Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε για δεύτερη φορά, στις 00:30, η πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, ευχαριστώντας όλους όσους μετείχαν στην Επιτροπή για το χρέος και όσους υποστήριξαν την άποψη ότι επιχειρείται πραξικόπημα εις βάρος της Ελλάδας και της κυβέρνησης
Η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «μαύρη μέρα» στα κοινοβουλευτικά χρονικά, καθώς επιχειρείται με διαδικασίες-εξπρές ο «ενταφιασμός», όπως είπε, της δημοκρατίας. Η ίδια χαρακτήρισε παράνομο, επονείδιστο και απεχθές το χρέος.
Τόνισε ακόμη ότι καλείται η Βουλή να επικυρώσει μία συμφωνία που τσακίζει το λαό και ένα ταμείο χειρότερο από το ΤΑΙΠΕΔ. «Η Βουλή καλείται να επικυρώσει την παραδοχή ανέφικτων πρωτογενών πλεονασμάτων» συνέχισε.
«Το νομοσχέδιο το φέρνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που δεν πιστεύει ότι τα μνημόνια της υποτέλειας είναι το φάρμακο για την κοινωνία» σημείωσε επίσης.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, αν ο εκβιασμός ολοκληρωθεί απόψε, τίποτε δεν εμποδίζει την επανάληψή του» σχολίασε, σε υψηλούς τόνους, ξεκαθαρίζοντας ότι τάσσεται κατά του σχεδίου νόμου.
«Το μνημόνιο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και οι λεγόμενοι εταίροι το γνωρίζουν» τόνισε, κάνοντας λόγο για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και για γενοκτονία, αναφερόμενη στους νεκρούς του Μνημονίου.
Παράλληλα, είπε πως πιστεύει ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να αποτρέψει το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και εκείνων που θέλουν να μετατρέψουν την κυβέρνηση της Αριστεράς σε υλοποιητή των μνημονίων. «Οι λεγόμενοι εταίροι θέλουν να κάνουν τα αντίθετα απ' ό,τι πιστεύουμε» τόνισε.
«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε, απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους κάλεσε να υπερασπιστούν το «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι την κυβέρνηση και το λαό τη θωρακίζει το «όχι» στη σημερινή ψηφοφορία, είπε ακόμη.
«Άιντε, τελείωνε» - «Μην ξεχάσεις να παραιτηθείς»
Περιπετειώδης ήταν η έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψης συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στο Βήμα και άρχισε να προβάλει διαδικαστικά κωλύματα με προφανή στόχο να καθυστερήσει τη συζήτηση που η κυβέρνηση «καίγεται» να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα για να μην παραβιαστεί η πρόβλεψη της κοινής δήλωσης με τους Ευρωπαίους δανειστές, ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν επικυρωθεί μέχρι το τέλος της 15ης Ιουλίου.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε η συζήτηση να έχει δεκάωρη διάρκεια, κάτι που θα σήμαινε ότι το σχέδιο νόμου θα είχε ημερομηνία έγκρισης την 16η Ιουλίου και όχι τη σημερινή ημέρα. Δεν δίστασε να καταγγείλει την πλειοψηφία των μελών της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για την απόφασή τους για μια fast track διαδικασία.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, πιστή έως τέλους στην αυστηρή τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, εξήγησε ότι τα χρονικά όρια δεν επιτρέπουν την ομαλή δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου.
Μάλιστα, επιχειρηματολόγησε ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζονται τα συνήθη κοινοβουλευτικά ήθη. Επίσης, στην προσπάθειά της να επιβάλλει την άποψή για μια πολύωρη διαδικασία επικαλέστηκε και τηλεφώνημα που είχε με τον πρωθυπουργό ο οποίος φέρεται να της είπε ότι δεν έχει πρόβλημα αν η αποψινή διαδικασία διαρκέσει και πέρα της 12ης νυχτερινής.
«Η απόφαση ελήφθη από εκείνα τα μέλη της Διάσκεψης που την υποστήριξαν με το σκεπτικό ότι αυτό είναι η επιθυμία της κυβέρνησης», είπε αρχικά η κυρία Κωνσταντοπούλου για να προσθέσει: «Ωστόσο σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό διαπίστωσα ότι δεν τίθεται ζήτημα τόσο αυστηρού χρονικού ορίου», ενώ κάλεσε και τον Νίκο Βούτση να επιβεβαιώσει την επιθυμία της κυβέρνησης.
Όμως, ο κ. Βούτσης την «άδειασε» μεγαλοπρεπώς.
«Θα παρακαλούσα εκ μέρους της κυβέρνησης να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα πλειοψηφίας Διάσκεψης. Θέλουμε και θέλαμε από χθες μέχρι 12 σήμερα το βράδυ να έχει περάσει ο νόμος και να έχει πάρει την απόφαση η Βουλή. Από χθες είχαμε εκφράσει αυτό το αίτημα και είναι στην γνώση σας. Σας είχαμε πει να γίνει χθες η επιτροπή για να έχει χρόνο σήμερα η Ολομέλεια και οι βουλευτές. Για λόγους που δεν είναι παρούσης δεν έγινε αυτό χθες. Με αυτή την πίεση χρόνου θα παρακαλούσα να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που η πλειοψηφία της Διάσκεψης έθεσε», είπε.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου επέμεινε, υποστηρίζοντας ότι η δική της ενημέρωση από τον πρωθυπουργό είναι αντίθετη με αυτή που εξέφρασε ο κ. Βούτσης.
Ωστόσο, όταν έθεσε την πρότασή της σε ψηφοφορία, δια ανατάσεως της χειρός στην Ολομέλεια της Βουλής, αποδοκιμάστηκε από τους βουλευτές που ευθυγραμμίστηκαν με την άποψη ότι την ψηφοφορία πρέπει να γίνει πριν τα μεσάνυχτα για να μην παραβιαστεί η συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές.
Έπειτα από την εξέλιξη αυτή και αφού η πρωτοβουλία της κυρίας Κωνσταντοπούλου στηρίχθηκε μόνο από την ίδια, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Σκουμά, η πρόεδρος της Βουλής κατέβηκε από το Βήμα και παραχώρησε την προεδρία της συζήτησης στον Αλέξη Μητρόπουλο.
Αμέσως, οι 300 βουλευτές χειροκρότησαν ανακουφιστικά και της είπαν «άιντε, μην ξεχάσεις να παραιτηθείς», ωστόσο, η ίδια με μια ευχή επισήμανε ότι η διαδικασία που ακολουθείται δεν αποτελεί λόγο πανηγυρισμών.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μέχρι στιγμής φαίνεται πως το φιλί που η κυρία Κωνσταντοπούλου έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Αλέξη Τσίπρα -στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- ήταν... «το φιλί του Ιούδα» και όχι σημάδι ανακωχής.
«Δεν έχουμε δικαίωμα το "όχι" του λαού να το κάνουμε "ναι"»
Για μια «μαύρη» ημέρα για τη Δημοκρατία, για την Ελλάδα και την Ευρώπη έκανε λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας μία περίπου ώρα μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου μίλησε για «ωμό εκβιασμό» από την Ευρώπη, τονίζοντας πως η Βουλή καλείται να επικυρώσει τον ενταφιασμό της εθνικής κυριαρχίας, της δημόσιας περιουσίας «με ακόμα πιο τερατούργημα από το ΤΑΙΠΕΔ που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε εκτροφείο σκανδάλων».
Αρχίζοντας της την ομιλία της η κυρία ευχαρίστησε τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, κ. Μποχοσλάβσκι, επειδή για τρίτη φορά παρενέβη με δημόσια έκκληση να προστατευθεί ο ελληνικός πληθυσμός από περαιτέρω περιστολή των κοινωνικών του δικαιωμάτων που, όπως τόνισε, έχουν ήδη έχουν περισταλεί απαραδέκτως.
Παράλληλα, εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο «παράνομο και επονείδιστου χρέος» που «κάποιοι επιχειρούν λυσσαλέα να φορτώσουν στον λαό και τις επόμενες γενιές».
Την ίδια ώρα, η πρόεδρός της Βουλής ευχαρίστησε τα κινήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη που κινητοποιούνται λέγοντας ότι αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα είναι πραξικόπημα καθώς και τους εκπροσώπους του πολιτισμού και των γραμμάτων «που δεν παραδόθηκαν και λένε ότι είναι απαράδεκτο να επιβάλλεται μια απολυταρχική πράξη εκδίκησης στην Ελλάδα».
Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενώθηκε με τον κόσμο το 2012 και κατήγγειλε την περαιτέρω περικοπή των συνταξιούχων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.
«Αν το νομοσχέδιο που περιέχει αναφορά σε τρίτο μνημόνιο το έφερνε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι θα απεύθυνα στο κοινοβούλιο καταγγελτικό λόγο. Το φέρνουν όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που δεν έχει ως σχέδιο την εφαρμογή των μνημονίων αλλά απαλλαγή από αυτά, που λέει χρόνια τώρα ότι τα μνημόνια είναι η λάθος συνταγή», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός υπέστη τον πιο αδυσώπητο εκβιασμό με εργαλείο την επιβίωση πολιτών και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν ο εκβιασμός επικυρωθεί σήμερα δεν θα υπάρχει τέλος. Θα ακολουθήσουν και άλλοι λαοί. Άλλωστε είχε ξεκινήσει από την Κύπρο».
Σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντοπούλου το μνημόνιο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και οι εταίροι δεν δικαιούνται να απειλούν με ολοκληρωτική ανθρωπιστική καταστροφή.
Όπως τόνισε, συνιστά πραξικόπημα κατάλυση της Δημοκρατίας και επιβολή συνθηκών καταστροφής του λαού.
«Συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και εθνική γενοκτονία», είπε και αναφερόμενη ξανά στον πρωθυπουργό, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έκανε ότι μπορούσε».
«Κανείς δεν μπορεί να απομειώσει το μέγεθος της ανιδιοτέλειας, να αναλάβει την πολιτική του αυτοκαταστροφή για την σωτηρία του λαού. Θεωρώ ότι το κοινοβούλιο δεν πρέπει να του το επιτρέψει. Να επιτρέψει την μετατροπή της Αριστεράς σε εφαρμοστή των μνημονίων. Σε όσους θέλουν να βάλουν τον κάθε ένα από μας να κάνουμε το αντίθετο από όσα πιστεύουμε. Να φτάσουμε στο σημείο να μην αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας και να μην μας αναγνωρίζει ο κόσμος», τόνισε.
Στη συνέχεια η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως το σχέδιο αριστερής παρένθεσης είναι που θέλει την αριστερή κυβέρνηση να απαξιώνεται και θέλει δυνάμεις αποσταθεροποίησης να διεκδικούν το πάνω χέρι.
Όπως σημείωσε, «θέλουν τις δυνάμεις της διαπλοκής να ορίζουν τις μαριονέτες τους σε ΕΛΣΤΑΤ, ΤτΕ, ΤΧΣ στο ΤΑΙΠΕΔ. Θέλουν εκείνοι που κατέστρεψαν το τόπο να επιστρέφουν ως δικαιωμένοι και να κουνούν το δάχτυλο και τις πιο φασιστικές δυνάμεις να διεκδικούν να εκφράσουν εκείνες γνήσια την κοινωνία και να παραποιούν τους αγώνες τους».
Αναφερόμενη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν υπάρχουν αδιέξοδα» και υπογράμμισε ότι ο λαός μίλησε και είπε «όχι» στα τελεσίγραφα στον εκφοβισμό, την προπαγάνδα.
Σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντοπούλου, ο λαός «είπε "όχι" στα μνημόνια και δεν έχουμε δικαίωμα το "όχι" να το κάνουμε "ναι" στα μνημόνια».
