facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Γεροβασίλη: Επαρκέστατη η προστασία της πρώτης κατοικίας

Η κυβέρνηση πέτυχε τους βασικούς της στόχους στο κλείσιμο του πρώτου κύκλου της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές επισήμανε σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη που στάθηκε ιδιαίτερα στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

"Μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 10 + 2 δισ. ευρώ έκλεισε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει τους βασικούς στόχους της. Εξασφαλίσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας παρά τις αρχικές ισχυρές αντιδράσεις των δανειστών και διατηρήσαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς επί της ουσίας αλλαγές στο ισχύον καθεστώς", ανέφερε.

Και πρόσθεσε: "Σε ο,τι αφορά ειδικά την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν ισχύουν τα όσα ισχυρίζεται μερίδα του Τύπου και αναπαράγουν κύκλοι της αντιπολίτευσης. Αντίθετα έχουμε καταλήξει σε μια νομοθετική ρύθμιση η οποία καλύπτει και προστατεύει επαρκέστατα τις κατηγορίες συμπολιτών μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, προστατεύεται περίπου το 60% των οφειλετών στεγαστικών δανείων, την στιγμή που οι δανειστές απαιτούσαν την προστασία μόλις του 16% ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει τη συνολική κατάργηση της προστασίας.

Έτσι, στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όσοι διαθέτουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας από 180.000 ευρώ έως 260.000 ευρώ ενώ όπως και προηγουμένως λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης ώστε να οριστεί το πλάνο αποπληρωμής", τονίζει.

Επίσης, σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, το πλάνο αυτό αποσυνδέεται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου και παρέχεται μεγαλύτερη ελευθερία για τον ορισμό της νέας μειωμένης δόσης.

Η απόφαση του EG για την εκταμίευση της δόσης έρχεται να προστεθεί στα καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που ήρθαν από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία δύο συστημικές Τράπεζες κατάφεραν να καλύψουν όλες τις κεφαλαιακές τους ανάγκες από ιδιώτες επενδυτές. Οι άλλες δύο έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες που προβλέπει το βασικό σενάριο και θα χρειαστούν περίπου 5,7 δισ. Ευρώ από το ΤΧΣ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τονίζει η κ. Γεροβασίλη.

Συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι: "έπεσαν λοιπόν απολύτως έξω οι αρχικές προβλέψεις της Συμφωνίας του Ιουλίου που έκαναν λόγο για ανάγκες χρηματοδότησης από το ελληνικό δημόσιο και άρα αύξησης του δημόσιου χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ.

Η επιτυχία της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης διαψεύδει τους κινδυνολόγους και βάζει τέλος στα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων. Ταυτόχρονα επισφραγίζει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών αλλά και των καταθετών στην ελληνική οικονομία και το Τραπεζικό σύστημα. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό παρατηρείται επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές συστημικές Τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση σταθεροποίησης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας με βασική προτεραιότητα την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων."

ΝΔ: Πολιτικό θράσος οι πανηγυρισμοί για την ανακεφαλαιοποίηση

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κας Όλγας Γεροβασίλη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Χρειάζεται πολιτικό θράσος για να πανηγυρίζει η κυβέρνηση όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εξαιτίας των χειρισμών της, οι Έλληνες μικρομέτοχοι και το Ελληνικό Δημόσιο, άρα οι φορολογούμενοι, έχασαν -μέσα σε λίγους μήνες- δεκάδες δισ. ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Τώρα, μετά το νόμο που ψήφισαν, κινδυνεύουν -για πρώτη φορά- χιλιάδες δανειολήπτες να χάσουν τα σπίτια τους.
Αντί για πανηγυρισμούς, η κυβέρνηση ας σκεφτεί την απολογία της».

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news