facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Με 5,5 δισ ευρώ απ' τον ιδιωτικό τομέα θα αποφύγουν την κρατικοποίηση οι τράπεζες

Τουλάχιστον 5 με 5,5 δισ ευρώ θα χρειαστεί να αντλήσουν οι τράπεζες απ' τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να διασφαλίσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Αυτό εκτιμά η “Καθημερινή” επικαλούμενη πληροφορίες υπογραμμίζοντας πως οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εντείνουν τις προσπάθειες τους για την εξεύρεση ιδιωτών επενδυτών καθώς ενισχύεται η αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των stress tests.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα αναλυτές εκτιμούν ότι Alpha Bank και Eurobank θα πρέπει να εξασφαλίσουν από τον ιδιωτικό τομέα κεφάλαια κατ' ελάχιστον λίγο λιγότερα από 1 δισ ευρώ, ενώ Εθνική και Πειραιώς θα πρέπει να εξασφαλίσουν περί τα 1,5 – 1,7 δισ ευρώ η κάθε μία.

Τα συγκεκριμένα νούμερα έχουν προσδιοριστεί αφού έχει ενσωματωθεί το όφελος από τις δημόσιες προτάσεις για την ανταλλαγή των τραπεζικών ομολόγων με μετοχές καθώς και από τα σχέδια αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι αναλυτές εκτιμούν πως το δυσμενές σενάριο των stress tests και το AQR θα δείξουν κεφαλαιακή “τρύπα” κοντά στα 15 δισ ευρώ και μετά την αφαίρεση των ωφελειών από τα σχέδια αναδιάρθρωσης, τη μελλοντική κερδοφορία και άλλες ενέργειες των τραπεζών για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης το τελικό ύψος των αναγκών θα διαμορφωθεί στα 9 με 10 δισ ευρώ.

Τραπεζικές πηγές σημείωναν στην εφημερίδα πως οι ευρωπαϊκές αρχές θα ζητήσουν απ' τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να καλύψουν το σύνολο του παραπάνω ποσού. Στην περίπτωση που κάποια τράπεζα δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει το σύνολο του ποσού αλλά συγκεντρώσει τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο AQR και το βασικό σενάριο, τότε εκτιμάται ότι δεν θα τεθεί ζήτημα εκκαθάρισης και οι ευρωπαϊκές Αρχές θα δεχθούν την ιδιωτική συμμετοχή και θα επιτρέψουν στο ΤΧΣ να καλύψει το υπόλοιπο ποσό. Δηλαδή για να αποφύγει την πλήρη κρατικοποίηση μια τράπεζα θα πρέπει να αντλήσει από την αγορά τουλάχιστον το ποσό που αντιστοιχεί στο βασικό σενάριο και το AQR.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο.

ΕΚΤ: Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν

Την ίδια ώρα, η Ντ. Νουί, κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να «τρέξει» προκειμένου η ανακεφαλαιοποίηση να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015, με δεδομένο ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος και στους ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news