Μία «μυστήρια» αποκάλυψη πραγματοποιεί το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας – και επισυνάπτοντας την απόδειξη – ότι απεσταλμένος του στην Αθήνα, πληρώνοντας με πιστωτική κάρτα γνωστό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας «είδε» ότι η χρέωση ήταν και σε... δραχμές.
Το δημοσίευμα έχει ως ακολούθως:
«Κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η πρώτη εικόνα της νέας ελληνικής δραχμής:
«Κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η πρώτη εικόνα της νέας ελληνικής δραχμής:
Μεταξύ 28 Ιουνίου και 4 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα, οι χρεώσεις στη πιστωτική κάρτα Visa, συντάκτη του Bloomberg, την οποία έχει εκδώσει η Citigroup, εμφανίστηκαν να γίνονται στο «αντίστοιχο σε δραχμές».
Η ανεξήγητη αυτή σημείωση – ας μην ξεχνάμε ότι το ευρώ, παραμένει το νόμισμα της Ελλάδας – προκάλεσαν σύγχυση σε δύο ιδιαίτερα ευγενείς αντιπροσώπους και εκπροσώπους Τύπου της εταιρείας, οι οποίοι ενημερώθηκαν. Άλλωστε απεικόνισε μία «μετατροπή» την οποία τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν εδώ και έξι μήνες να αποφύγουν.
Οι τράπεζες ανά την υφήλιο προετοιμάζονται για το πραγματικό ενδεχόμενο ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ, το νόμισμα που μοιράζεται με άλλες 18 ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα περιθώριο έως την Κυριακή προκειμένου να σχεδιάσει ένα τελικό σχέδιο που θα συνδυάζει λιτότητα και μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να παράσχουν χρηματοδότηση.
Τόσο η Citigroup, όσο και η Visa δεν θέλησαν να σχολιάσουν το παρόν δημοσίευμα. Η εκπρόσωπος Τύπου της Hilton Worldwide Holdings, επεσήμανε ότι το αντίστοιχο ξενοδοχείο στην Αθήνα, χρεώνει σε ευρώ και όχι σε δραχμές.
Το ποσό ήταν το ίδιο όσο θα χρεώνονταν και σε ευρώ, γεγονός το οποίο υποδεικνύει ότι απόλυτη ισοτιμία μεταξύ νέας δραχμής και ευρώ – μία πιθανότητα που οι οικονομολόγοι έχουν απορρίψει ρητά. Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να ξανατυπώσει δραχμές, η αξία τους το πιθανότερο είναι ότι θα κατρακυλήσει έναντι των διεθνών νομισμάτων, με δεδομένη την ύπαρξη ανισορροπιών στο ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών της Ελλάδας και την αβεβαιότητα για την οικονομία της.
Το να προσπαθήσει κάποιος να κατανοήσει πως έγινε η μετατροπή των χρημάτων είναι κάτι δύσκολο, καθώς αποτελεί μέρος του πλαισίου λειτουργίας των πιστωτικών καρτών. Κάθε φορά που κάποιος καταναλωτής χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα, μεταφέρονται συγκεκριμένες πληροφορίες μεταξύ τεσσάρων μερών: του εμπόρου, της τράπεζας του εμπόρου, ενός δικτύου όπως αυτό των Visa και Mastercard και της τράπεζας του καταναλωτή.
Η τράπεζα του εμπόρου – η οποία αποκαλείται «αγοραστής» - εργάζεται άμεσα με το κατάστημα, το εστιατόριο ή το ξενοδοχείο προκειμένου να το βοηθήσει να κάνει αποδεκτές τις πιστωτικές κάρτες και προωθεί τις συναλλαγές για λογαριασμό τους, ανταλλάσσοντας μετρητά με την τράπεζα του καταναλωτή, μέσω ενός συγκεκριμένου δικτύου. Το Hilton δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητα του «αγοραστή».
Αν και τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών και οι διαχειριστές χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα προκειμένου να επιτραπούν οι διασυνοριακές μεταβιβάσεις στη νέα δραχμή, ενώ η εισαγωγή χαρτονομισμάτων θα αργήσει λίγο περισσότερο.
Το να λανσαριστεί ένα νέο νόμισμα θέλει τουλάχιστον έξι μήνες και μερικές φορές έως και δύο χρόνια, όπως υποστηρίζει ο Ralf Wintergerst, επικεφαλής της εταιρείας «παραγωγής» χαρτονομισμάτων Giesecke & Devrient, η οποία έχει έδρα το Μόναχο και τυπώνει χαρτονομίσματα από τη δεκαετία του '20.
Πάντως η απάντηση στο μυστήριο της μετατροπής σε δραχμές ήταν άμεση. Μία ημέρα αφότου το Bloomberg ξεκίνησε να ερευνά το θέμα για να μάθει τι συνέβη, η «εκκαθάριση» του λογαριασμού του δημοσιογράφου άλλαξε online. Τώρα είναι η ακόλουθη:
newmoney
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου