λαό να προχωρήσω σε σημαντικές θετικές τομές για την χώρα. Αυτό είχα προτείνει το 2011 στον Σαμαρά, να φτιάξουμε μαζί την Ελλάδα», είπε.

Οι δύο πολιτικοί είχαν συναντηθεί ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά σε μια εντελώς διαφορετική συγκυρία: Ηταν Μάιος του 2011, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόεδρος μιας - ολιγομελούς λόγω και της αποχώρησης των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ - Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέσσερα χρόνια μετά οι ρόλοι έχουν αλλάξει: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρόεδρος του εξωκοινοβουλευτικού ΚΙΔΗΣΟ.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news