«Κάθε ένα μέτρα το καταψήφισαν οι πολίτες. Έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε την ετυμηγορία τους. Γιατί εμείς δεν διεκδικήσαμε την εξουσία για να την μοιραστούμε όπως έκανε το κλεπτοκρατικό σύστημα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το "όχι" του λαού δεν ήταν όχι υπό προϋποθέσεις, με αστερίσκους. Όποιος πιστεύει ότι το "όχι" διατυπώθηκε με την προϋπόθεση της παραμονής της χώρας στο ευρώ πρέπει να διατυπωθεί και πάλι το ερώτημα στο λαό. Το ερώτημα δεν μπορεί να είναι ευρώ ή δημοκρατία. Ευρώ ή ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά είναι ερωτήματα αντιδραστικά αντιδημοκρατικά που ο λαός έχει την γνώση και ιστορική εμπειρία να τα αντιμετωπίσει».
«Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε για το λόμπι του συστήματος Σημίτη του εκσυγχρονισμού που επιχειρεί να διαφεντέψει τον τόπο. Δεν έχω αμφιβολία και το λέω με συνείδηση καθαρή,τόσο την κυβέρνηση όσο και τον λαό στηρίζει το όχι στην σημερινή ψηφοφορία. Δεν χωρούν αυταπάτες. Τον πρωθυπουργό που εκβιάζεται βοηθά με το να τον θωρακίσει η ΚΟ όχι να τον εκτελέσει με ένα ναι ή παρακαλώντας τον με τους εκβιάσει κάτι που ο πρωθυπουργός δεν έκανε», ανέφερε.
Η πρόεδρος της Βουλής κατέληξε, λέγοντας πως αν η βουλή δεν αντισταθεί στον σημερινό εκβιασμό δεν θα αντισταθεί στους επόμενους.
«Αν ενδώσει και παραπλανηθεί και παραλύσει θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εαυτό της και την συνείδησή της», δήλωσε, σημειώνοντας: «Αν για κάποιους το ερώτημα είναι βαρύ αξίζει να αναλογιστούμε ότι στην ιστορία μας υπήρξαν άνθρωποι ανέλαβαν ευθύνες και έκαναν μεγαλύτερες αντιστάσεις από ένα κατά συνείδηση "όχι" που πρέπει να αποκρουστεί».
protothema
Η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «μαύρη μέρα» στα κοινοβουλευτικά χρονικά, καθώς επιχειρείται με διαδικασίες-εξπρές ο «ενταφιασμός», όπως είπε, της δημοκρατίας. Η ίδια χαρακτήρισε παράνομο, επονείδιστο και απεχθές το χρέος.
Τόνισε ακόμη ότι καλείται η Βουλή να επικυρώσει μία συμφωνία που τσακίζει το λαό και ένα ταμείο χειρότερο από το ΤΑΙΠΕΔ. «Η Βουλή καλείται να επικυρώσει την παραδοχή ανέφικτων πρωτογενών πλεονασμάτων» συνέχισε.
«Το νομοσχέδιο το φέρνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που δεν πιστεύει ότι τα μνημόνια της υποτέλειας είναι το φάρμακο για την κοινωνία» σημείωσε επίσης.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, αν ο εκβιασμός ολοκληρωθεί απόψε, τίποτε δεν εμποδίζει την επανάληψή του» σχολίασε, σε υψηλούς τόνους, ξεκαθαρίζοντας ότι τάσσεται κατά του σχεδίου νόμου.
«Το μνημόνιο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και οι λεγόμενοι εταίροι το γνωρίζουν» τόνισε, κάνοντας λόγο για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και για γενοκτονία, αναφερόμενη στους νεκρούς του Μνημονίου.
Παράλληλα, είπε πως πιστεύει ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να αποτρέψει το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και εκείνων που θέλουν να μετατρέψουν την κυβέρνηση της Αριστεράς σε υλοποιητή των μνημονίων. «Οι λεγόμενοι εταίροι θέλουν να κάνουν τα αντίθετα απ' ό,τι πιστεύουμε» τόνισε.
«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε, απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους κάλεσε να υπερασπιστούν το «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι την κυβέρνηση και το λαό τη θωρακίζει το «όχι» στη σημερινή ψηφοφορία, είπε ακόμη.
«Άιντε, τελείωνε» - «Μην ξεχάσεις να παραιτηθείς»
Περιπετειώδης ήταν η έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψης συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στο Βήμα και άρχισε να προβάλει διαδικαστικά κωλύματα με προφανή στόχο να καθυστερήσει τη συζήτηση που η κυβέρνηση «καίγεται» να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα για να μην παραβιαστεί η πρόβλεψη της κοινής δήλωσης με τους Ευρωπαίους δανειστές, ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν επικυρωθεί μέχρι το τέλος της 15ης Ιουλίου.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε η συζήτηση να έχει δεκάωρη διάρκεια, κάτι που θα σήμαινε ότι το σχέδιο νόμου θα είχε ημερομηνία έγκρισης την 16η Ιουλίου και όχι τη σημερινή ημέρα. Δεν δίστασε να καταγγείλει την πλειοψηφία των μελών της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για την απόφασή τους για μια fast track διαδικασία.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, πιστή έως τέλους στην αυστηρή τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, εξήγησε ότι τα χρονικά όρια δεν επιτρέπουν την ομαλή δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου.
Μάλιστα, επιχειρηματολόγησε ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζονται τα συνήθη κοινοβουλευτικά ήθη. Επίσης, στην προσπάθειά της να επιβάλλει την άποψή για μια πολύωρη διαδικασία επικαλέστηκε και τηλεφώνημα που είχε με τον πρωθυπουργό ο οποίος φέρεται να της είπε ότι δεν έχει πρόβλημα αν η αποψινή διαδικασία διαρκέσει και πέρα της 12ης νυχτερινής.
«Η απόφαση ελήφθη από εκείνα τα μέλη της Διάσκεψης που την υποστήριξαν με το σκεπτικό ότι αυτό είναι η επιθυμία της κυβέρνησης», είπε αρχικά η κυρία Κωνσταντοπούλου για να προσθέσει: «Ωστόσο σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό διαπίστωσα ότι δεν τίθεται ζήτημα τόσο αυστηρού χρονικού ορίου», ενώ κάλεσε και τον Νίκο Βούτση να επιβεβαιώσει την επιθυμία της κυβέρνησης.
Όμως, ο κ. Βούτσης την «άδειασε» μεγαλοπρεπώς.
«Θα παρακαλούσα εκ μέρους της κυβέρνησης να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα πλειοψηφίας Διάσκεψης. Θέλουμε και θέλαμε από χθες μέχρι 12 σήμερα το βράδυ να έχει περάσει ο νόμος και να έχει πάρει την απόφαση η Βουλή. Από χθες είχαμε εκφράσει αυτό το αίτημα και είναι στην γνώση σας. Σας είχαμε πει να γίνει χθες η επιτροπή για να έχει χρόνο σήμερα η Ολομέλεια και οι βουλευτές. Για λόγους που δεν είναι παρούσης δεν έγινε αυτό χθες. Με αυτή την πίεση χρόνου θα παρακαλούσα να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που η πλειοψηφία της Διάσκεψης έθεσε», είπε.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου επέμεινε, υποστηρίζοντας ότι η δική της ενημέρωση από τον πρωθυπουργό είναι αντίθετη με αυτή που εξέφρασε ο κ. Βούτσης.
Ωστόσο, όταν έθεσε την πρότασή της σε ψηφοφορία, δια ανατάσεως της χειρός στην Ολομέλεια της Βουλής, αποδοκιμάστηκε από τους βουλευτές που ευθυγραμμίστηκαν με την άποψη ότι την ψηφοφορία πρέπει να γίνει πριν τα μεσάνυχτα για να μην παραβιαστεί η συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές.
Έπειτα από την εξέλιξη αυτή και αφού η πρωτοβουλία της κυρίας Κωνσταντοπούλου στηρίχθηκε μόνο από την ίδια, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Σκουμά, η πρόεδρος της Βουλής κατέβηκε από το Βήμα και παραχώρησε την προεδρία της συζήτησης στον Αλέξη Μητρόπουλο.
Αμέσως, οι 300 βουλευτές χειροκρότησαν ανακουφιστικά και της είπαν «άιντε, μην ξεχάσεις να παραιτηθείς», ωστόσο, η ίδια με μια ευχή επισήμανε ότι η διαδικασία που ακολουθείται δεν αποτελεί λόγο πανηγυρισμών.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μέχρι στιγμής φαίνεται πως το φιλί που η κυρία Κωνσταντοπούλου έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Αλέξη Τσίπρα -στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- ήταν... «το φιλί του Ιούδα» και όχι σημάδι ανακωχής.
«Δεν έχουμε δικαίωμα το "όχι" του λαού να το κάνουμε "ναι"»
Για μια «μαύρη» ημέρα για τη Δημοκρατία, για την Ελλάδα και την Ευρώπη έκανε λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας μία περίπου ώρα μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου μίλησε για «ωμό εκβιασμό» από την Ευρώπη, τονίζοντας πως η Βουλή καλείται να επικυρώσει τον ενταφιασμό της εθνικής κυριαρχίας, της δημόσιας περιουσίας «με ακόμα πιο τερατούργημα από το ΤΑΙΠΕΔ που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε εκτροφείο σκανδάλων».
Αρχίζοντας της την ομιλία της η κυρία ευχαρίστησε τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, κ. Μποχοσλάβσκι, επειδή για τρίτη φορά παρενέβη με δημόσια έκκληση να προστατευθεί ο ελληνικός πληθυσμός από περαιτέρω περιστολή των κοινωνικών του δικαιωμάτων που, όπως τόνισε, έχουν ήδη έχουν περισταλεί απαραδέκτως.
Παράλληλα, εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο «παράνομο και επονείδιστου χρέος» που «κάποιοι επιχειρούν λυσσαλέα να φορτώσουν στον λαό και τις επόμενες γενιές».
Την ίδια ώρα, η πρόεδρός της Βουλής ευχαρίστησε τα κινήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη που κινητοποιούνται λέγοντας ότι αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα είναι πραξικόπημα καθώς και τους εκπροσώπους του πολιτισμού και των γραμμάτων «που δεν παραδόθηκαν και λένε ότι είναι απαράδεκτο να επιβάλλεται μια απολυταρχική πράξη εκδίκησης στην Ελλάδα».
Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενώθηκε με τον κόσμο το 2012 και κατήγγειλε την περαιτέρω περικοπή των συνταξιούχων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.
«Αν το νομοσχέδιο που περιέχει αναφορά σε τρίτο μνημόνιο το έφερνε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι θα απεύθυνα στο κοινοβούλιο καταγγελτικό λόγο. Το φέρνουν όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που δεν έχει ως σχέδιο την εφαρμογή των μνημονίων αλλά απαλλαγή από αυτά, που λέει χρόνια τώρα ότι τα μνημόνια είναι η λάθος συνταγή», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός υπέστη τον πιο αδυσώπητο εκβιασμό με εργαλείο την επιβίωση πολιτών και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν ο εκβιασμός επικυρωθεί σήμερα δεν θα υπάρχει τέλος. Θα ακολουθήσουν και άλλοι λαοί. Άλλωστε είχε ξεκινήσει από την Κύπρο».
Σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντοπούλου το μνημόνιο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και οι εταίροι δεν δικαιούνται να απειλούν με ολοκληρωτική ανθρωπιστική καταστροφή.
Όπως τόνισε, συνιστά πραξικόπημα κατάλυση της Δημοκρατίας και επιβολή συνθηκών καταστροφής του λαού.
«Συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και εθνική γενοκτονία», είπε και αναφερόμενη ξανά στον πρωθυπουργό, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έκανε ότι μπορούσε».
