facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Ευρωπαϊκό ταμείο - ασπίδα για καταθέσεις έως 100.000€

Επισπεύδεται η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενωσης με τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, που θα εγγυάται ανά καταθέτη και ανά τράπεζα ποσό ύψους έως και 100.000 ευρώ για τα κράτη-μέλη της Ευρώπης.

Η επιτάχυνση των εξελίξεων υπαγορεύτηκε από την κρίση στην Κίνα, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία σε ιδιώτες καταθέτες αλλά και επιχειρήσεις, καθώς το χρήμα «δραπετεύει» είτε σε τραπεζικά συστήματα χωρών εκτός της Γηραιάς Ηπείρου είτε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με άλλα λόγια, το πρόβλημα ρευστότητας είναι προ των πυλών και στις χώρες του Βορρά. Παρά το γεγονός ότι το ξέσπασμα της κινεζικής κρίσης ήταν αναμενόμενο τόσο από τις διεθνείς αγορές όσο και από τις πολιτικές ηγεσίες των ισχυρότερων κρατών της παγκόσμιας πολιτικοοικονομικής σκηνής, οι αμυντικές κινήσεις που έγιναν εντός των ευρωπαϊκών τειχών ήταν κατά βάση περιορισμένες.

Τα ανακλαστικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ιδιαίτερα αργά και κυρίως στην περίπτωση κατά την οποία το μπλοκ των χωρών του Βορρά τάσσεται ενάντια στην εφαρμογή ενός μέτρου, όπως ήταν για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση. Ωστόσο, η τραπεζική ένωση είναι πλέον μια πραγματικότητα, με μια βασική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωσή της το Ενιαίο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), για το οποίο προέβαλε έντονες ενστάσεις η γερμανική καγκελαρία. Και τούτο δεν ήταν τυχαίο, καθώς τα τελευταία 6 χρόνια κρίσης η ρευστότητα των χωρών του Νότου έβρισκε κατά κύριο λόγο «στέγη» στα τραπεζικά συστήματα των κρατών του Βορρά.

Ο τρίτος πυλώνας

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση έχει σχεδιαστεί με βάση τρεις πυλώνες:

Τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, με την ΕΚΤ να λειτουργεί ως επικεφαλής εποπτική τραπεζική αρχή.

*Τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης, που απαρτίζεται από την ενιαία αρχή εξυγίανσης και το ενιαίο ταμείο εξυγίανσης.
*Το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

Από τους Ευρωπαίους πολιτικούς αξιωματούχους κρίθηκε ότι η τρέχουσα διάρθρωση με εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων ήταν ευάλωτη σε μεγάλες τοπικές διαταραχές, ιδίως όταν το κράτος και ο εθνικός τραπεζικός τομέας θεωρείται ότι βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, όπως π.χ. είναι η χώρα μας. Το κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων θα αυξήσει την ανθεκτικότητα έναντι μελλοντικών κρίσεων, λένε οι πέντε πρόεδροι της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης Ντόναλντ Τουσκ, του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στην έκθεσή τους για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ενα κοινό σύστημα είναι επίσης πιθανότερο να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων, επειδή υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά κινδύνων και διότι οι ιδιωτικές εισφορές αντλούνται από ένα πολύ μεγαλύτερο σύνολο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αναφέρουν οι ίδιοι χαρακτηριστικά.

Οι πέντε Ευρωπαίοι πρόεδροι παραδέχονται ότι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων θα χρειαστεί χρόνο, πλην όμως εκτιμούν ότι η λήψη συγκεκριμένων μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Μια πιθανή λύση θα ήταν να σχεδιαστεί το EDIS ως σύστημα αντασφάλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων, λένε οι πέντε πρόεδροι.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news