Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εφόσον αυτό συμβεί, θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους, εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο.
«Ξέρω πολύ καλά τι περνά εδώ και χρόνια ο ελληνικός λαός. Γι' αυτό και η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ το μεσημέρι της Παρασκευής.
«Η Γαλλία δεν μπορεί να δράσει μόνη της. Ολη η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την ελληνική προσπάθεια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της», ξεκαθάρισε ο Φρανσουά Ολάντ.
«Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ασταμάτητος στις προσπάθειές του. Χαιρετίζω την υπεύθυνη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Ολάντ, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
«Η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα γιατί η αξιολόγηση συνεχίζεται. Αξιολόγηση σημαίνει τήρηση των δεσμεύσεων. Πρέπει να επανέλθει η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», είπε ο γάλλος πρόεδρος.
«Ο ελληνικός λαός μπορεί να έχασε πολλά, όμως δεν έχασε την ψυχή του» τόνισε ο κ. Ολάντ.
Για το προσφυγικό εξήρε την προσπάθεια των ελλήνων να φροντίσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που διέσχισαν το Αιγαίο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (δημιουργία hotspots, συνεργασία με Τουρκία, επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο κλπ).
Τέλος για το Κυπριακό, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι στηρίζει τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Αρκετά έχει κρατήσει αυτή η σύγκρουση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος για το θέμα της Συρίας τόνισε ότι η Γαλλία στηρίζει τον πολιτικό διάλογο, αλλά ξεκαθάρισε ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία.
Τσίπρας: «Η συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει να τελειώσει»
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, αλλά δεν θα δεχτεί να γίνει αρένα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
«Άλλο πράγμα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας και τα συμφωνηθέντα και άλλο κάποιοι να θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος εταίρος, αλλά κάποιος κατάδικος που εκτίει κάποια ποινή», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα θα έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της μέχρι το τέλος Νοέμβριου και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
«Ο Φρανσουά ήρθε στην Ελλάδα σε μια στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη να μετατραπεί από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου.
«Η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και διαίρεσης της Ευρώπης πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία και όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της ενάντια στην κοινωνική ειρήνη και τη συνοχή», τόνισε ο έλληνας Πρωθυπουργός.
Ολάντ: «Χρειάζεται κουράγιο για να διαπραγματευτούμε ξανά το ελληνικό πρόγραμμα»
«Η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας και να τη στηρίζει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» είπε το πρωί της Παρασκευής, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Φρανσουά Ολάντ, πριν από την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον έλληνα Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Ηρθα εδώ μαζί με γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια. Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Ολάντ.
«Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια με την κρίση και χρειάζεται κουράγιο και θάρρος για να διαπραγματευτούμε για άλλη μια φορά με την Ευρώπη για το πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.
«Μετά την κρίσιμη φάση που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσει να τη στηρίζει» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο κ. Ολάντ δήλωσε συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε η ελληνική πολιτεία, καθώς - όπως είπε - δείχνει τον σύνδεσμο μεταξύ των δύο χωρών, τις κοινές αξίες και «τις αξίες που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι «πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά στους πρόσφυγες, αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να διασφαλίσουμε τα κοινά σύνορα της Ευρώπης».
Επισήμανε, επίσης, ότι η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα στη δοκιμασία της διαχείρισης της ροής προσφύγων.
«Είναι θέμα υποδοχής, ανθρωπιάς, αλλά βεβαίως είναι και θέμα ασφάλειας» πρόσθεσε.
«Πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία, η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο μία αγορά και ένα κοινό νόμισμα. Η Ευρώπη είναι κοινές αξίες, είναι Δημοκρατία, είναι ανάπτυξη. Και αυτές τις ιδέες θέλουμε να προωθήσουμε, αυτή την Ευρώπη θέλουμε. Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο μπήκε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπει σε μία τέτοια κοινότητα αξιών» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη φορά που η Γαλλία πρότεινε στην Ελλάδα να προσχωρήσει στην τότε κοινή αγορά ήταν το 1963, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο Σαρλ ντε Γκωλ.
Τσίπρας: Συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας για το μέλλον της Ευρώπης
Υποδεχόμενος τον Φρανσουά Ολάντ, ο ΑλέξηςΤσίπρας υπογράμμισε πως η δημιουργική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας «παίρνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που αφορά το μέλλον της Ευρώπης».
