facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ασυνήθιστες «τριγωνικές» συναντήσεις για εξεύρεση λύσης πριν το Eurogroup

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες επήλθε συμφωνία σε κείμενο για κοινό ανακοινωθέν.


Συνεχείς ήταν οι αναβολές για το κρίσιμο Eurogroup που ξεκίνησε μετά τις 7.30 μ.μ., με ώρες καθυστέρηση, εξαιτίας μιας ασυνήθιστης διαδικασίας που προτιμήθηκε, καθώς από τις 4 μ.μ. υπήρξαν εναλλάξ συναντήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες επήλθε συμφωνία σε κείμενο για κοινό ανακοινωθέν. Το Reuters μετέδωσε ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης κατέληξαν σε προσχέδιο συμφωνίας που θα κατατεθεί στο Eurogroup.

Την ίδια ώρα εξάλλου, o Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόναλντ Τασκ σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Κυριακή σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στην Ευρωομάδα.

Προτού συνέλθει το σώμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και μετά τη δεύτερη αναβολή - ο Ντεϊσελμπλούμ είχε πει ότι θα άρχιζε στις 5.30 μ.μ. αντί των 4 μ.μ. προκειμένου να υπάρξουν κατ' ιδίαν συναντήσεις - ξεκίνησε ένας νέος γύρος αλλεπάλληλων «τριγωνικών» αυτή τη φορά συναντήσεων ευρωπαίων αξιωματούχων με τον υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί σχημάτισαν «μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον γερμανό υπουργό», εξήγησε η πηγή.

Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.

«Το διακύβευμα ήταν η προετοιμασία» του Eurogroup καθώς «όλοι θέλουν μια λύση» στο ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι συζητήσεις αφορούσαν ένα πακέτο» το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε χθες στους εταίρους της στην ευρωζώνη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

O Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος είπε: «Είμαι πεπεισμένος πως μια συμφωνία είναι εφικτή και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη».

Από την πλευρά του προσερχόμενος στο Eurogroup ο επικεφαλής του Συμβουλίου Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε: «Υπάρχουν λόγοι για κάποια αισιοδοξία - σε δύο ώρες θα ξέρουμε».

Νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας είχαν συνομιλίες με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και του Eurogroup, προσπαθώντας να προλειάνουν το έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.

Στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες μετείχαν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο έλληνας ομόλογός του Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, και η Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με διαφορετικές συνθέσεις, καθώς δεν είναι και οι τέσσερις παρόντες σε όλα τα στάδια των συνομιλιών, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Προσερχόμενος για τις συναντήσεις ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία με την ευρωζώνη τονίζοντας ότι «ελπίζω στο τέλος να βγει λευκός καπνός».



«Τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές, είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε μια λύση», δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν έχει να κάνει με μεμονωμένα κράτη, έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη και την αξιοκρατία» είπε ο Σόιμπλε.

Στο μεταξύ, έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν καλυφθεί «τα τέσσερα πέμπτα» της διαδρομής που χρειαζόταν να διανυθεί για να επιτευχθεί συμφωνία.

Με την Ελλάδα να έχει υποβάλει από την Πέμπτη αίτημα παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης, το διπλωματικό πόκερ έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις:

- Η Ανγκελα Μέρκελ συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Φρανσουά Ολάντ σε ένα ραντεβού που επρόκειτο να είναι για την ουκρανική κρίση, αλλά στο τραπέζι τέθηκε το ελληνικό ζήτημα. Και οι δύο στις δηλώσεις τους επέμειναν ότι «η Ελλάδα ανήκει και πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη».

- Οι Ηνωμένες Πολιτείες, φοβούμενες μια μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη στην αμερικανική οικονομία που μόλις ανέκαμψε, ζητούν μέσω του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού και από τις δύο πλευρές αμοιβαίες υποχωρήσεις για μια συμφωνία.

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, εξέφρασε την αισιοδοξία της για επίτευξη συμφωνίας αν όχι στο Eurogroup, σίγουρα στο εγγύς μέλλον. «Οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο του Eurogroup, υπήρξε πρόοδος και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο προβλέψιμο μέλλον αν όλοι εμφανιστούν λογικοί» είπε.

- Το σενάριο μιας «πολιτικής διευθέτησης» σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή σε μια Σύνοδο Κορυφής, έχει τεθεί πλέον δημοσίως και από τις δύο πλευρές, τόσο δια στόματος του έλληνα υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά όσο και από τον γερμανό Επίτροπο Γκίντερ Εντινγκερ.

- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel που λίγη μόλις ώρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup έσπευσε να υποστηρίξει ότι οι υπηρεσίες της ΕΚΤ καταρτίζουν σχέδια για διαχείριση ενός ενδεχόμενου Grexit.

- Ο γερμανικός Τύπος εξαπέλυσε πυρά κατά των ελληνικών αξιώσεων την Παρασκευή. Ιδίως η λαϊκή φυλλάδα Bild η οποία εξύμνησε το άμεσο «nein» του Σόιμπλε στο ελλληνικό αίτημα που υπέβαλε ο Γ. Βαρουφάκης: «Επιτέλους κάποιος είπε "όχι" στους Ελληνες» έγραψε η εφημερίδα, η οποία παράλληλα υποστήριξε ότι η Ανγκελα Μέρκελ στην επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη του ξεκαθάρισε ότι ο Σόιμπλε «θα ξαναπεί "όχι' στον Γ. Βαρουφάκη και θα τον προειδοποιήσει ότι «στις 28 Φεβρουαρίου τελειώνουν όλα».

- Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο Reuters πως «η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση με βάση την αρχή του διπλού σεβασμού. Του σεβασμού στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του σεβασμού στη δημοκρατία και τη λαϊκή ετυμηγορία στα κράτη μέλη».

«Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική επιστολή για 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή. Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, έφτασε», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

- Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης του ισπανικού κινήματος Podemos, προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι αν συνεχίσουν στη δογματική και αμετακίνητη στάση απέναντι στην Ελλάδα και συνεχίσουν στις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη στο τέλος θα καταλήξουν να διαπραγματεύονται με την ηγέτιδα του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news