facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Τσίπρας έτοιμος για νέες συγκρούσεις «μέσα κι έξω»

«Ο Τσίπρας είναι έτοιμος για μεγάλο ‘καυγά’ με τους δανειστές στο θέμα των συντάξεων, ετοιμαστείτε», ήταν η προ ημερών προειδοποίηση στενού συνεργάτη του, ερμηνεύοντας την μετάθεση συζήτησης-ψήφισης του ασφαλιστικού για τα μέσα Ιανουαρίου.
Προς επίρρωση, ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με τη φράση: «Θα ματώσουμε αλλά θα τα καταφέρουμε, θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια κι αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε».
Η εξέλιξη αυτή, μαζί με την πρόσφατη (την Παρασκευή) δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά σε ιταλική εφημερίδα περί εξόδου του ΔΝΤ από το δανειακό πρόγραμμα διότι «επιμένει σε μεταρρυθμίσεις που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές», δείχνει ότι το Μαξίμου είναι έτοιμο να κλείσει επεισοδιακά τη χρονιά.
«Αν και στην καρδιά του χειμώνα το πολιτικό κλίμα …θα θυμίσει καλοκαίρι» έλεγε παράγοντας του κυβερνητικού επιτελείου χθες το βράδυ στη Βουλή. Εξηγώντας ότι η κυβέρνηση:
Δεν συζητά μείωση των κύριων συντάξεων και τις «κακές» εργασιακές αλλαγές, δηλαδή ομαδικές απολύσεις και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τα οποία εγείρει το ΔΝΤ.
Αντιθέτως, θα επιμείνει στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις («από τις οποίες θα προκύψει η μείωση των περαιτέρω δαπανών») και στις «καλές εργασιακές αλλαγές», δηλαδή στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών (σ.σ. με σύμμαχο το ILO).

Δεν θα δεχτεί πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης (με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα) και με το επιχείρημα ότι τα δίκτυα ενέργειας πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Το θέμα έχει αναδείξει ήδη το Euro2day.gr, ενώ μέχρι αργά τη νύχτα χθες δεν είχε γίνει γνωστό πότε προγραμματίζεται η ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων, παρότι οι εταίροι ζητούν να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Ερχονται» επεισοδιακά (και) οι τηλεοπτικές άδειες

Στη σύγκρουση με τους δανειστές επ' αυτών, προστίθεται «η μεγάλη μάχη με τη διαπλοκή», όπως λένε κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, εννοώντας τις τηλεοπτικές άδειες: ο πρωθυπουργός αρχικά (μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη) και ο κ. Παππάς χθες από το βήμα της Ολομέλειας, κάλεσαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να συναινέσουν άμεσα ώστε «να υπάρξει ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση και να εφαρμοστεί ο νόμος για την αδειοδότηση, αφού πέρασε 1,5 μήνας από την ψήφιση του σχετικού νόμου».
Δεν είπαν τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση, αλλά οι πληροφορίες παραπέμπουν ακόμη και σε αλλαγή του νόμου, ώστε η αδειοδότηση να γίνει χωρίς την αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ. «Αφού προηγουμένως καταγγείλουμε ανοικτά την αντιπολίτευση για σκόπιμη κωλυσιεργία στη σύνθεση του ΕΣΡ προκειμένου να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών».

Οχι στην «οικουμενική συγκάλυψη»

Οι παραπάνω διεκδικήσεις και πολιτικές θα θέσουν –λένε στην κυβέρνηση– σε διαφορετική βάση το θέμα της «συναίνεσης» και «συνεννόησης» με την αντιπολίτευση. Διότι «από κει που έχουμε τους εκπροσώπους της να ζητούν κάθε μέρα ‘οικουμενική’ (ο Β. Λεβέντης) ή ‘κυβέρνηση συνεργασίας’ (Φώφη Γεννηματά) ‘με άλλον πρωθυπουργό’ (Κ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας) όλοι μαζί θα κληθούν να πάρουν θέση και να ρίξουν τις μάσκες».
Είναι χαρακτηριστική η κατηγορία που εκτόξευσε χθες το βράδυ ο κ. Τσίπρας στη ΝΔ και «στον υπηρεσιακό της πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη» επειδή στο Συμβούλιο Αρχηγών «αρνήθηκε να στηρίξει ακόμη και εθνική για το προσφυγικό».
Το «όχι» στα παραπάνω σενάρια έδωσε από το βήμα της Βουλής χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τη χαρακτηριστική φράση: «η συζήτηση μάλλον αποσκοπεί στην οικουμενική συγκάλυψη και στο να μην γίνουν οι ρήξεις με τα συμφέροντα που πρέπει να γίνουν».
Κι επειδή την απάντηση στο ερώτημα εάν θα υπάρξουν κυβερνητικές εξελίξεις θα τη δώσουν οι 153 βουλευτές της πλειοψηφίας, το Μαξίμου εκτιμά και επιμένει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα οι βουλευτές της».
Πόσο μάλλον εάν μυρίσει, πράγματι, «μπαρούτι» στον νέο γύρο διαπραγμάτευσης.
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news