Ως πρώτο κόμμα μετριούνται οι αναποφάσιστοι σε δημοσκόπηση της ProRata για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών. Το εκλογικό σώμα εμφανίζεται αιφνιδιασμένο από την προκήρυξη των εκλογών και φέρεται να τηρεί στάση αναμονής ως προς τις τελικές του αποφάσεις.
Αβέβαιη μάλιστα αποτυπώνεται η στάση ενός στους τρεις ψηφοφόρους που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές.
Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιλέγει «ευρώ πάση θυσία», ενώ πάνω από το 50% εκτιμά ότι η συμφωνία που υπογράφει δεν είναι καλή.
Στη δημοσκόπηση η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου δίνει τα παρακάτω ποσοστά:
ΣΥΡΙΖΑ: 23%
ΝΔ: 19,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
ΚΚΕ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ποτάμι: 4%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ενωση Κεντρώων:3%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2%
Αναποφάσιστοι: 25,5%
ΝΔ: 19,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
ΚΚΕ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ποτάμι: 4%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ενωση Κεντρώων:3%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2%
Αναποφάσιστοι: 25,5%
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί «λανθασμένη» την απόφαση του πρωθυπουργού να προσφύγει σε εκλογές, το 24% τη θεωρεί «σωστή» και το 10% «ούτε σωστή, ούτε λανθασμένη».
Σχετικά με το αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ «ακόμα και αν αυτό σημαίνει περαιτέρω μέτρα και θυσίες για τον ελληνικό λαό», το 68% των ερωτηθέντων συμφωνεί.
Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μπορεί να κάνει ζημιά στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο την ισορροπία διατηρεί το γεγονός ότι οι εκλογείς επικροτούν τη στάση της κυβέρνησης Τσίπρα για παραμονή στο ευρώ, ακόμη και με νέες θυσίες. Ως εκ τούτου, ενδεχομένως το τρίτο Μνημόνιο να μην αποτελέσει βασικό κριτήριο για τις ερχόμενες εκλογές.
Διχασμένοι ήταν οι ερωτηθέντες σχετικά με το αν η νέα συμφωνία «πέτυχε το καλύτερο που μπορούσε για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ». Αναλυτικά, 48% απάντησε θετικά και 45% αρνητικά, με ένα 7% να μη δίνει καμία απάντηση.
Πάντως, το 54% συμφωνεί με την άποψη ότι «η νέα συμφωνία δεν είναι καλή για την Ελλάδα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί το κόμμα δεν την πιστεύει», ενώ μόλις το 35% διαφωνεί. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί τη συνειδητή επιλογή της παραμονής στο ευρώ.
Σχετικά με την πρόθεση ψήφου, το 7,5% επιλέγει συνειδητά την αποχή και το 2% συνειδητά το «Λευκό».
Οι συσπειρώσεις των κομμάτων καταγράφονται στο 49% για το ΣΥΡΙΖΑ, 70% στη ΝΔ, 72% στη Χρυσή Αυγή, 38% στο Ποτάμι, 82% στο ΚΚΕ, 24% στους ΑΝΕΛ και 56% στο ΠΑΣΟΚ. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το ότι το 32% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές του Ιανουαρίου δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει αυτή τη φορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ είναι 21%, για τη Χρυσή Αυγή 12%, για το Ποτάμι 44%, για το ΚΚΕ 7%, για τους ΑΝΕΛ 33% και για το ΠΑΣΟΚ 22%.
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου