facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Γ. Κατρούγκαλος: Αν μου πετάξουν... γιαούρτι, θα παραιτηθώ

Ο κ. Κατρούγκαλος δεν είναι ένας συνηθισμένος υπουργός, αφού αρνείται να έχει ασφάλεια. Την Πέμπτη το πρωί, μάλιστα, έδωσε εντολή να απομακρυνθεί και η κλούβα των ΜΑΤ που βρισκόταν μονίμως σταθμευμένη έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης, επιπλέον έδωσε εντολή να ξηλωθούν τα κάγκελα στην είσοδο του υπουργείου που βρίσκονταν εκεί κάθε φορά που γινόταν διαδήλωση. Τα τοποθετούσαν για να... αναχαιτίζουν αβγά και γιαούρτια που ρίχνονταν κατά του υπουργείου και προορίζονταν για τον υπουργό, από την εποχή των Αγανακτισμένων: «Τι να την κάνω την αστυνομική φρουρά; Οταν διαισθανθώ ότι θα μου έρθει γιαούρτι, θα παραιτηθώ αμέσως. Σημαίνει ότι πλέον δεν με θέλει ο λαός» δηλώνει ο κ. Κατρούγκαλος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Κατρούγκαλος: Αν μου πετάξουν... γιαούρτι, θα παραιτηθώ"

Πωλητήριο στα υπουργικά αυτοκίνητα βάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση σκοπεύει να εισπράξει χρήματα πουλώντας τα υπουργικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, στην αρμοδιότητα του οποίου έχουν περιέλθει, πέραν των τόσων άλλων, και τα κρατικά αυτοκίνητα.

Όπως επισημαίνει ο Βηματοδότης, ο ίδιος διαθέτει ένα συλλεκτικό κάμπριο MG, για το οποίο, παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει λόγω παλαιότητας, δηλώνει υπερήφανος.

Λέει μάλιστα ότι οι υπουργοί δεν χρειάζονται κρατικά αυτοκίνητα, ήδη ο Ι. Βαρουφάκης μετακινείται με... ταξί και τη μηχανή του, ο Π. Σκουρλέτης με ένα παλιό ΙΧ, όπως και ο Δ. Στρατούλης, ενώ ο πρωθυπουργός με ένα μαύρο Audi με πινακίδες Θεσσαλονίκης.

Στα προς πώληση αυτοκίνητα περιλαμβάνεται και μια αλεξίσφαιρη, αλεξίβομβη και με δορυφορική πλοήγηση BMW (η λεγόμενη και «μνημονιακή Μπε Εμ Βε»), αξίας 750.000 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πωλητήριο στα υπουργικά αυτοκίνητα βάζει η κυβέρνηση"

Σήμερα στο Παρίσι ο Γ. Βαρουφάκης

Σήμερα, Σάββατο, μεταβαίνει τελικά στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αλλάζοντας το αρχικό πρόγραμμα των συναντήσεων του.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ΥΠΟΙΚ, θα γίνει προσπάθεια να πραγματοποιηθεί σήμερα η συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, το ραντεβού θα μετατεθεί για την Κυριακή το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Οζμπορν, τη Δευτέρα το πρωί, ενώ την Τρίτη είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντόαν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σήμερα στο Παρίσι ο Γ. Βαρουφάκης"

Βόμβα Βαρουφάκη: Όχι στα 7 δισ. ευρώ της δόσης

Σαν βόμβα έσκασε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να λάβει τη δόση των 7 δισ. ευρώ, αλλά να επανεξετάσει συνολικά το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης.

Σε συνέντευξη στους New York Times, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και ότι δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες, αλλά και τη Wall Street.

Στο ερώτημα των New York Times ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά και ότι το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει την ανάγκη της δόσης των 7 δισ. ευρώ του προγράμματος, για να πληρώσει τα χρέη της χώρας ως τον Αύγουστο ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: "Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου".

Σημείωσε στο σημείο αυτό πως στόχος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να τροφοδοτηθεί με ρευστότητα οικονομία. Αναφορικά δε με το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οι πιστωτές τοποθετούν στο 4,5% από το 2016 και μετά ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως η Αθήνα θα προτείνει να κρατηθεί στο επίπεδο του 1%-1,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Βαρουφάκης δεν εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών, παρά τις αναφορές για μεγάλες εκροές καταθέσεων.

"Περιμέναμε ότι τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής μας, τα πράγματα θα ήταν ταραγμένα", είπε και προσέθεσε πως "μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις που προέρχονται από αυτή την κυβέρνηση είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν".

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξει ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει πως η χώρα γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, χωρίς όμως να πουλήσει τα "ασημικά".

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβα Βαρουφάκη: Όχι στα 7 δισ. ευρώ της δόσης"

Μέρκελ - Σόιμπλε:«Όχι» σε πολεμικές αποζημιώσεις – Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις

«Η Γερμανία θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, εάν οι ίδιες καταβάλλουν προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και εξοικονόμηση»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψαν για άλλη μια φορά σήμερα το ενδεχόμενο της διαγραφής ενός μέρους του χρέους, ύψους 320 δισεκατομμυρίων ευρώ, της Ελλάδας.

"Υπήρχε ήδη μια εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών", είπε η καγκελάριος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt. "Δεν βλέπω μια νέα περικοπή", πρόσθεσε.

Ταυτόσημες δηλώσεις έκανε η Μέρκελ και σε άλλη συνέντευξή της, στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε στην Die Welt: "Αν ήμουν υπεύθυνος Έλληνας πολιτικός δεν θα ξεκινούσε συζητήσεις για το κούρεμα του χρέους".

Αναλυτικά:

Δεν τίθεται θέμα πολεμικών αποζημιώσεων αλλά και «κουρέματος» χρέους, τονίζει η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ και επαναλαμβάνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, εάν οι ίδιες καταβάλλουν προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και εξοικονόμηση.

«Υπήρξε ήδη μία οικειοθελής παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες χάρισαν στην Ελλάδα ήδη δισεκατομμύρια. Δεν βλέπω ένα περαιτέρω κούρεμα χρέους» σημειώνει η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην «Hamburger Abendblatt» και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η άρνηση της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σημαίνει και το τέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, αναφέρει: «Όχι.

Η ΕΕ συνεχίζει την μεταρρυθμιστική πολιτική. Η ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη, μπορεί να λάβει στο πλαίσιο της εντολής της αυτόνομα μέτρα, όπως τώρα την αγορά των κρατικών ομολόγων. Είναι όμως σαφές ότι τα λεφτά της ΕΚΤ δεν αντικαθιστούν μία συνεπή μεταρρυθμιστική πολιτική στα κράτη-μέλη του ευρώ. Το αντίθετο: Κάθε χώρα εργάζεται για την ανταγωνιστικότητά της και για μία σταθερή δημοσιονομική πολιτική χωρίς νέα χρέη. Η Γερμανία είναι με τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στον σωστό δρόμο».

«Βασίζεστε για αυτό και στον νέο έλληνα Πρωθυπουργό Τσίπρα; Κέρδισε τις εκλογές διότι καταφερόταν εναντίον της πολιτικής μεταρρυθμίσεων» ρωτά ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει η καγκελάριος ότι «η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη με την Ελλάδα, όπως και με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την κρίση, εάν αυτές οι χώρες κάνουν δικές τους προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και εξοικονόμηση».

Η κυρία Μέρκελ πάντως δεν σχολιάζει επισήμανση ότι «η Αθήνα ήδη παίρνει πίσω μεταρρυθμίσεις, χιλιάδες πρώην δημόσιοι υπάλληλοι επιστρέφουν στις θέσεις τους, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται» και περιορίζεται να δηλώσει ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι υπόλοιποι εταίροι περιμένουν το σχέδιο που θα παρουσιάσει η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικά, πάντως, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» χρέους, απαντά «δεν το βλέπω», ενώ ερωτώμενη εάν η Ευρωζώνη θα άντεχε μία έξοδο των Ελλήνων, δηλώνει: «Στόχος της πολιτικής μας ήταν και είναι να παραμείνει η Ελλάδα μόνιμα μέρος της κοινότητας του Ευρώ. Για αυτό συνεισφέρουν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Κατά τα άλλα, περιμένω πρώτα ποια σχέδια θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση».

«Συνεχάρην τον νέο Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως το κάνω με όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους, και του εύχομαι δύναμη και επιτυχία. Προσβλέπω στο να μπορέσω να ενδυναμώσω περαιτέρω την φιλία μεταξύ των δύο λαών μας» σημειώνει η 'Αγγελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «κορυφαίους πολιτικούς της νέας συγκυβέρνησης στην Αθήνα», οι οποίοι «ξεσήκωναν εναντίον της Γερμανίας κατά τον προεκλογικό αγώνα», μιλώντας για το «Τέταρτο Ράιχ».

«Έχουν συγχωρεθεί οι προσβολές;» συνεχίζει ο δημοσιογράφος, για να τονίσει η 'Αγγελα Μέρκελ ότι επιθυμεί να πετύχει η Ελλάδα και να προσθέσει: «Πολλοί άνθρωποι εκεί έχουν περάσει δύσκολες στιγμές, το γνωρίζω αυτό. Και οι περισσότεροι Έλληνες δεν φταίνε για το ότι επί δεκαετίες τόσα πολλά πήγαν λάθος».

Σε ό,τι αφορά πάντως το αίτημα για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων, η Καγκελάριος επαναλαμβάνει την πάγια απάντησή της: «Δεν τίθεται αυτό το θέμα. Εργάζομαι για ένα καλό μέλλον των δύο χωρών μας και της Ευρώπης».

