Ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούχα Σίπιλα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «μόνη της η Ελλάδα, χωρίς τη στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει». Η κ. Μέρκελ, ενόψει και της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν την ηθική τους υποχρέωση και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, ενώ ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα την αποκατάσταση «συντεταγμένης διαδικασίας».
«Έχουμε την εντύπωση ότι η συνολική διαδικασία με τους πρόσφυγες εξελίσσεται άτακτα. Πρέπει, όμως, να τα καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πεπεισμένοι, και γι' αυτό πάντα λέω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά φυσικά χρειαζόμαστε δείγματα τάξης και σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και αυτό δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε μόνοι μας. Μόνη της η Ελλάδα, χωρίς τη στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και επανέλαβε την ανάγκη να συζητηθεί η συνολική κατάσταση και με την Τουρκία, προκειμένου να αποκατασταθεί μια συντεταγμένη διαδικασία.
«Πρέπει να δούμε τους λόγους της φυγής των ανθρώπων. Αλλά νομίζω ότι ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος. Η παγκοσμιοποίηση έχει ως αποτέλεσμα ότι διενέξεις που μας φαίνονται μακριά έχουν επιπτώσεις και σε μας», συνέχισε η κ. Μέρκελ και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει μελλοντικά να ασχοληθεί περισσότερο με την αναπτυξιακή βοήθεια και τις δίκαιες συνθήκες επιβίωσης των ανθρώπων εκτός Ευρώπης. «Τώρα όμως έχουμε πρώτα την αποστολή να δώσουμε καταφύγιο στους ανθρώπους με αξιοπρέπεια», υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν κοινή θέση σε ό,τι αφορά την ανάγκη εγκατάστασης «hot spots» σε χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Τα «hot spots» αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου να εφαρμοστεί η δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, τόνισαν, με τον κ. Σίπιλα να επισημαίνει ότι η Φινλανδία θα αναλάβει το βάρος που της αναλογεί, υποδεχόμενη περίπου 2.400 πρόσφυγες.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η χώρα του σκοπεύει να κλείσει τα σύνορά της προς τη Ρωσία ή προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Σίπιλα τόνισε: «Πρέπει να σεβαστούμε τους ανθρώπους. Πρέπει βεβαίως να αυξήσουμε τους ελέγχους, αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορά μας».
Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την έκκληση για σεβασμό του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αλλά και για ανταπόκριση των κρατών-μελών στην ηθική τους ευθύνη. «Κάθε Ευρωπαίος εταίρος οφείλει να συνεισφέρει το δικό του μερίδιο. Και η Γερμανία είναι βεβαίως μια μεγάλη χώρα -είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία-, αλλά η ηθική υποχρέωση των 28 κρατών-μελών επιβάλλει να μην αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη μόνο οι λίγοι, να συμμετέχουν όλοι. Και θα μπορέσουμε μόνο μαζί -παρεμπιπτόντως μαζί και με τις ΗΠΑ και, όταν σκέφτομαι τη Συρία, μαζί και με τη Ρωσία- να καταπολεμήσουμε τα αίτια της φυγής των ανθρώπων», δήλωσε.
Με την ευκαιρία της Συνόδου, η καγκελάριος της Γερμανίας ξεκαθάρισε ότι τα «μηνύματα τάξης» που οφείλει να στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνουν εκτός από την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και τη δήλωση ότι όποιος βρίσκεται σε κίνδυνο, όποιος βρίσκεται υπό διωγμό, έχει δικαίωμα προστασίας, αλλά και τη διευκρίνιση ότι όποιος, όμως, έρχεται εδώ για καθαρά οικονομικούς λόγους, θα πρέπει να ξαναφύγει. «Αυτό περιλαμβάνεται στις αλήθειες που πρέπει να πούμε και το να επεξεργαστούμε αυτά τα μηνύματα είναι τώρα δουλειά όλων στην Ευρώπη, όπως είναι και η ανάληψη της ευθύνης», κατέληξε.
Ευρωπαίοι ΥΠΕΣ: Ψάχνουν λύση στο αδιέξοδο του προσφυγικού
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το πώς θα διαμοιραστούν στις χώρες οι πρόσφυγες.
Στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της βοήθειας για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή, όπως και στην αύξηση του ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ, προκειμένου να περιοριστεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών.
Παρά το ότι εδώ και εβδομάδες επιχειρείται να υπάρξει συμφωνία για σχέδιο που προβλέπει το πώς θα μοιραστούν σε όλη την ΕΕ 120.000 πρόσφυγες, διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο Reuters πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών θα μπορέσουν να καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία.
Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη φέτος, τα δύο πέμπτα εκ των οποίων από τη Συρία. Πρόκειται για ένα «κύμα» που «πνίγει» χώρες όπως η Ελλάδα και η Ουγγαρία.
Ανώτατοι αξιωματούχοι εκφράζουν όλο και μεγαλύτερη αγανάκτηση για τις φιλονικίες ιδιαίτερα μεταξύ της Γερμανίας -που αποτελεί και τον βασικό προορισμό για τους πρόσφυγες-, η οποία θέλει οι κυβερνήσεις να αποδεχθούν υποχρεωτικές εθνικές ποσοστώσεις για τη στέγαση των νεοαφιχθέντων, και των πρώην κομμουνιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που είναι κάθετα αντίθετες σε τέτοιες απαιτήσεις.
Η Κομισιόν στηρίζει το σχέδιο για τις ποσοστώσεις, όμως άλλοι το χαρακτηρίζουν 'αντιπερισπασμό', κάτι άσχετο με το πρόβλημα της στόχευσης της βοήθειας προς αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο και της μείωσης του αριθμού των προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρώπη.
Μετά από μια αποτυχημένη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών την περασμένη εβδομάδα, έχει γίνει ξεκάθαρο πως χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, που διαφωνούν με το σχέδιο, μπορούν να χάσουν σε σχετική ψηφοφορία, όμως διπλωματικές πηγές λένε πως εξακολουθούν να εργάζονται προκειμένου να βρεθεί τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, που θα μπορούσε να δηλητηριάσει τις σχέσεις στο μπλοκ.
Οι αξιωματούχοι ευελπιστούν πως θα μπορέσει να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στο σχέδιο της μετεγκατάστασης των προσφύγων/μεταναστών στη συνεδρίαση που ξεκινά το μεσημέρι, ώστε να μη χρειαστεί η αυριανή Σύνοδος Κορυφής να αναλωθεί στο ίδιο ζήτημα.
Αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν πως η έκτακτη σύσκεψη θα οδηγήσει σε δεσμεύσεις για οικονομική και άλλη βοήθεια προς την Τουρκία, την Ιορδανία και άλλες χώρες που φιλοξενούν περίπου 4 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία, καθώς και για τα 11 εκατ. Σύρων που είναι άστεγοι στην ίδια τους τη χώρα.
Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν είχε πει πως είναι έτοιμη να βρει έως και 1 δισ. ευρώ για την Τουρκία, ποσό υπερπενταπλάσιο από αυτό που η ΕΕ έχει ήδη χορηγήσει για τα 2 εκατ. πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος, περίπου τα δύο τρίτα του ποσού αυτού θα προέλθουν από υφιστάμενους πόρους που προβλέπονται για την Τουρκία και τα υπόλοιπα από χρήματα που θα προέρχονται από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ. Βασικό στοιχείο όμως θα είναι η άντληση ποσών και από τις χώρες της ΕΕ.
Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν οι κοινότητες που επηρεάζονται περισσότερο, για να ενισχυθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες και για να στηριχθεί η εκπαίδευση στα αραβικά. Ως αντάλλαγμα, η Τουρκία θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να βελτιώσει τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες, να καταπολεμήσει τους λαθρέμπορους και να σταματήσει την εισροή προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα.
Ο κίνδυνος των τζιχαντιστών
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας προειδοποίησε σήμερα πως ακραίοι ισλαμιστές ενδέχεται να επιχειρήσουν να επιστρατεύσουν νεαρούς πρόσφυγες που εισέρχονται στη Γερμανία.
«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι ισλαμιστές στη Γερμανία, με το πρόσχημα της προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση των μεταναστών για να προσηλυτίσουν και να επιστρατεύσουν αυτούς που αναζητούν άσυλο», δήλωσε ο πρόεδρος της BfV, Hans-Georg Maassen.
«Η προσοχή μας επικεντρώνεται ιδιαίτερα στους ασυνόδευτους νεαρούς πρόσφυγες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εύκολη 'λεία' για τους ισλαμιστές», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Maassen, ο αριθμός των υπερσυντηρητικών σαλαφιστών μουσουλμάνων στη Γερμανία έχει αυξηθεί στους 7.900 από 7.500 τον Ιούνιο. Περίπου 740 ισλαμιστές από τη Γερμανία –πέντε εκ των οποίων γυναίκες- έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ. Το ένα τρίτο εξ αυτών βρίσκονται τώρα και πάλι στη Γερμανία, ενώ 120 έχουν πεθάνει.
Ο ίδιος πάντως τόνισε πως δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις πως οι ισλαμιστές έχουν διεισδύσει στους πρόσφυγες.
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου