facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Αλλάζει η διαδικασία εκλογής πρυτάνεων σε πέντε ΑΕΙ

Αλλάζει, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδας, η διαδικασία εκλογής των πρυτάνεων στα πέντε πανεπιστήμια (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κρήτης, Χαροκόπειο, Πάντειο, Ιόνιο) που βρίσκονται σε «τροχιά» πρυτανικών εκλογών, παραμονές μάλιστα της ψήφισης του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Σε αυτά πανεπιστήμια οι πρυτανικές αρχές έχουν πάρει παράταση της θητείας τους ώς το τέλος Οκτωβρίου, μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει με τη διαδικασία που θα τηρηθεί.

Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα αναφέρεται ότι για τα πέντε ΑΕΙ τηρούνται όλα όσα προβλέπονται στον νόμο που ισχύει ήδη (τον νόμο-πλαίσιο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου), απλά δεν θα ισχύει η προεπιλογή των τριών υποψηφίων από τα Συμβούλια των ΑΕΙ.

Ο νόμος σήμερα προβλέπει ότι τη διαδικασία προκηρύσσει το Συμβούλιο Ιδρύματος, τα μέλη του οποίου έχουν επιλέξει τρεις υποψήφιους για την θέση του πρύτανη από τις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί. Από τους τρεις αυτούς υποψηφίους, καλούνταν να αποφασίσουν μέσω εκλογών οι καθηγητές του Ιδρύματος, για το ποιον θεωρούν τον καταλληλότερο για τη θέση του πρύτανη.

Η διαδικασία αυτή της προεπιλογής δεν θα ισχύσει και δεν θα τεθούν στην κρίση του εκλογικού σώματος τρεις υποψήφιοι, αλλά όλοι οι υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σε κάθε Ίδρυμα.

Στην περίπτωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι υποψήφιοι ήταν επτά και μάλιστα η διαδικασία εκλογής του πρύτανη επαναλαμβάνεται αυτή την περίοδο, μετά από προσφυγή συνυποψήφιας του νυν πρύτανη Ι. Γκόλια κατά της διαδικασίας.

Η περίπτωση του ΕΜΠ όμως εξαιρείται όπως όλα δείχνουν της ΠΝΠ, καθώς, όπως ορίζει ο νόμος, αφορά διαδικασία που έχει γίνει στο παρελθόν και πρέπει να επαναληφθεί με τα δεδομένα που ίσχυαν τότε, απλά με διόρθωση των τυπικών λαθών που επισημάνθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ίδιο έγινε και στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου επανεξελέγη πρόσφατα πρύτανης η Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

Ο νέος νόμος-πλαίσιο

Στο φόντο των παραπάνω, ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ φαίνεται ότι θα χρειαστεί ένα «λίφτινγκ» πριν ψηφισθεί, καθώς έχουν εντοπιστεί δυσκολίες σε άρθρα του. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο νέος νόμος θα «σκοντάψει» στους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς προβλέπει την κατάργηση οργάνων όπως τα Συμβούλια των ΑΕΙ πριν αυτά αξιολογηθούν.

Ο παλαιός νόμος προέβλεπε ότι τα Συμβούλια θα αξιολογηθούν μετά τη λειτουργία τους, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Κανένας φανερός λόγος λοιπόν, πλην ίσως ιδεολογικών αιτιάσεων, δεν φαίνεται να υπάρχει κατά την τρόικα για την κατάργηση αντίστοιχων οργάνων.

Παράλληλα μείωση αναμένεται στο ποσοστό της συμμετοχής των φοιτητών στα νέα εκλεκτορικά σώματα (με τον νέο νόμο «επιστρέφουν» στα εκλεκτορικά σώματα για την εκλογή πρυτάνεων, που έως σήμερα απαρτίζονταν μόνο από καθηγητές, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ).

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο το ότι το περιεχόμενο του νόμου έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις ακόμη και μέσα στον τομέα παιδείας του κυβερνώντος κόμματος, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι λογικό να επιδιώκει να αντιμετωπίσει το θέμα προσεκτικά και με στόχο να μην ανοίξουν νέα «μέτωπα αλλά αντίθετα, να επιστρέψει η ...ειρήνη στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας».

Newsroom ΔΟΛ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news