Κατέθεσα το σύνολο των στοιχείων που έχω στη διάθεσή μου για να το αξιολογήσει η δικαιοσύνη, τόνισε ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο.
Είναι σαφές ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες, τόνισε ο κ. Πανούσης, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που κατέθεσε στην εισαγγελία περιλαμβάνουν και ονόματα.
Το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάψει τα καρκινώματά του και είναι η ώρα της δικαιοσύνης, υπογράμμισε κάνοντας λόγο για παρακράτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πανούσης κατέθεσε στοιχεία για συγκεκριμένα ονόματα πολιτικών και μη προσώπων που είτε εμπλέκονται στις απειλές που δέχθηκε, είτε ήταν γνωστές σε αυτούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα στοιχεία που κατέθεσε περιλαμβάνονται και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες.
Μετά τον Αρειο Πάγο ο πρώην υπουργός κατέθεσε για μισή ώρα στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου. Σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων: επισκέφθηκα την εισαγγελέα διαφθοράς η οποία μου ζήτησε να προσθέσω στοιχεία σε έρευνα που διενεργεί για κυκλώματα που εκμεταλλεύονται μετανάστες και ενδεχομένως εμπλέκεται και η αστυνομία. Έδωσα στοιχεία και νομίζω ότι είναι διαφωτιστικά αυτής της υπόθεσης. Αναμένεται η τελική κρίση της Εισαγγελίας. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει υπόγεια διασύνδεση με συγκεκριμένα πρόσωπα. Ακολούθησα τη γνώμη του πρωθυπουργού, που πιστεύει ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να ακολουθούμε τη δικαστική οδό.
Ερώτηση: Είστε ευχαριστημένος με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η κυβέρνηση; Σας κάλυψε;
Απάντηση: Εγω δεν ανήκω στην κυβέρνηση. Σέβομαι τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός με τίμησε δύο φορές. Μία που με έβαλε στην κυβέρνηση και μία που με έβγαλε για να με προστατέψει.
Ο υπουργός επισκέφθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του μετά και τις καταγγελίες για το σχέδιο πολιτικής και φυσικής του εξόντωσης και για διασυνδέσεις πολιτικών με την τρομοκρατία, καθώς και τον πόλεμο ανακοινώσεων που ακολούθησε ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Πρόκειται για μια υπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή -εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες-, που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Τα σκοτεινά σημεία της ωστόσο είναι πολλά, όπως επίσης και τα ερωτηματικά που προκύπτουν από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, με πρώτο απ' όλα για ποιο λόγο ο κ. Πανούσης επέλεξε να γνωστοποιήσει την υπόθεση μέσω των ΜΜΕ (Πρώτο Θέμα) και όχι απευθυνόμενος από την πρώτη στιγμή στη δικαιοσύνη, ώστε η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της.
Το θέμα άνοιξε σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για την κυβέρνηση, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται στην κορύφωσή τους και που το μόνο που δεν θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα νέο ανοιχτό μέτωπο, το οποίο, σύμφωνα με ορισμένους, μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων. Η σημασία που δίνει στην υπόθεση η κυβέρνηση αποτυπώνεται και στη διπλή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στις οποίες εκφραζόταν η δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε ο πρώην υπουργός.
Με τον Γιάννη Πανούση επικοινώνησε τηλεφωνικά ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος φέρεται να δήλωσε άγνοια για την υπόθεση και να τον ρώτησε για ποιο λόγο δεν ενημέρωσε αρμοδίως, από τη στιγμή που θεώρησε ότι υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του. Παράλληλα, του έθεσε το ζήτημα ενίσχυσης της ασφάλειάς του. Ο κ. Πανούσης το αρνήθηκε και υποστήριξε πως το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι αστυνομικό.
Εκκαθάριση τοπίου
Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, σχετίζοντας την υπόθεσή του με ενδεχόμενο εσωκομματικό ξεκαθάρισμα που θα ήθελε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ: «Χαίρομαι που ο πρωθυπουργός θέλει να δει στις εφημερίδες τα ονόματα των εμπλεκομένων, τα οποία ασφαλώς και θα διαρρεύσουν, όχι με δική μου ευθύνη. Μάλλον αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα. Και αυτό ήθελα να αποφύγω. Εκτός κι αν τον ίδιο "βολεύει" η εκκαθάριση του τοπίου"», δήλωσε αργά το απόγευμα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «ορισμένες από τις απειλές εναντίον του έγιναν εγγράφως και επωνύμως και έχουν παραδοθεί στον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, ο οποίος και αυτός είναι ενήμερος της όλης υπόθεσης». Διευκρίνισε δε ότι «δεν υπάρχουν απειλές από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσχώρησαν στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη», ενώ γνωστοποίησε πως κατέθεσε σε συμβολαιογράφο τα σχετικά στοιχεία.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν άφησαν την ευκαιρία αναξιοποίητη και με ανακοινώσεις τους ζητούν την άμεση παραπομπή της υπόθεσης στις εισαγγελικές αρχές. «Ο πρωθυπουργός υποχρεούται να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του και η δικαιοσύνη να προχωρήσει ταχύτατα σε πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών του πρώην υπουργού», τονίζει η ΝΔ, ενώ αντίστοιχου περιεχομένου ανακοινώσεις εξέδωσαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος δήλωσε πως και ο ίδιος έχει δεχθεί απειλές.
«Έχω γίνει αποδέκτης απειλητικών μηνυμάτων τα οποία δεν με έφεραν σε ανησυχία. Έχω εξάλλου φύλαξη και ο ρόλος μου είναι να συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου. Τόσο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης, λόγω του αντικειμένου τους, είναι σε επαφή με τον κίνδυνο», είπε ο υπουργός.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου