facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Δεν αποκλείει εκλογές ή δημοψήφισμα ο Γ. Βαρουφάκης

Ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης το ενδεχόμενο εκλογών ή δημιοψηφίσματος σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες απορρίψουν το σχέδιο της Αθήνας.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Corriere della Serra" και ερωτηθείς τι θα συμβεί αν οι Βρυξέλλες δεν αποδεχθούν το ελληνικό σχέδιο ο κ. Βαρουφάκης απαντά: "Θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα. Αλλά όπως που έχει πει και ο πρωθυπουργός, δεν είμαστε κολλημένοι στις πολυθρόνες. Θα μπορούσαμε να ξαναπάμε σε εκλογές. Να καλέσουμε ένα δημοψήφισμα".

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ακόμη ότι η μεγάλη δύναμη της κυβέρνησης είναι είναι η εμπιστοσύνη του λαού.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό πρόβλημα, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Μπορώ μόνο να πω ότι έχουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Για τα υπόλοιπα, θα δούμε".

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν είναι αναγκαίο ένα νέο δάνειο.

"Δεν θα επιστρέψουμε στον μηχανισμό του δανεισμού σε ανταλλαγή για ένα πρόγραμμα που πρέπει να σεβαστούμε. Η ιδέα που προτείνουμε στους ευρωπαίους εταίρους είναι εκείνη ενός σχεδίου που θα δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και να καταπολεμήσει την ανθρωπιστική κρίση", τονίζει.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει τυπική την σχέση του με τον Μάριο Ντράγκι και προσθέτει: "Προς την Ελλάδα η ΕΚΤ ακολουθεί την αρχή της πειθαρχικής προσέγγισης. Το 2012, σε συνθήκες κρίσης παρόμοιες αλλά με μια συντηρητική κυβέρνηση, έδειξε ευελιξία, αύξησε χωρίς κανένα πρόβλημα την δυνατότητα της κυβέρνησης να εκδίδει ομόλογα βραχυπρόθεσμης λήξης. Τώρα, όμως, μείωσε πολύ τα περιθώρια κινήσεών μας".

Ερωτηθείς "αν θεωρεί ότι τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα στα πλαίσια του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (Quantitative Easing)", απαντα:

"Θεωρώ ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έπρεπε να εφαρμόζεται εκεί όπου υπάρχει η μέγιστη έλλειψη ανάπτυξης. Αντιθέτως, θα αγοραστεί μεγάλη ποσότητα γερμανικών ομολόγων. Θεωρώ ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε αγοράσει χθες ελληνικά ομόλογα. Όχι αύριο. Θεωρώ τον Ντράγκι εξαιρετικό διοικητή, δεδομένης της κατάστασης περιορισμένης ελευθερίας στην οποία κινείται. Αλλά η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να λειτουργεί προς δυο κατευθύνσεις: και η ΕΚΤ δεν πρέπει να προχωρεί σε κρίσεις πολιτικού περιεχομένου, πρέπει να μεταχειρίζεται όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο".

Εξηγεί ακόμη ότι από τώρα μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και στη συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει μια δεύτερη φάση, ένα δεύτερο επίπεδο, με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Με ένα "συμβόλαιο για την ανάπτυξη που να βασίζεται σε μια λογική φορολογική προσέγγιση".

Τα κύρια σημεία που θέτει είναι "ένα αναθεωρημένο πρωτογενές πλεόνασμα, διότι εκείνο που προβλέφθηκε στο παρελθόν θα στραγγάλιζε την Ελλάδα, μια έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα επενδύσεων μεγάλης κλίμακας".

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι "η αντικατάσταση του σημερινού χρέους με ομόλογα συνδεδεμένα με την ονομαστική ανάπτυξη δεν αποτελεί μονομερή πράξη" και ότι "θα είχε ως ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα την αποστολή του μηνύματος ότι η Ευρώπη είναι εταίρος της Ελλάδας στην ανάπτυξη".

Για το πρόγραμμα επενδύσεων αναφέρει ότι "το μοντέλο του είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για όλη την Ευρώπη", από την στιγμή που "υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, η ΕΤΕ μπορεί να εκδώσει μεγάλη ποσότητα ομολόγων, να συγκεντρώσει κεφάλαια των επενδυτών και να τα χρησιμοποιήσει για χρήσιμα, καλά σχέδια".

Στην ερώτηση ποια είναι η αντίδραση του Eurogroup στις προτάσεις αυτές, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: "σιωπή. Επικρατεί σιωπή, η Ευρώπη προχωρεί βυθισμένη στην νωθρότητα. Είναι σαν ένα μεγάλο πλοίο που χρειάζεται καιρό για να αλλάξει πορεία. Και επιπλέον, αν η αλλαγή αυτή προέρχεται από μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς υπάρχει ο φόβος ότι από πίσω μπορεί να κρύβεται κάτι το ύποπτο".

Υπογραμμίζει τέλος ότι "η αναφορά στο Grexit περιέχει δηλητήριο, και όταν σταματήσει - αυτό είναι μια πολιτική επιλογή - θα ακολουθήσει ιδιαίτερα θετική αντίδραση των αγορών, θα μπορούσαν ακόμη και να δημιουργηθούν φούσκες. Για τον λόγο αυτό η ανάπτυξη πρέπει να έχει ισχυρές βάσεις, και αυτές προέρχονται από μια συμφωνία με την Ευρώπη".

megatv

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news