«Η Ελλάδα έχει δημοσίως εκφράσει την βούληση της να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της» (στο ΔΝΤ), δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Μπιλ Μέρι, απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους», αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τη διευθύντρια του οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ να δοθεί αναβολή στην αποπληρωμή της επόμενης δόσης.
Ο κ. Μέρι, δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές πλήρωσαν τις δόσεις του Μαρτίου και εξήγησε τι θα συμβεί στην περίπτωση –χωρίς να ομιλεί αναγκαστικά για την Ελλάδα- που μία χώρα σταματήσει να αποπληρώνει το ΔΝΤ.
Οταν μια χώρα δεν αποπληρώνει το Ταμείο, είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, τότε σταματά το πρόγραμμα χρηματοδότησης της. Το ΔΝΤ, διευκρίνισε, έχει προνομιακό καθεστώς ως δανειστής «τελευταίου καταφυγίου». Εκπρόσωπος του Ταμείου μας είπε ότι μόνο τρεις χώρες δεν πληρώνουν αυτή τη στιγμή τις δόσεις των δανείων τους, με αποτέλεσμα να χάσουν όλα τα δικαιώματά τους: το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε και η Σομαλία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του «Ε» για την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την κ. Λαγκάρντ, χθες Τετάρτη ο κ. Μέρι την χαρακτήρισε εποικοδομητική, είπε ότι επικεντρώθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και, όπως κάνει πάντα, επιβεβαίωσε και την στήριξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα και το πρόγραμμά της.
Απαντώντας στην ερώτησή μας για την πιθανότητα αναβολής πληρωμής της δόσης και αν το ζήτησε ο Πρωθυπουργός, είπε ότι δεν γνωρίζει.
Σε άλλο ερώτημά μας, για την «τύχη» των μελών της τεχνικής επιτροπής και για το που βρίσκονται, ο κ. Μέρι είπε ότι παραμένουν στην Αθήνα όπου έχουν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, και γίνεται ανταλλαγή στοιχείων.
«Οι τεχνικές συζητήσεις», τόνισε, «συνεχίζονται στην Αθήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν οι συζητήσεις πολιτικής», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει συνάντηση και του Brussels Group, στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής της Τρόικα.
Ρωτήσαμε εάν η κ. Λαγκάρντ έθεσε το θέμα της φοροδιαφυγής, όπως υπαινίχθηκε ανακοίνωση του Μαξίμου, ο κ. Μέρι μίλησε για την πάγια θέση του Ταμείου, να κατανέμονται ισομερώς τα βάρη και τόνισε ότι «είμαστε ξεκάθαροι ως ΔΝΤ για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός του φορολογικού βάρους μεταξύ φορολογουμένων και ειδικά όσον αφορά στη φορολόγηση των πιο εύρωστων στρωμάτων του πληθυσμού».
Αναφορικά με το δημοσίευμα του Πρακτορείου Bloomberg σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχος του Ταμείου είπε στους συναδέλφους του της Ευρωζώνης στο τελευταίο Euroworking Group ότι “η Ελλάδα είναι ο πλέον μη συνεργάσιμος πελάτης” (unhelpful client) του οργανισμού τα τελευταία 70 χρόνια, ο κ. Μάρει δήλωσε: «Θα θέλαμε να μας ρωτήσουν πριν το δημοσιοποιήσουν. Δεν έγινε μια τέτοια αναφορά και δεν υπάρχει καμία βάση σε αυτό», υποστήριξε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος.
ethnos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου