Σε πολύ καλό κλίμα αλλά με εμφανείς τις διαφορές των δύο πλευρών, έγινε η συνέντευξη τύπου και οι κοινές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα και της Αγκ. Μέρκελ.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις ενώ κατέστησε σαφές ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά κι ότι δεν πήγε στο Βερολίνο για να ζητήσει χρήματα προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Αξιοπρόσεκτη η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν φταίνε για όλα οι ξένοι αλλά και η απόλυτη δέσμευση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ.
Η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για «θερμό κλίμα» στις συνομιλίες τονίζοντας ότι εκατομμύρια Ελληνες ζουν στη Γερμανία, αλλά εκατ. Γερμανών τουριστών επισκέπτονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Διαμήνυσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν θα συζητηθούν με τους θεσμούς. Επανέλαβε τις θέσεις της περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού μιλώντας για αδικίες που θα πρέπει να διορθωθούν και προκλήσεις να αντιμετωπιστούν όπως η ανεργία των νέων.
Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις ελληνογερμανικές σχέσεις σε όλους τους τομείς. Μίλησε για «διάθεση καλής συνεργασίας».
«Μπορούμε να αναπτύξουμε και δύσκολα θέματα, ακόμη και όπου υπάρχει διάσταση απόψεων. Διάθεση συνεργασίας υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά την καγκελάριο για την πρόσκληση και τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων για διμερή θέματα και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των δύο χωρών.
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το διάλογο για να γεφυρωθούν διαφορές όπου υπάρχουν» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε παραθέτοντας δύο βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης:
1) Η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε χρόνια από την εφαρμογή των μνημονίων, ενός προγράμματος που επέφερε πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ήταν «success story» για την Ελλάδα λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
2) Παρά το γεγονός αυτό, χαρακτήρισε λάθος και υπεραπλουστευτικό να ισχυριζόμαστε στην Ελλάδα ότι για τα δεινά που μας βρήκαν φταίνε μόνο οι ξένοι. Υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για αναποτελεσματικότητα του κράτους, διαφθορά που παραμένει και αποφυγή αποτελεσματικής φορολογίας των πλουσίων.
Δεν πρέπει να γκρεμίσουμε όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια αλλά να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες, είπε χαρακτηριστικά.
«Η συζήτησή μας ήταν γόνιμη» είπε, ως προς το να προσδιορίσουμε κοινούς στόχους, αλλά και διαφορές για να μπορέσουμε να τις γεφυρώσουμε. Αλλάζοντας προτεραιότητες πολιτικής μπορούμε να ολοκληρώσουμε και να υλοποιήσουμε την προσπάθεια προσαρμογής για να ξεπεράσουμε την κρίση» τόνισε.
«Πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα» ανέμσα στις δύο χώρες είπε. «Ούτε οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνες για όλα τα δεινά στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για εκατέρωθεν προσπάθειες.
Επανέλαβε ότι θα πρέπει να πέσει φως στο θέμα της Siemens και όσα έγιναν την προηγούμενη δεκαετία. Για το θέμα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, είπε ότι είναι ηθικό θέμα, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και τους δύο λαούς και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Για να μην ξαναβρούμε μπροστά μας παρόμοιους ολοκληρωτισμούς» τόνισε.
«Σεβόμαστε και τηρούμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες, ακόμη και όπου διαφωνούμε», είπε.
Εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα λύση και να υπάρξει συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ήρθα να ζητήσω χρήματα για να πληρώσω μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα». Και η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το θέματ της ρευστότητας δεν ήταν αντικείμενο της παρούσης συνάντησης καθώς οι αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν από τους αρμόδιους φορείς.
«Κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν εξέφρασε την ιδέα το ελληνικό δημόσιο να καταλάβει περιουσία του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα» απάντησε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με το θόρυβο για κατασχέσεις γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα, αναφορικά με το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.
«Δεν συσχετίζουμε το θέμα με την ευρωπαϊκή κρίση», τόνισε σχετικά χαρακτηρίζοντας διμερές το θέμα. Οπως είπε το πρόβλημα είναι ηθικό για την Ελλάδα και δεν στοχεύει στην αναπαραγωγή στερεοτύπων για καμία από τις δύο πλευρές. Παίρνοντας το λόγο η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το θέμα για το Βερολίνο θεωρείται λήξαν, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι πέρυσι οι τοποθετήσεις του προέδρου Γκάουκ στην Ελλάδα ήταν στο σωστό πλαίσιο. «Δεν το αγνοούμε ως θέμα θα έχουμε λεπτομερείς συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά στο μέλλον», συμπλήρωσε.
«Η κοινή μας συνεργασία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη» δήλωσε η κ. Μέρκελ, λέγοντας ότι κάθε κράτος είναι σημαντικό ανεξαρτήτος πληθυσμιακού ή οικονομικού μεγέθους. «Εχουμε κοινό συμφέρον να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονές μας αλλά με όλους τους εταίρους μας».
«Οταν κάνω πολιτική αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του παρελθόντος κοιτάζοντας προς το μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κάτι πολύτιμο και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει» τόνισε.
«Η κ. Μέρκελ είναι ένας άνθρωπος που ακούει και θέλει να προωθεί την ανταλλαγή απόψεων» είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτημα για το πως είδε την κ. Μέρκελ τώρα που είχε την ευκαιρία για ένα τετ-α-τετ μαζί της στην καγκελαρία.
Χαρακτήρισε άδικο για την κ. Μέρκελ το πρόσφατο εξώφυλλο του Spiegel που την απεικόνιζε με ναζί μπροστά από το Παρθενώνα, όπως επίσης και για όλη τη Γερμανία παρά τα γεγονότα που προηγήθηκαν στο παρελθόν.
Συμφώνησε με την καγκελάριο για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε γεωπολιτικό επίπεδο η Ευρώπη λέγοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι νησίδες ασφάλειας και σταθερότητας με όσα συμβαίνουν σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Αναφορικά με το πρόβλημα ρευστότητας επέρριψε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση για την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το γεγονός ότι η χώρα από το καλοκαίρι πληρώνει υποχρεώσεις χωρίς να λαμβάνει τα χρήματα για τα οποία είχε συμφωνήσει με τους εταίρους της. «Ηρθα να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις» επανέλαβε, λέγοντας οτι «Η συνάντησή μας μπορεί να βοηθήσει, να είναι εξαιρετικά γόνιμη και εποικοδομητική για να δημιουργηθεί μια νέα σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες».
«Είναι μία αρχική πρώτη επαφή, δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να δεσμευθούμε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση» συμφώνησε η κ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στο δείπνο που θα ακολουθήσει.
Θερμό κλίμα στην υποδοχή
Υποδοχή με αγήματα για τον Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, ενόψει της καθοριστικής σημασίας συνάντησής του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα.
Η συζήτηση των δύο ηγετών αναμένεται να κρατήσει δύο ώρες και ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις, μετά τις οποίες Μέρκελ και Τσίπρας θα απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις.
Θα ακολουθήσει το καθοριστικής σημασίας δείπνο, στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.
Ο πρωθυπουργός κομίζει στο Βερολίνο μια πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων, για την οποία θα συζητήσει με την καγκελάριο, ενώ τα ίδια μέτρα που θα περιλαμβάνει η λίστα θα σταλούν και στους θεσμούς αύριο.
Σε δήλωσή του την Κυριακή εν όψει της επίσκεψής του στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο «δεν θα 'πιέζεται' από τις διαπραγματεύσεις».
Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ κλείστηκε αφότου εστάλη επιστολή με ημερομηνία 15 Μαρτίου, προς την γερμανίδα Καγκελάριο στην οποία προειδοποιούσε ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, εάν δεν βρεθεί άμεσα μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς για τη συνάντηση, τόνισε ότι «όπως έχει πει και η καγκελάριος αναμένουμε δημιουργικότητα, πίστη στις συμφωνίες και ετοιμότητα για συμβιβασμούς.
Ο κ. Ζάιμπερτ είπε ακόμη ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ενδιαφέρεται να ακούσει τις απόψεις του κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να παραδώσει πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup και όχι στα κράτη μέλη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου