facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

«Όχι άλλα λεφτά στην Ελλάδα που είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο», λέει Ολλανδέζα δημοσιογράφος

Τη στιγμή που οι εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα είναι ραγδαίες και ενώ το βλέμμα του διεθνούς Τύπου είναι για μία ακόμα φορά στραμμένο στην Ελλάδα, η διάσημη οικονομική συντάκτρια Ιβόν Χοφς της μεγαλύτερης ολλανδικής κεντροαριστερής εφημερίδας De Volkskrant μιλάει στο protothema.gr για την εικόνα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρώπη, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους η χώρα θα να μπορέσει να βγει από την κρίση. 

Τι θα σημάνει μία συμφωνία για την Ελλάδα;
Εξαρτάται εξ’ολοκλήρου από τη φύση της συμφωνίας. Αν βασιστεί στις τωρινές προτάσεις της Ελλάδας ή των πιστωτών, πιστεύω ότι θα παρατείνει μόνο τα δεινά του ελληνικού λαού. Αυτά τα προτεινόμενα μέτρα για αύξηση του ΦΠΑ και την αύξηση φορολογίας στις επιχειρήσεις θα βλάψουν περαιτέρω την ελληνική οικονομία, τίποτα καλό δε θα προκύψει από αυτά. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μεταρρυθμίσεις στην αγορά, σύστημα συγκέντρωσης φόρων, κυβερνητική διοίκηση κτλ κι όχι οικονομική πίεση σε πολίτες και εταιρίες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την Ελλάδα. Προσωπικά πιστεύω ότι ένα Grexit είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Η Ελλάδα χρειάζεται μία γρήγορη υποτίμηση του νομίσματός της ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, να σημειωθεί βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της και να δημιουργηθεί ένα διάστημα ανάσας. Βραχυπρόθεσμα το Grexit θα είναι πολύ επώδυνο για την Ελλάδα, αλλά μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτό τον ατελείωτο στραγγαλισμό από τους πιστωτές της. Η εξασφάλιση ελάφρυνση του χρέους χωρίς σκληρούς όρους είναι πολιτικά αδύνατη για τις χώρες-δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του ότι θα γονάτιζε την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί.

Πώς οι Ολλανδοί αντιλαμβάνονται τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Ευρωπαίων εταίρων; Είναι θυμωμένοι ή κουρασμένοι με το ελληνικό ζήτημα;
Όπως όλοι πιστεύω, είναι εξαιρετικά ενοχλημένοι. (Η διαπραγμάτευση) Συνεχίζεται όλους αυτούς τους μήνες χωρίς να έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος. Η απόγνωση εδραιώνεται, υπάρχει μία αίσθηση απελπισίας. Ναι, η ολλανδική κοινή γνώμη κουράζεται από όλες αυτές τις Συνόδους για  την ελληνική κρίση. Δεν νομίζω να υπάρχει διαφορά και για τους διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά όπως και οι θεσμοί πρέπει να είναι εξοργισμένοι. Μερίδα του ολλανδικού λαού έχει θυμώσει με τους Έλληνες και εκφράζει τις συνήθεις προκαταλήψεις: Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και παίρνουν σύνταξη στα 50. Υπάρχουν, όμως, και Έλληνες που λένε ότι όλοι οι Γερμανοί είναι Ναζί. Η μορφωμένη πλευρά του ολλανδικού λαού το βλέπει διαφορετικά. Ξέρουν πόσο ο ελληνικός λαός υποφέρει με τα μέτρα λιτότητας. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι πιστεύουν πως οι Έλληνες πρέπει να έχουν ελάφρυνση χρέους δίχως όρους. Περισσότερος θυμός κατευθύνεται προς τις Βρυξέλλες. Οι Ολλανδοί (και οι Γερμανοί) νιώθουν ότι έχουν εξαπατηθεί σε μία παγίδα της Ευρωζώνης η οποία θα εξελιχθεί σε μία ένωση μεταβίβασης όπου η Γερμανία και η Ολλανδία θα πρέπει να επιδοτούν για πάντα τις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης. Ποτέ δεν υπέγραψαν για αυτό και νιώθουν παγιδευμένοι τώρα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν θέλουν να είναι ήπιοι με την Ελλάδα: Φοβούνται ότι θα τεθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Αν η Ελλάδα αποκτήσει αυτό που θέλει, οι επόμενες χώρες που έρχονται να χτυπήσουν την πόρτα είναι η Ιταλία, η Πορτογαλία κι η Ισπανία. Ακόμα και η Γερμανία δεν στηρίζει αυτές τις χώρες. Η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει και δεν υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία για σπάταλες οικονομίες. 

Τι πρέπει να γίνει για να σημειωθεί ανάπτυξη;
Κυρίως μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητα της οικονομίας της με πιο αποδοτική συγκέντρωση φόρων, με το να θέσει τέλος στη διαφθορά, να ελαττώσει τη γραφειοκρατία για μικρές επιχειρήσεις (πρέπει να γίνει ευκολότερο να ξεκινήσει κανείς μία επιχείρηση και να προσλάβει εργαζόμενους στην Ελλάδα), να ορίσει κτηματολόγιο, να δώσει τέλος στον πολιτικό νεποτισμό και ούτω καθεξής. Αυτά είναι μέτρα που θα χρειαστούν χρόνο και δε θα φέρουν αποτέλεσμα αύριο. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο μόνος τρόπος να αυξήσεις την ανταγωνιστικότητα γρήγορα είναι η υποτίμηση του νομίσματος, το οποίο σημαίνει να εγκαταλείψεις το ευρώ και να επαναφέρεις τη δραχμή. Είναι η μόνη εναλλακτική στην ατελείωτη λιτότητα. Η υποτίμηση δεν είναι ανώδυνη είτε ατυχής, γιατί θα δημιουργήσει υψηλό πληθωρισμό στην Ελλάδα. Αλλά είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθεί ελπίδα για την Ελλάδα σε βάθος χρόνου.   

Η εφημερίδα σας άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο καλύπτει το ελληνικό ζήτημα; Είναι διαφορετική η προσέγγιση απέναντι στην κυβέρνηση από την εκλογή της μέχρι σήμερα;
Όχι. Πολλοί Ολλανδοί δημοσιογράφοι ακόμα περιμένουν ότι θα υπάρξει μία συμφωνία ακόμα και τελευταία στιγμή. Βέβαια, στην αρχή τα ρεπορτάζ ήταν περισσότερο σχετικά με το τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι θέλουν οι πιστωτές. Τώρα, εστιάζεται περισσότερο στο ερώτημα γιατί οι διαπραγματεύσεις διαρκούν τόσο πολύ και στην αμοιβαία ενόχληση των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Πιστεύετε πως τα μέτρα λιτότητας είναι η μόνη λύση; Γιατί στην περίπτωση της Ελλάδας δεν αποδίδουν;
Ο λόγος για τον οποίο τα μέτρα λιτότητας δεν λειτουργούν στην Ελλάδα και προφανώς λειτούργησαν στην περίπτωση της Ιρλανδίας, οφείλεται κατά τη γνώμη μου, στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Η Ιρλανδία δεν είχε τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα. Έχει περισσότερες εταιρίες που εξάγουν προϊόντα για παράδειγμα και λιγότερη διαφθορά. 

Πιστεύετε πως η Ολλανδία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας ή θα κρατήσει μια σκληρή στάση;
Πολλοί Ολλανδοί νιώθουν συμπάθεια για τα δεινά των απλών Ελλήνων πολιτών. Στις ολλανδικές εφημερίδας υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα για αυτά: ελληνικές οικογένειες που έχουν δοκιμαστεί οικονομικά, την απόγνωσή τους, την υψηλή ανεργία κτλ. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι οι Ολλανδοί θα δίνουν αιώνια οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα. Αυτό είναι το πρόβλημα: αν το πρόβλημα λυνόταν με ένα δώρο λίγων δισ. ευρώ από τον ολλανδικό λαό, πιστεύω πως οι Ολλανδοί θα ήταν χαρούμενοι να βοηθήσουν. Όμως, η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και αυτό σημαίνει ότι οι Ολλανδοί θα πρέπει να δίνουν στην Ελλάδα δισ. ευρώ το χρόνο, για πάντα. Στην Ολλανδία δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καθαρίσει τον οίκο της και θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Οι Ολλανδοί πιστεύουν: όσο το συντομότερο τους συγχωρήσουμε το χρέος, τόσο γρηγορότερα η Ελλάδα θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν νέα χρέη και τότε σε δέκα χρόνια θα είμαστε στο ίδιο χάλι που βρισκόμαστε τώρα. Για αυτό η Ολλανδία θα κρατήσει μία σκληρή στάση. 

Μία κυβέρνηση Αριστεράς θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή ή ευκαιρία για την Ευρώπη;
Τίποτα από τα δύο. Κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να επιλέξει την κυβέρνηση που θέλει, είτε πρόκειται για Αριστερά είτε για Δεξιά. Το πρόβλημα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η (ακραία) αριστερή κατεύθυνση, αλλά ότι εξελέγη με μία υπόσχεση που δεν υπήρχε περίπτωση να εκπληρώσει. Είναι πραγματικά ενοχλητικό για τις άλλες χώρες να ακούνε τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη να επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά ότι «η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί την δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού» και ότι «πρέπει να δεχθούν ότι έχουμε λαϊκή εντολή». Ουσιαστικά, η εντολή του ΣΥΡΙΖΑ είναι: «Εμείς ως Έλληνες πολίτες έχουμε δημοκρατικά αποφασίσει ότι εσείς, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, θα πρέπει να πληρώνετε για το έλλειμμά μας». Αυτό είναι γελοίο. Η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτύρεται ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι τους λένε τι να κάνουν, και ότι έτσι δεν σέβονται την ελληνική κυριαρχία. Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί από άλλους Ευρωπαίους να δώσουν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις. Αλλά η ολλανδική κυβέρνηση έχει κι εκείνη εντολή από τους ψηφοφόρους της που χρειάζεται να γίνει σεβαστή και που λέει: μην πετάξετε άλλα χρήματα από την φορολογία μας σε ένα βαρέλι δίχως πάτο (δηλαδή την Ελλάδα). 

*Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν την ανακοίνωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news