facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Κοτζιάς: Αν οι Τούρκοι θέλουν πολύ γρήγορα λύση του Κυπριακού, να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί

Με τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στην τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ και σύμφωνα με τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού Mega στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ισχυρή παρέμβαση στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση με τον  ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η Άγκυρα θέλει λύση του Κυπριακού εντός του 2015. 

«Οι Τούρκοι, αν θέλουν λύση πολύ γρήγορα, δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί», απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Στο Κυπριακό, είπα στον Γενικό Γραμματέα αυτά που λέω πάντα, ότι είναι ένα ζήτημα που οι θεμελιακές τοποθετήσεις, όσον αφορά την εσωτερική λύση του προβλήματος είναι θέμα της ίδιας της Λευκωσίας. Και ταυτόχρονα του υπογράμμισα ότι εμείς, ως εγγυήτρια δύναμη, επιθυμούμε και για τον εαυτό μας και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο. Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. αν δεν συμβεί αυτό. Δεν θα πρόκειται για μια λύση, θα είναι μία εικονική λύση ή για μία ψευδαίσθηση λύσης και θα κοροϊδευόμαστε. Άρα για εμάς, ως εγγυήτρια δύναμη, η θέση μας είναι ότι επιθυμούμε να σταματήσουν και των άλλων και τα δικά μας τα δικαιώματα που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες. Νομίζω ότι το σκέφτονται καλά, το μήνυμα κατεγράφη και νομίζω είναι πια σε όλους γνωστό, από την Αμερικανική Κυβέρνηση μέχρι τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Στην Τουρκία ο Κοτζιάς 11-14 Μάη
Ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι στις 11 του Μάη θα πάει στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στις 12 του Μάη θα έχει διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία και στις 13 και 14 θα μεταβεί στην Αττάλεια για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι οι Τούρκοι, αν θέλουν λύση πολύ γρήγορα, δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί.

Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να μην αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα πρόκειται για λύση, θα είναι μια εικονική λύση ή για μια ψευδαίσθηση λύσης που θα κοροϊδευόμαστε», είπε.

Προετοιμασία για συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τα Σκόπια

Ο κ. Κοτζίας συναντήθηκε, επίσης, με τον Μάθιου Νίμιτς, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Σήμερα είχα συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, κουβεντιάσαμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων γύρω από το ζήτημα της ΠΓΔΜ, το όνομα, τον ενημέρωσα για τη συζήτηση που κάνουμε για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Όπως γνωρίζετε, είχα δει στη Ρίγα, πριν από ένα μήνα περίπου, τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και του είχα προτείνει να προχωρήσουμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση. Η Κυβέρνηση, τελικά, της γείτονος συμφώνησε για μια τέτοια συζήτηση».

Ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε ακόμη ότι «στη Βουδαπέστη, που βρέθηκε πριν από δύο εβδομάδες, η ελληνική πλευρά αντάλλαξε με τα Σκόπια καταλόγους σημείων «για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και υπάρχει, όπως μελετήσαμε στις δέκα τελευταίες μέρες, μια σύμπτωση σε ορισμένα σημεία που μπορεί να είναι η αφετηρία για έναν τέτοιο διάλογο». 

«Ενημέρωσα, επίσης, τον κ. Νίμιτς ότι εμείς θέλουμε να συνεχίσει ο διάλογος και να λάβει υπόψη του το γεγονός ότι πίσω από το όνομα κρύβεται και ένα συγκεκριμένο είδος αλυτρωτισμού, ο οποίος δυσκολεύει στην αποκατάσταση των σχέσεων εκείνων που θέλουμε εμείς, που είναι σχέσεις εμπιστοσύνης», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

«Τον ενημέρωσα για τις συζητήσεις που κάνουμε για τα ΜΟΕ. Όπως γνωρίζετε είχα δει στη Ρίγα πριν από ένα μήνα περίπου τον υπουργό Εξωτερικών της FYROM, και του είχα προτείνει να προχωρήσουμε σε ΜΟΕ. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση τελικά η γείτων χώρα συμφώνησε σε μία τέτοια συζήτηση. Στη Βουδαπέστη που βρέθηκα πριν από δύο εβδομάδες συζητήσαμε την ανταλλαγή καταλόγου ΜΟΕ και υπάρχει όπως μετελήσαμε τις τελευταίες μέρες μία σύμπτωση σε ορισμένα σημεία, που μπορεί να είναι η αφετηρία για ένα τέτοιο διάλογο», είπε, προσθέτοντας πως ενημέρωσε επίσης  τον κ. Νίμιτς, «ότι εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το διάλογο και του ανέφερα το γεγονός ότι ουσιαστικά πίσω από το όνομα κρύβεται ένα συγκεκριμένο είδος αλυτρωτισμού, ο οποίος δυσκολεύει στην αποκατάσταση εκείνων των σχέσεων που θέλουμε, που είναι σχέσεις εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών του, ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα για τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συναντήθηκε με τον εξοχότατο κ. Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, για να συζητήσουν τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ στις συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του "ονόματος"».

Τι συζητήθηκε για την Ενέργεια
Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα ενεργειακά, τονίζοντας: «Από τον ειδικό μας απεσταλμένο για τα ενεργειακά, ειπώθηκε ότι θα φέρει μια «πολύ δημιουργική και οικονομικά συμφέρουσα πρόταση για την αξιοποίηση της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου και ελπίζω να έχει συμπεριλάβει στην πρόταση που μας φέρνει και τα σημεία που υπενθύμισα στον συνάδελφο μου Τζόν Κέρρυ».

 Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη ήταν πιο δημιουργική και παραγωγική απ' ότι θα περίμενε, «με βάση τις παλαιότερες μας εμπειρίες».
«Νομίζω ότι έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης και είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε από πάρα πολλές πλευρές προτάσεις να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας αλλά και στο πέρασμα των απόψεων μας σε διεθνείς οργανισμούς  όπως το ΔΝΤ και ο οργανισμός ΗΕ», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι ενδιάμεσα των δύο συναντήσεων ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε επίσης τετ-α-τετ με τους κυρίους Stanley Bergman και David Harris, Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή της American Jewish Committee αντίστοιχα.

Η τελευταία συνάντηση του κ. Κοτζιά έγινε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στις 20:30 (ώρα Ελλάδας).   

Φωτογραφίες από το Twitter





protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news