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα στρατηγικό δίλημμα και σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές και αξίες. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, που βρίσκονται είτε σε επίπεδο κυβερνητικό είτε σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων και θέλουν την ενωμένη Ευρώπη των αξιών, την Ευρώπη που θα επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή και στη Δημοκρατία, πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι το μήνυμα της παρουσίας εδώ σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευθεί η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και να ακολουθήσουμε από κοινού αυτόν τον δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές, που δικαιούνται να ζήσουν σε μία Ευρώπη καλύτερη από αυτή που έχουμε φτιάξει μέχρι σήμερα».
«Με αυτή την έννοια», συνέχισε, «θεωρώ ότι το μήνυμα της παρουσίας εδώ σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευθεί η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και να ακολουθήσουμε από κοινού αυτόν τον δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές, που δικαιούνται να ζήσουν σε μία Ευρώπη καλύτερη από αυτή που έχουμε φτιάξει μέχρι σήμερα».
Οι κύριοι Τσίπρας και Ολάντ υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
Θα ακολουθήσει ξενάγηση του κ. Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο της Ακρόπολης και επίσημο γεύμα.
Το απόγευμα θα γίνει η ανακήρυξη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προτού αναχωρήσει (19.00) ο κ. Ολάντ θα συναντήσει εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».
Τι προηγήθηκε
Ο Φρανσουά Ολάντ έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης, συνοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας. Στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τον υποδέχθηκαν ο Αλ.Τσίπρας και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια ο κ. Ολάντ κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα, για την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, και αμέσως μετά μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, απ' όπου έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η συζήτηση για το χρέος πρέπει να αρχίσει.
Επίσης, τόνισε ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου και ζήτησε να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της. Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και εξήρε τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος στο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ.
Ο γάλλος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των επενδύσεων, σημειώνοντας ότι ένας από τους στόχους της επίσκεψής του είναι «να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα».
«Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία, αν και η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Φρ.Ολάντ τόνισε πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά σύνορα και γι' αυτό η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα. «Ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση».
Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Kυπριακό, επισημαίνοντας ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά μία χώρα μέλος της ΕΕ, που πρέπει να στηρίξουμε για να βρει τον προσανατολισμό της.
tanea
«Ξέρω πολύ καλά τι περνά εδώ και χρόνια ο ελληνικός λαός. Γι' αυτό και η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ το μεσημέρι της Παρασκευής.
«Η Γαλλία δεν μπορεί να δράσει μόνη της. Ολη η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την ελληνική προσπάθεια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της», ξεκαθάρισε ο Φρανσουά Ολάντ.
«Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ασταμάτητος στις προσπάθειές του. Χαιρετίζω την υπεύθυνη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Ολάντ, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
«Η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα γιατί η αξιολόγηση συνεχίζεται. Αξιολόγηση σημαίνει τήρηση των δεσμεύσεων. Πρέπει να επανέλθει η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», είπε ο γάλλος πρόεδρος.
«Ο ελληνικός λαός μπορεί να έχασε πολλά, όμως δεν έχασε την ψυχή του» τόνισε ο κ. Ολάντ.
Για το προσφυγικό εξήρε την προσπάθεια των ελλήνων να φροντίσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που διέσχισαν το Αιγαίο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (δημιουργία hotspots, συνεργασία με Τουρκία, επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο κλπ).
Τέλος για το Κυπριακό, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι στηρίζει τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Αρκετά έχει κρατήσει αυτή η σύγκρουση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος για το θέμα της Συρίας τόνισε ότι η Γαλλία στηρίζει τον πολιτικό διάλογο, αλλά ξεκαθάρισε ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία.
Τσίπρας: «Η συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει να τελειώσει»
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, αλλά δεν θα δεχτεί να γίνει αρένα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
«Άλλο πράγμα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας και τα συμφωνηθέντα και άλλο κάποιοι να θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος εταίρος, αλλά κάποιος κατάδικος που εκτίει κάποια ποινή», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα θα έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της μέχρι το τέλος Νοέμβριου και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
«Ο Φρανσουά ήρθε στην Ελλάδα σε μια στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη να μετατραπεί από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου.
«Η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και διαίρεσης της Ευρώπης πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία και όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της ενάντια στην κοινωνική ειρήνη και τη συνοχή», τόνισε ο έλληνας Πρωθυπουργός.
Ολάντ: «Χρειάζεται κουράγιο για να διαπραγματευτούμε ξανά το ελληνικό πρόγραμμα»
«Η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας και να τη στηρίζει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» είπε το πρωί της Παρασκευής, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Φρανσουά Ολάντ, πριν από την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον έλληνα Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Ηρθα εδώ μαζί με γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια. Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Ολάντ.
«Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια με την κρίση και χρειάζεται κουράγιο και θάρρος για να διαπραγματευτούμε για άλλη μια φορά με την Ευρώπη για το πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.
«Μετά την κρίσιμη φάση που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσει να τη στηρίζει» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο κ. Ολάντ δήλωσε συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε η ελληνική πολιτεία, καθώς - όπως είπε - δείχνει τον σύνδεσμο μεταξύ των δύο χωρών, τις κοινές αξίες και «τις αξίες που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι «πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά στους πρόσφυγες, αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να διασφαλίσουμε τα κοινά σύνορα της Ευρώπης».
Επισήμανε, επίσης, ότι η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα στη δοκιμασία της διαχείρισης της ροής προσφύγων.
«Είναι θέμα υποδοχής, ανθρωπιάς, αλλά βεβαίως είναι και θέμα ασφάλειας» πρόσθεσε.
«Πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία, η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο μία αγορά και ένα κοινό νόμισμα. Η Ευρώπη είναι κοινές αξίες, είναι Δημοκρατία, είναι ανάπτυξη. Και αυτές τις ιδέες θέλουμε να προωθήσουμε, αυτή την Ευρώπη θέλουμε. Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο μπήκε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπει σε μία τέτοια κοινότητα αξιών» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη φορά που η Γαλλία πρότεινε στην Ελλάδα να προσχωρήσει στην τότε κοινή αγορά ήταν το 1963, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο Σαρλ ντε Γκωλ.
Τσίπρας: Συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας για το μέλλον της Ευρώπης
Υποδεχόμενος τον Φρανσουά Ολάντ, ο ΑλέξηςΤσίπρας υπογράμμισε πως η δημιουργική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας «παίρνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που αφορά το μέλλον της Ευρώπης».
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα στρατηγικό δίλημμα και σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές και αξίες. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, που βρίσκονται είτε σε επίπεδο κυβερνητικό είτε σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων και θέλουν την ενωμένη Ευρώπη των αξιών, την Ευρώπη που θα επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή και στη Δημοκρατία, πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι το μήνυμα της παρουσίας εδώ σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευθεί η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και να ακολουθήσουμε από κοινού αυτόν τον δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές, που δικαιούνται να ζήσουν σε μία Ευρώπη καλύτερη από αυτή που έχουμε φτιάξει μέχρι σήμερα».
«Με αυτή την έννοια», συνέχισε, «θεωρώ ότι το μήνυμα της παρουσίας εδώ σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευθεί η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και να ακολουθήσουμε από κοινού αυτόν τον δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές, που δικαιούνται να ζήσουν σε μία Ευρώπη καλύτερη από αυτή που έχουμε φτιάξει μέχρι σήμερα».
Οι κύριοι Τσίπρας και Ολάντ υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
Θα ακολουθήσει ξενάγηση του κ. Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο της Ακρόπολης και επίσημο γεύμα.
Το απόγευμα θα γίνει η ανακήρυξη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προτού αναχωρήσει (19.00) ο κ. Ολάντ θα συναντήσει εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».
Τι προηγήθηκε
Ο Φρανσουά Ολάντ έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης, συνοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας. Στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τον υποδέχθηκαν ο Αλ.Τσίπρας και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια ο κ. Ολάντ κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα, για την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, και αμέσως μετά μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, απ' όπου έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η συζήτηση για το χρέος πρέπει να αρχίσει.
Επίσης, τόνισε ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου και ζήτησε να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της. Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και εξήρε τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος στο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ.
Ο γάλλος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των επενδύσεων, σημειώνοντας ότι ένας από τους στόχους της επίσκεψής του είναι «να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα».
«Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία, αν και η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Φρ.Ολάντ τόνισε πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά σύνορα και γι' αυτό η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα. «Ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση».
Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Kυπριακό, επισημαίνοντας ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά μία χώρα μέλος της ΕΕ, που πρέπει να στηρίξουμε για να βρει τον προσανατολισμό της.
tanea
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου