facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

«Λίστα Μπόργιανς»: Σε ποιους ανήκουν οι καταθέσεις των 6,5 δισ.;

Και αν το ποσό του μισού δισ. φαίνεται μεγάλο, στην πραγματικότητα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού οι 10.588 καταθέσεις Ελλήνων που καταγράφονται στη σχετική λίστα φτάνουν το αστρονομικό ποσό των 6,5 δισ. ευρώ!

Στην κορυφή της λίστας-«μαμούθ» με τις 10.588 καταθέσεις (η λίστα Λαγκάρντ είχε μόλις 2.062 ονόματα) βρίσκεται Ελληνας με περίπου 56 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί καταθέτης με 52 εκατ., ο τρίτος έχει περίπου 50 εκατ., ενώ όσοι συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα δεν πέφτουν κάτω από τα 43 εκατ. έκαστος!

Σύμφωνα με άλλους, τα ποσά αναφέρονται σε ελβετικό φράγκο, ωστόσο ό,τι και από τα δύο και αν ισχύει, η διαφορά σήμερα είναι μικρή, αφού η ισοτιμία ευρώ με ελβετικό φράγκο είναι μικρότερη του 1,08.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα ταξινομήθηκε κατά φθίνουσα τιμή, δηλαδή από τις πιο υψηλές καταθέσεις προς τις χαμηλότερες.

Πριν από δύο εβδομάδες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης την παρέλαβε από τις αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μέσω της πρεσβείας και βαφτίστηκε «λίστα Μπόγιανς» από τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς.

Μάλιστα, ο τελευταίος έκανε λόγο για ένα «σημαντικό βήμα της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια στη χώρα», προσθέτοντας ότι «εμείς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία υποστηρίζουμε τις αρχές της χώρας όσο μπορούμε. Λόγω του επιτυχούς έργου του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που διαθέτουμε, είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε».

Σύμφωνα με πηγές, η λίστα Μπόργιανς παραδόθηκε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Οι ίδιες πηγές ερμηνεύουν αυτό το γεγονός ως κίνηση διασφάλισης της λίστας, προκειμένου να γίνει αντιπαραβολή μεταξύ των στοιχείων που περιέχει η έντυπη και η ηλεκτρονική και να αποφευχθούν τα γνωστά φαινόμενα κοπτοραπτικής τύπου Παπακωνσταντίνου και εξαδέλφων που παρατηρήθηκαν με τη λίστα Λαγκάρντ. Για να αποφευχθεί η διαρροή ονομάτων δεν καταγράφονται τα ονοματεπώνυμα των καταθετών, όμως υπάρχει ένα πλήρες προφίλ τους.

Πρώτιστο στοιχείο είναι ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους, ενώ επίσης αναγράφεται ο αριθμός του τραπεζικού τους λογαριασμού, η διεύθυνσή τους, ο τόπος διαμονής τους, ακόμη και η ημερομηνία και ο τόπος γέννησής τους. Η λίστα περιλαμβάνει καταθέσεις από Ελληνες στην ελβετική τράπεζα UBS που έγιναν το 2006 και το 2008. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, τα ποσά υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα για την πρώτη χρονιά και σε 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα για τη δεύτερη.

Η λίστα βρίσκεται σήμερα στα χέρια του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος τη φυλάει ως κόρη οφθαλμού. Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν ακόμη ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης, η αντεισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Αγγελική Κουρινιώτη, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη και ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης. Μάλιστα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών, ο κ. Δραγάτσης ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ενίσχυση στο έργο του, με τον υπουργό να δίνει εντολή να του παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια για την έρευνα της υπόθεσης.

Αποφασίστηκε επίσης να γίνονται τακτικές συναντήσεις με την ομάδα εργασίας, με στόχο τον όσο το δυνατόν καλύτερο συντονισμό, αλλά και την επίλυση ενδεχόμενων προβλημάτων.
Τα αμέσως επόμενα 24ωρα η ομάδα εργασίας θα αρχίσει να πληκτρολογεί στους υπολογιστές τα ΑΦΜ προκειμένου να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των καταθετών.

Οι τελευταίοι προλαβαίνουν, εφόσον το επιθυμούν, να προσφύγουν στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και να συνεργαστούν, δηλώνοντας τις καταθέσεις τους αλλά και τον τρόπο που τις απέκτησαν και τις έβγαλαν στο εξωτερικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με «καλή διάθεση» και ασφαλώς να πληρώσουν τους διαφυγόντες φόρους και τα πρόστιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση αξιοποιώντας αντίστοιχη λίστα με Γερμανούς καταθέτες στην ελβετική τράπεζα UBS, έχει ήδη εισπράξει 650 εκατ. ευρώ από ανάλογους ελέγχους.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news