«Κανείς δεν μπορεί να απομειώσει το μέγεθος της ανιδιοτέλειας, να αναλάβει την πολιτική του αυτοκαταστροφή για την σωτηρία του λαού. Θεωρώ ότι το κοινοβούλιο δεν πρέπει να του το επιτρέψει. Να επιτρέψει την μετατροπή της Αριστεράς σε εφαρμοστή των μνημονίων. Σε όσους θέλουν να βάλουν τον κάθε ένα από μας να κάνουμε το αντίθετο από όσα πιστεύουμε. Να φτάσουμε στο σημείο να μην αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας και να μην μας αναγνωρίζει ο κόσμος», τόνισε.
Στη συνέχεια η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως το σχέδιο αριστερής παρένθεσης είναι που θέλει την αριστερή κυβέρνηση να απαξιώνεται και θέλει δυνάμεις αποσταθεροποίησης να διεκδικούν το πάνω χέρι.
Όπως σημείωσε, «θέλουν τις δυνάμεις της διαπλοκής να ορίζουν τις μαριονέτες τους σε ΕΛΣΤΑΤ, ΤτΕ, ΤΧΣ στο ΤΑΙΠΕΔ. Θέλουν εκείνοι που κατέστρεψαν το τόπο να επιστρέφουν ως δικαιωμένοι και να κουνούν το δάχτυλο και τις πιο φασιστικές δυνάμεις να διεκδικούν να εκφράσουν εκείνες γνήσια την κοινωνία και να παραποιούν τους αγώνες τους».
Αναφερόμενη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν υπάρχουν αδιέξοδα» και υπογράμμισε ότι ο λαός μίλησε και είπε «όχι» στα τελεσίγραφα στον εκφοβισμό, την προπαγάνδα.
Σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντοπούλου, ο λαός «είπε "όχι" στα μνημόνια και δεν έχουμε δικαίωμα το "όχι" να το κάνουμε "ναι" στα μνημόνια».
«Κάθε ένα μέτρα το καταψήφισαν οι πολίτες. Έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε την ετυμηγορία τους. Γιατί εμείς δεν διεκδικήσαμε την εξουσία για να την μοιραστούμε όπως έκανε το κλεπτοκρατικό σύστημα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το "όχι" του λαού δεν ήταν όχι υπό προϋποθέσεις, με αστερίσκους. Όποιος πιστεύει ότι το "όχι" διατυπώθηκε με την προϋπόθεση της παραμονής της χώρας στο ευρώ πρέπει να διατυπωθεί και πάλι το ερώτημα στο λαό. Το ερώτημα δεν μπορεί να είναι ευρώ ή δημοκρατία. Ευρώ ή ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά είναι ερωτήματα αντιδραστικά αντιδημοκρατικά που ο λαός έχει την γνώση και ιστορική εμπειρία να τα αντιμετωπίσει».
«Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε για το λόμπι του συστήματος Σημίτη του εκσυγχρονισμού που επιχειρεί να διαφεντέψει τον τόπο. Δεν έχω αμφιβολία και το λέω με συνείδηση καθαρή,τόσο την κυβέρνηση όσο και τον λαό στηρίζει το όχι στην σημερινή ψηφοφορία. Δεν χωρούν αυταπάτες. Τον πρωθυπουργό που εκβιάζεται βοηθά με το να τον θωρακίσει η ΚΟ όχι να τον εκτελέσει με ένα ναι ή παρακαλώντας τον με τους εκβιάσει κάτι που ο πρωθυπουργός δεν έκανε», ανέφερε.
Η πρόεδρος της Βουλής κατέληξε, λέγοντας πως αν η βουλή δεν αντισταθεί στον σημερινό εκβιασμό δεν θα αντισταθεί στους επόμενους.
«Αν ενδώσει και παραπλανηθεί και παραλύσει θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εαυτό της και την συνείδησή της», δήλωσε, σημειώνοντας: «Αν για κάποιους το ερώτημα είναι βαρύ αξίζει να αναλογιστούμε ότι στην ιστορία μας υπήρξαν άνθρωποι ανέλαβαν ευθύνες και έκαναν μεγαλύτερες αντιστάσεις από ένα κατά συνείδηση "όχι" που πρέπει να αποκρουστεί».
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου