facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ένταση στη Βουλή με την κατάθεση της επέκτασης της δανειακής σύμβασης

Ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, όταν εκ μέρους της ΝΔ κατατέθηκε το κείμενο επέκτασης της δανειακής συμφωνίας που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Η αντιπολίτευση ζήτησε να υπάρξει συζήτηση επί του κειμένου, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ.Βίτσας τόνισε ότι το συγκεκριμένο κείμενο δεν είναι το επίσημο και πως έχει ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών να αποστείλει όλες τις δανειακές συμβάσεις.

Το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή υπεγράφη στις 27 Φεβρουαρίου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του EFSF. Από ελληνικής πλευράς το κείμενο υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η τότε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Γιώργος Κουτσός. Από την πλευρά του EFSF το κείμενο υπογράφουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και ο αναπληρωτής του Κρίστοφερ Φράνκελ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας, διευκρίνισε ότι το 19σέλιδο κείμενο έχει καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Εξεταστικής Χαράλαμπος Αθανασίου και δεν είναι επίσημο κείμενο του υπουργείου Οικονομικών, από το οποίο έχουν ζητηθεί να διαβιβάσει όλες τις δανειακές συμβάσεις και τα έγγραφα των συμφωνιών.

Το κείμενο, πάντως, προκάλεσε ένταση και αντιπαραθέσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιμένουν ότι πρέπει να συζητηθεί άμεσα στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής, και τον Δημήτρη Βίτσα να προτείνει η συζήτηση να γίνει ολοκληρωμένη όταν διαβιβαστούν στα μέλη της, όλα τα κείμενα των συμφωνιών μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα, τα οποία έχουν ζητηθεί να τους σταλούν από το υπουργείο Οικονομικών.

Τελικά, οι δύο προτάσεις, η μία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και η δεύτερη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, τέθηκαν σε ψηφοφορία και υπερίσχυσε η άποψη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα που πρέπει η Επιτροπή να εξετάσει, καθώς προκύπτει, όπως υποστήριξε, ότι είναι παράταση των προηγούμενων συμφωνιών.
«Αυτό που εσείς θεωρείτε ως κεντρικό ζήτημα και καινούργιο, βρίσκεται αναρτημένο στο διαδίκτυο από τον Απρίλιο του 2015. Όταν έρθουν όλες οι δανειακές συμβάσεις, μαζί και η επίσημη συμφωνία του Φεβρουαρίου από το υπουργείο Οικονομικών, θα μπορέσετε ολοκληρωμένα να εκφράσετε τις απόψεις σας», απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Φυγομαχείτε. Είναι κρίμα για την πλειοψηφία. Δεν θέλει να μάθει τι έγινε», σχολίασε από τη Ν.Δ. ο Μάκης Βορίδης, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «αποδεικνύεται πια από αυτό το κείμενο ότι η συμφωνία του Φεβρουαρίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση συνδέεται άμεσα με τις προηγούμενες συμβάσεις».

«Το ίδιο κείμενο είναι στα χέρια σας από τον Απρίλιο», αντέτεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Στο θέμα παρενέβη και το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ, που με γραπτή ανακοίνωση του τονίζει μεταξύ άλλων:

«Οι υπουργοί και οι βουλευτές της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μπορούν τώρα να δουν πώς έχασε η σημερινή κυβέρνηση μέσα από τα χέρια της τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ , ενώ η χώρα αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα ρευστότητας. Η κ. Κωνσταντοπούλου μπορεί τώρα να δει ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν είναι ένα ανακοινωθέν του Eurogroup, αλλά μια νομικά δεσμευτική σύμβαση υπογεγραμμένη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στις 27 Φεβρουαρίου. Μια σύμβαση που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο και υπάγεται στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Λουξεμβούργου.

Αυτό είναι μια πρώτη συμβολική αποκάλυψη των απροκάλυπτων ψεμάτων στα οποία βασίζει την προπαγάνδα της η κυβέρνηση. Το ψέμα όμως έχει μικρά ποδάρια. Εκεί που έφτυναν, γλείφουν τώρα πανικόβλητοι».

Λίγο πριν η Εξεταστική Επιτροπή ολοκληρώσει τις εργασίες της, σημειώθηκε νέα αντίδραση από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, όταν ο Δημήτρης Βίτσας, γνωστοποίησε επιστολή που του απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με την επιστολή της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου γνωστοποίησε στα μέλη της Εξεταστικής ότι από αύριο [Παρασκευή] θα έχουν στη διάθεση τους αντίγραφα όλων των ποινικών δικογραφιών που αφορούν την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων.

Παράλληλα, τους ενημέρωνε ότι έχει δώσει εντολή, να τους δοθεί όλο το υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής που αφορά την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το έλλειμμα του 2009 και η οποία εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Κρίνεται σκόπιμο, κάθε συναφές εύρημα της Επιτροπής, να τίθεται υπ’ όψιν και της Δικαιοσύνης, όπως επίσης το τελικό πόρισμα της, προκειμένου να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο η ουσιαστική συζήτηση της αλήθειας», καταλήγει στην επιστολή της η πρόεδρος της Βουλής.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, άφησε αιχμές, ότι «η επιστολή διαβιβάστηκε σκόπιμα στην Επιτροπή, ενόψει της απαλλακτικής πρότασης της ποινικής δικαιοσύνης για την ΕΛΣΤΑΤ, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα».

«Εμείς δεν μπορούμε να ανοίξουμε αλληλογραφία με την ποινική δικαιοσύνη. Είναι αυτονόητη νομική υποχρέωση μας ότι αν προκύψουν στοιχεία θα ενημερωθεί», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης.

Τελικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής, πρότεινε να σταλεί επιστολή προς τους αρμόδιους εισαγγελείς που κάνουν την προανάκριση και να τους γνωστοποιούν ότι γίνεται παράλληλα έρευνα για το ρόλο της ΕΛΣΤΑΤ και θα τους αποσταλούν οποιαδήποτε στοιχεία προκύψουν που θα βοηθήσουν το έργο τους.

Η Εξεταστική θα συνεχίσει τις εργασίες της την ερχόμενη Τρίτη με τις καταθέσεις επιστημονικών εκπροσώπων.

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news