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ - Σόιμπλε:«Όχι» σε πολεμικές αποζημιώσεις – Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις"

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα, δεν αναγνωρίζουμε το πρόγραμμα

Την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να μην πάρει παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα και να μην διαπραγματευτεί με την τρόικα διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αν και ο δεύτερος αρκέστηκε να δηλώσει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να καθορίσει τη θέση της, να βρει λύσεις και μετά να συζητήσει με την Ευρωζώνη.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων θεσμών της Ευρώπης και μιας Επιτροπής, ενταγμένης στη λογική του προγράμματος και εντεταλμένης με την παρακολούθηση και την εφαρμογή ενός προγράμματος που εμείς απορρίπτουμε.

Δείτε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ - Βαρουφάκη:



Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι θα επιδιώξουμε την μέγιστη συνεργασιμότητα με τους θεσμοθετημένους φορείς, αλλά με μια σαθρά δομημένη Επιτροπή δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε.

Από την πλευρά του, ο κ.Ντάισελμπλουμ δεν σχολίασε αυτή τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη, αλλά νωρίτερα είχε επισημάνει ότι θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να εκφράσει τις θέσεις της και μετά να υπάρξει κοινή συζήτηση.

Σε ό,τι αφορά δε στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης για το χρέος που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε ότι «ήδη υπάρχει και λέγεται Eurogroup».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήματα προόδου, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή.

Ακόμη, σημείωσε ότι δεν μπορούν να αγνοούνται οι συμφωνίες και ότι οι εκλογές δεν έλυσαν τα προβλήματα της Ελλάδας.

Νωρίτερα, ανοίγοντας την συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε τονίσει:

«Σήμερα είχα αρκετές εποικοδομητικές συναντήσεις και συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, τον κ. Τσίπρα, τον κ. Δραγασάκη, τον κ. Σταθάκη, τον κ. Τσακαλώτο. Με την Ελλάδα να πλησιάζει τη λήξη του προγράμματος, είχαμε σημαντικό λόγο να γνωριστούμε μεταξύ μας. Ο σκοπός μου είναι διττός να ακούσω και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Ως μέλη της Ευρωζώνης έχουμε αμοιβαία συμφέροντα. Και οι δύο θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την ανεξαρτησία της, την οικονομική βιωσιμότητα. Το Eurogroup είχε αναλάβει τη δέσμευση να παρέχει στήριξη στην Ελλάδα, εφόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους στόχους.

Αυτό προϋποθέτει μία δέσμευση για τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον για να υπάρξει ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας. Ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να αντέξει σκληρά μέτρα. Ωστόσο, έχουν γίνει βήματα και είναι σημαντικό να μην πάει χαμένος αυτός ο κόπος. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της και σε εμάς, μαζί με την κυβέρνηση να κινηθούμε προς το μέλλον της ευρωζώνης. Και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για πρώτη διαδικασία γνωριμίας που θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομιτική και αποτελεσματική συνεργασία, όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όπως τόνισε θα γίνουν αποφασιστικά και χωρίς φόβο και πάθος, με στόχο την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Συνάντηση με Τσίπρα

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι και στη συνέχεια είχε συνάντηση περίπου μισής ώρας με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να γίνουν δηλώσεις από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. κ. Νταϊσελμπλουμ περί κινδύνου εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην συμβεί κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της Κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις και σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Τέλος, εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη-μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.

Ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Τύπου Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα τον κ. Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο του Eurogroup, σήμερα στην Αθήνα, στο Υπουργείο μας. Ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία, ακριβώς έτσι όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, το συμφέρον της ευρωζώνης και το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συζήτησή μας έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Συζητήσαμε μια σειρά από ζητήματα όσον αφορά τις διαδικασίες της Ευρωζώνης, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο ζήτημα που αφορά τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία εντός της Ευρωζώνης, για μια Ελλάδα η οποία μπορεί να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται και που αποτελεί τον κοινό τόπο, κοινής ευημερίας για τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Από την δική μου μεριά, αναφέρθηκα εκτενώς στον κ. Ντάισελμπλουμ στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και συγκεκριμένα στην αποφασιστικότητα με την οποία σκοπεύουμε να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση της οικονομικής αφαίμαξης που τόσο βάναυσα πλήττει εδώ και πολλές δεκαετίες, ακόμη και πριν από την δημιουργία της Ευρωζώνης, τη χώρα αυτή. Τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να είναι βαθιές, που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα αυτής της χώρας.
Αναφέρθηκα ακόμα στην εγγύηση που η κυβέρνησή μας προτίθεται να προσφέρει κατ’ αρχάς στον ελληνικό λαό και σε δεύτερη φάση στους εταίρους μας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές.
Συζητήσαμε μια σειρά από θέματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο Ελλάδα και Ευρωζώνη θα πορευτούν τους επόμενους μήνες. Και τέλος, του κατέστησα γνωστό ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά αυτό που δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους.
Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Ντάισελμπλουμ που είναι εδώ κοντά μας. Η σημερινή μας συνάντηση θα είναι το πρόκριμα για μια αποτελεσματική, εποικοδομητική και ιδιαίτερα θετική συνεργασία του Eurogroup με την ελληνική κυβέρνηση.

J. DIJSSELBLOEM: Καλησπέρα σας κύριες και κύριοι. Σήμερα είχα πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις με τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Εκτός από τον Υπουργό κ. Βαρουφάκη, μίλησα και με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, τον Υπουργό κ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Τσακαλώτο. Ελπίζω να πρόφερα σωστά τα ονόματα. Το όνομά μου είναι επίσης δύσκολο, οπότε συγχωρήστε με. Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος είχαμε σημαντικό λόγο να γνωριστούμε μεταξύ μας και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας το συντομότερο δυνατό. Άρα λοιπόν είμαι ευγνώμων γι’ αυτή τη συνάντηση σήμερα. Ο σκοπός της συνάντησής μου είναι διττός. Να ακούσω τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας.
Ως μέλη της Ευρωζώνης έχουμε αμοιβαίο συμφέρον. Την περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντός της Ευρωζώνης. Ήταν θετικό το ότι άκουσα σήμερα πως αυτό αποτελεί και φιλοδοξία της νέας κυβέρνησης. Και τα δυο μέρη θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατό, να ενισχυθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και εξωτερική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της.
Το Eurogroup δήλωσε το 2012, όπως ξέρετε, ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και πέραν αυτής έως ότου η Ελλάδα ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, υπό τον όρο βεβαίως και εφόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους. Είναι υπέρτατης σημασίας η παραμονή της Ελλάδας εντός πορείας ανάκαμψης. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει μια δέσμευση για την διαδικασία μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Τα μονομερή βήματα και η αγνόηση προηγούμενων συμφωνιών δεν αποτελούν ένα δρόμο προόδου. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηκαν ούτε άλλαξαν εν μια νυκτί με αυτές τις εκλογές. Συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον, προκειμένου να υλοποιηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για τη νεολαία, για τους νέους.
Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντέξει ή να υποστεί σκληρά μέτρα. Ωστόσο, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς την επαναφορά της Ελλάδας εντός τροχιάς. Είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοδος. Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις και να είναι αποδοτικές και για τις δυο πλευρές. Για την Ελλάδα και το λαό της, αλλά και για την Ευρωζώνη. Και είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες γι’ αυτό.
Εναπόκειται πλέον στην ελληνική κυβέρνηση, τη νέα ελληνική κυβέρνηση, να καθορίσει τη θέση της και εναπόκειται σε εμάς από κοινού μαζί με τη νέα κυβέρνηση και τους εταίρους στην Ευρωζώνη, να κινηθούμε προς το μέλλον. Και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε. Ευχαριστούμε πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν εσείς αποδέχεστε την τρόικα ως ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δεδομένου ότι υπάρχει παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου αυτή τη στιγμή, για να μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση και να ολοκληρωθεί με την κυβέρνηση για το πρόγραμμα για το οποίο προτείνει η ίδια. Σήμερα μαθαίνουμε ότι υπήρχαν και κάποιες δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι μπορεί να δοθεί παράταση εφόσον η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό άπτεται στην τρόικα, όπως είπε.

J. DIJSSELBLOEM: Φυσικά μιλήσαμε σήμερα για την παρούσα κατάσταση. Βρισκόμαστε εντός ενός προγράμματος το οποίο πήρε παράταση. Μία από τις πρώτες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι για τη συνέχιση του προγράμματος ή την ολοκλήρωση του προγράμματος. Δεν υπήρξαν συμπεράσματα ή τελικές αποφάσεις. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις και τις επόμενες εβδομάδες θα μιλήσουμε για το ζήτημα αυτό περαιτέρω για να δούμε πώς θα συνεχίσουμε.
Όπως είπα και στο τέλος της δήλωσής μου, εναπόκειται κατ' αρχάς στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση για το θέμα αυτό, να εκφράσει τη θέση της και εμείς ως εταίροι της Ευρωζώνης θα συζητήσουμε περαιτέρω για να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση. Θα αξιοποιήσουμε το χρόνο που έχουμε για να συζητήσουμε περαιτέρω. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια τελική απόφαση.

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε στη βάση μιας αναλυτικής αμφισβήτησης της ίδιας της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Ένα πρόγραμμα το οποίο δεν μας επιτρέπει όχι μόνο ως κοινωνική οικονομία να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας, αλλά ούτε και να αποπληρώσουμε τα χρέη μας στους εταίρους μας.
Αυτή ήταν η πλατφόρμα πάνω στην οποία πετύχαμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Η πρώτη μας πράξη ως κυβέρνησης δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής της αμφισβήτησης αυτού του προγράμματος μέσα από μια αίτηση για επέκτασή του.
Η δική μας πρόθεση είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας- είτε οι εταίροι μας αυτοί βρίσκονται στη Φιλανδία, είτε στην Πορτογαλία, είτε στη Γερμανία- ότι το κοινό μας συμφέρον στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη, εξυπηρετείται μέγιστα και βέλτιστα από μια νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των Ευρωπαίων, στις οποίες θα προσέλθουμε με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Ντάισελμπλουμ αν τελικά δώσει μια παράταση η Ευρωζώνη στην Ελλάδα πόση θα είναι αυτή η παράταση; Και επίσης θα ήθελα να πω αν οι Βρυξέλλες θα έβλεπαν και την πιθανότητα μιας ανακούφισης του χρέους. Και ποια είναι η θέση για ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο χρέους και τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με τη μη ύπαρξη τρόικας πλέον και τη μη αποδοχή της πέμπτης αξιολόγησης.

J. DIJSSELBLOEM: Αυτές ήταν τέσσερις ερωτήσεις και εφόσον δεν έχω χρόνο να απαντήσω σε τέσσερις ερωτήσεις, με διευκολύνετε γιατί τώρα μπορώ να επιλέξω. Το πρόγραμμα έχει ήδη παραταθεί, λήγει η παράταση αυτή τέλη Φεβρουαρίου και θα αποφασίσουμε προηγουμένως τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αυτή είναι η θέση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτά συζητήσαμε. Όπως είπαμε δεν καταλήξαμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις ακόμη.
Ως προς τη σκέψη για μια διάσκεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι μια τέτοια διάσκεψη ήδη υπάρχει, λέγεται Eurogroup.

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο μυαλό μας ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οργανισμοί και θεσμοί με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις και τους οποίους θεωρεί εταίρους της.
Αλλά να ξεκαθαρίσουμε, να διαχωρίσουμε αυτό από μια Επιτροπή η οποία είναι εντεταλμένη στο σχεδιασμό αυτού του προγράμματος, του οποίου τη λογική η κυβέρνησή μας έχει απορρίψει, είναι εντεταλμένη με την παρακολούθηση και εφαρμογή αυτού του προγράμματος που εμείς έχουμε απορρίψει.
Η κυβέρνησή μας θα πορευτεί με γνώμονα την καλύτερη δυνατή συνεννόηση με τους θεσμοθετημένους, νόμιμους θεσμούς της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά με μια τριμερή επιτροπή που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος του οποίου εμείς θεωρούμε ότι τη λογική είναι αντιευρωπαϊκή, με αυτή που σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σαθρά δομημένη επιτροπή, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Βαρουφάκης: Δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα, δεν αναγνωρίζουμε το πρόγραμμα"

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Σουλτς σε Τσίπρα: Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή πορεία της

Για ειλικρινή διάλογο και διάθεση συνεννόησης μίλησε ο Μάρτιν Σουλτς στην έξοδο από το προεδρικό Μέγαρο και τις δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον πρωθυπουργό


Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προέβη σε δηλώσεις από κοινού με τον πρωθυπουργό μετά από μια συζήτηση που κράτησε δύο ολόκληρες ώρες και όπως δήλωσαν και οι δύο πολιτικοί ήταν ειλικρινής και εις βάθος. Ο πρωθυπουργός επέμεινε στη θέση πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην μεταμνημονιακή εποχή, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε την ελπίδα του να παραμείνει η χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Τσίπρας: Καλωσορίζω έναν φίλο στην Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως συναντά "έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας και προσωπικό μου φίλο από την περίοδο που ήμασταν υποψήφιοι για την προεδρία" και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον ομόλογό του σημειώνοντας πως "έχει πολλές φορές αποδείξει ότι εκπροσωπεί επάξια τον πιο δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο". Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως είναι σημαντικό για τις αξίες της Ευρώπης πως ήταν αυτός ο πρώτος που επισκέπτεται την Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για συζήτηση "κρίσιμη και εποικοδομητική που συμβάλει στη διαμόρφωση αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης" τονίζοντας πως αναφέρεται σε μια  "μεταμνημονιακή Ελλάδα" που διαπραγματεύεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η μεταμνημονιακή Ελλάδα
"Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ο Έλληνας πλήρωνε την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία που αρνείτο να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν και στο παλιό καθεστώς πολιτικής που την προστάτευε. Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση" και εξήγησε πως διαβεβαίωσε την κ. Σουλτς πως είναι έτοιμη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τέλος στην "πελατειακή συναλλαγή, τη διαφθορά και τη διαφυγή φόρων". 
Επιπλέον αναφέρθηκε σε μια αναγκαία "ανασυγκρότηση, χωρίς την επιμονή στο λάθος και στην αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας και χωρίς την απερισκεψία της δημιουργίας νέων ελλειμμάτων".
Η κοινά αποδεκτή λύση θέλει χρόνο
Τέλος, αναφέρθηκε σε μια συζήτηση για "αμοιβαία επωφελή λύση στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος" αλλά συμπλήρωσε πως "η διαβούλευση αυτή για να είναι ουσιαστική χρειάζεται χρόνο. Κοινός μα στόχος η επιστροφή στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα. Διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια, εγγυόμαστε τη σταθερότητα". Ο κ. Τσίπρας έκλεισε λέγοντας πως "Η Ευρώπη θα προχωρήσει, θα κοιτάξει μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον, με περισσότερη αλληλεγγύη και με εκατέρωθεν εμπιστοσύνη".
Δείτε τις δηλώσεις των δύο πολιτικών μετά τη συνάντησή τους:


Σουλτς: Πρώτη φορά αισθάνομαι ότι είχαμε έναν ειλικρινή διάλογο
Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και δήλωσε πως "είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος στην Ελλάδα". Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση πως ενώ δεν ήταν η πρώτη του φορά στη χώρα και στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε: "Σπάνια αισθάνθηκα να έχουμε συζητήσει τόσο ειλικρινά, σε θέματα ουσίας. Υπάρχουν οι διπλωματικές φράσεις για εποικοδομητικό διάλογο που λέγονται συχνά και συνήθως λέγονται όταν έχει προηγηθεί διαφωνία. Σήμερα θα πω ότι η συζήτηση ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική, συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα και υπήρξαν και άλλα τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζήτησης" ανέφερε.
Θα είμαστε εκεί στην προσπάθεια ενάντια στη φοροδιαφυγή
Ο Γερμανός πολιτικός τόνισε πως ήρθε στην Ελλάδα  γιατί πιστεύει "ότι τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλο και βλέπω ότι αυτή την τακτική την επιβεβαιώνεται" είπε. "Χαίρομαι που η πρώτη έννοια της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο αγώνας κατά της κοινωνικής αδικίας ποιυ συνδέεται άρρηκτα με τη φοροδιαφυγή" ανέφερε και συμπλήρωσε πως τόσο το ευρωκοινοβούλιο, όσο και η Κομισιόν θα είναι αυστηροί και δίπλα στην Ελλάδα στο θέμα αυτό.
Χαίρομαι που δεν υπάρχουν μονομέρειες
Ο Σουλτς δήλωσε ικανοποιημένος πως κατά τη συζήτησή δεν υπήρξε τάση για μονομερείς πράξεις, ούτε επιμονή στο παραμείνει ο πρωθυπουργός στις θέσεις του. "Υπάρχει κάποιος φόβος στην Ευρώπη ότι ο Τσίπρας θα ακολουθήσει μόνος του τον δικό του δρόμο" σημείωσε, αλλά είπε πως διαπιστώνει πως ο πρωθυπουργός επιλέγει το διάλογο με τους εταίρους του. " Η κυβέρνηση θα καταθέσει προτάσεις και θα γίνει συζήτηση γι αυτό με διαφωνίες και συγκρούσεις".
Συζητήσαμε και για το θέμα της Ρωσίας
Ο Μάρτιν Σουλτς αποκάλυψε πως συζητήθηκε και το θέμα της κρίσης, αλλά και το θέμα που είχε σχέση με την κρίση με τη Ρωσία, σε ό, τι αφορά στο θέμα της Ουκρανίας. "Και όσο αναφορά σε αυτό το θέμα η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει με τους εταίρους της".
Ελπίζω η υπέροχη χώρας σας να μείνει στην ευρωπαϊκή πορεία
Ο σοσιαλιστής πολιτικός έκλεισε λέγοντας πως "ηταν μια συζήτηση κουραστική, αλλά ανάμεσα σε πολιτικούς που συνηθίζουν να μιλάνε ειλικρινά" και αναφέρθηκε στη φράση που χτύπησε σαν καμπανάκι: "Να σας συγχαρώ και να πω ότι ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία", ενώ συμπλήρωσε πως "δεν θα πρέπει να προσποιούμαστε ότι η Ελλάδα έχει σχέση μόνο με τους αρχαίους χρόνους. Η Ελλάδα πρόσφερε στην Ευρώπη το τέλος της δικτατορίας το 1974, αλλά και πολλούς αγωνιστές που θυσίασαν ακόμη και τη ζωή τους για τη δημοκρατία" ανέφερε και έκλεισε λέγοντας: "Η υποχρέωση η δικής σας ως πρωθυπουργού είναι να παραμείνετε κάτω από το πρίσμα της συνεργασίας."

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς σε Τσίπρα: Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή πορεία της"

Ντάισελμπλουμ: "Εκτροχιασμός αν τηρηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις"

Αυστηρό μήνυμα του προέδρου το Eurogroup, Λίγες ώρες πριν την συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα

Αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα για την κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στις προεκλογικές της υποσχέσεις, αυτό θα είναι εις βάρος της ανάπτυξης και ο ελληνικός προϋπολογισμός θα πέσει έξω», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η Ελλάδα τρέφει τη φιλοδοξία να παραμείνουν στην ευρωζώνη και το ίδιο επιθυμούν και οι εταίροι της, ξεκαθάρισε ο Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: "Εκτροχιασμός αν τηρηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις""

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

S&P: Υποβαθμίζει το outlook της Ελλάδας

Σε υποβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας σε «CreditWatch negative» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για ορισμένες από τις επιλογές της νέας κυβέρνησης τις οποίες χαρακτηρίζει ασύμβατες με το πλαίσιο της πολιτικής που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των πιστωτών και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα ο οίκος υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι «κατά τη γνώμη μας εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να συμφωνήσει με τους επίσημους πιστωτές της χώρας για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω την πιστωτική αξιοπιστία της Ελλάδας».

Επίσης ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι έχει θέσει υπό «αρνητική παρακολούθηση» (CreditWatch Negative) τη συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας – αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Β/Β - και προειδοποιεί ότι μπορεί να προχωρήσει σε υποβάθμισή της εάν υπάρξει «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με ΕΚΤ και ΔΝΤ, γεγονός το οποίο θα περιορίσει τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της.

Αντίθετα εάν οι διαπραγματεύσεις έχουν θετικό αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει σταδιακά. Πάντως ο οίκος ξεκαθαρίζει ότι είναι αντίθετος με ορισμένες προτάσεις που συγκαταλέγονται μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του απόλυτου ποσοστού του πρωτογενούς πλεονάσματος ως ποσοστού επί του ΑΕΠ.

Η αντίθεση έγκειται στο γεγονός ότι τα τρία παραπάνω στοιχεία αποτελούν δεσμεύσεις της Ελλάδας βάσει του Μνημονίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Standard & Poor's «με δεδομένη την περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, η Ελλάδα στηρίζεται στην στήριξη του επίσημου τομέα προκειμένου να αποπληρώσει δάνεια ύψους 17 δισ. ευρώ φέτος, εκ των οποίων τα 6,7 δισ. βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ, αλλά και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ενώ 8,6 δισ. ευρώ οφείλονται στο ΔΝΤ».

Προστίθεται ακόμη ότι η η πολιτική αβεβαιότητα αλλά και η αδύναμη πορεία του ΑΕΠ (τόσο του πραγματικού όσο και του κατά κεφαλήν) αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ως εκ τούτου η πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να συνδέσει περισσότερο την πορεία του ΑΕΠ με αυτή της βιωσιμότητας του χρέους, χαρακτηρίζεται ως εποικοδομητική.

Διαβάστε Περισσότερα » "S&P: Υποβαθμίζει το outlook της Ελλάδας"

Τσίπρας: Είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας

Για τετραετές σχέδιο το οποίο θα στηρίζεται σε πρωτογενώς ισοσκελισμένους κρατικούς προϋπολογισμούς μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη του ομιλία στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Τσίπρας, έριξε ιδιαίτερο βάρος στη μάχη κατά τη διαφθοράς και της διαπλοκής ενώ επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη "διαφάνεια".

Είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου. Πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανέφερε και τόνισε ότι «ο λαός απαιτεί να ματώσουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του». Σημείωσε δε ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση ευρύτερων συναινέσεων και έδωσε εντολή για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και αλαζονείας.

Τέσσερις είναι οι προτεραιότητες:

Α) Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης. Βοήθεια σε αυτούς που στερούνται βασικά αγαθά όπως φαγητό, θέρμανση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Β) Στήριξη της οικονομίας για να επαναλειτουργήσει. Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων που βουλιάζουν στα χρέη και δράσεις για την μείωση της ανεργίας

Γ) Διαπραγμάτευση με τους εταίρους για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Είμαστε έτοιμοι για αυτό με εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών και τετραετές σχέδιο με στόχο πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά χωρίς την υποχρέωση εξοντωτικών πλεονασμάτων. Εχουμε προτάσεις ρεαλιστικές για το χρέος και τις επενδύσεις.

Δ) Σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα. Θεσμική θωράκιση της διαφάνειας, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

«Οι Ελληνες έχουν μεγάλες προσδοκίες. Δεν περιμένουν να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη η δύσκολη οικονομική κατάσταση αλλά έχουν την απαίτηση να είμαστε κυβέρνηση με εντελώς διαφορετικό ύφος εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Δεν έχουμε άλλες εξαρτήσεις ή άλλο αφεντικό πέραν από τους πολίτες. Σε αυτούς λογοδοτούμε» είπε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση δεν έρχεται να καταλάβει δομές και προνόμια εξουσίας. Ερχόμαστε να αλλάξουμε τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση της χώρας, να κάνουμε οριστικά παρελθόν το πελατειακό κράτος και το κράτος-πελάτη που εξυπηρετούσε συμφέροντα.

Θέλω να έχετε στο μυαλό σας ότι η εξουσία δεν μας ανήκει. Ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν. Είμαστε υπό την κρίση τους. «Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, αμείλικτη στάση σε φαινόμενα διαφθοράς».

Τον πρωθυπουργό στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικό συμβουλίου πλαισίωνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης.
Ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης κάθισε ακριβώς απέναντι από τον πρωθυπουργό. Δίπλα στον κ. Βαρουφάκη ήταν ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης και ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας"

Χριστοδουλοπούλου: Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα

Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών».

Τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποκατάσταση όλων αυτών των παιδιών που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, «ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν, αλλά ήρθαν πολύ μικρά στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ. Πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους, εδώ».

Διαβάστε Περισσότερα » "Χριστοδουλοπούλου: Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα"

Σπίρτζης: Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις

“Η κεντρική τοποθέτηση της Κυβέρνησης είναι ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας”, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων. Την απόφαση της νέας κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ανακοίνωσε, εξάλλου, με δηλώσεις του στον ΣΚΑτ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Σπίρτζης παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ανέφερε ότι οι προτεραιότητες του ως Υπουργού, θα είναι αυτά που έχουν ειπωθεί έως τώρα από το ΤΕΕ και τον επιστημονικό κόσμο. Πρέπει, είπε, να γίνουν ιεραρχήσεις των προγραμμάτων και των δημοσίων επενδύσεων και των έργων και πρόσθεσε ότι τα έργα πρέπει να υπηρετούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ανέφερε, τέλος, ότι σε θεσμικό επίπεδο θα δούμε πολλούς τομείς που τα τελευταία 4-5 χρόνια είχαν αποδιοργανωθεί πλήρως με απανωτές διατάξεις.

Ο κ. Λαφαζάνης από πλευράς του δήλωσε σχετικά με τη ΔΕΗ, ότι “θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ρεύμα πιο φθηνό για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα και να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά”.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις "

Πανούσης: Καταργούνται οι φυλακές τύπου Γ

Πρέπει να συμφιλιώσουμε την αστυνομία με τον πολίτη δήλωσε μιλώντας στην "Κοινωνία ώρα Mega" ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, επισημαίνοντας ότι το πρώτο μέλημα του θα είναι η καθημερινότητα.

Δεν τίθεται θέμα αφοπλισμού των αστυνομικών πρόσθεσε επίσης ο υπουργός αλλά όπως είπε το θέμα είναι ο αστυνόμος να γνωρίζει πότε βγάζει το όπλο του και που το στρέφει. "Η εκπαίδευση, η κοινωνική αντίληψη του αστυνόμου θα πρέπει να είναι όχι ότι είναι ένας άοπλος πολίτης αλλά ότι εκφράζει το κράτος, κυρίως τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, την προσωπική και κοινωνική ασφάλεια και όχι μόνο τη δημόσια". Επισήμανε ωστόσο ότι δεν μπορεί στις πορείες να υπάρχουν 1000 διαδηλωτές και 2000 αστυνομικοί.

Για τις φυλακές τύπου Γ είπε ότι θα τις καταργήσει, ενώ αναφορικά με την αστυνομική παρουσία στα Εξάρχεια δήλωσε ότι πρόκειται για ειδικό θέμα, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρχουν στην Αθήνα περιοχές γκέτο με κλούβες ανα 100 μέτρα, γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι όλοι οι κάτοικοι είναι επικίνδυνοι. Αν υπάρξουν πληροφορίες ότι κάτι θα συμβεί στα Εξάρχεια προφανώς η αστυνομία θα παρέμβει είπε ωστόσο ο κ Πανούσης.

Το πρώτο βήμα που μετά από συζήτηση θα κάνει όπως είπε ο κ Πανούσης είναι να αφαιρέσει τα κάγκελα από τον άγνωστο στρατιώτη μπροστά στη βουλή, καθώς μία αριστερή κυβέρνηση δε μπορεί να φοβάται τον λαό.

Ο υπουργός εκτίμησε επίσης ότι οι σχέσεις του με την αστυνομία είναι καλές καθώς υπήρξε και καθηγητής τους ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ινστιτούτου αντεγκληματικής πολιτικής και εθνικού συμβουλίου αστυνομευσης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανούσης: Καταργούνται οι φυλακές τύπου Γ"

Κουράκης: Καταργούνται εξετάσεις σε Α' και Β΄Λυκείου - Τέλος σε διαγραφή αιώνιων φοιτητών

Άμεσες και σαρωτικές αλλαγές αναμένονται στην εκπαίδευση από την εφετινή χρονιά. Δεν θα δώσουν οι μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου το καλοκαίρι εξετάσεις με το σύστημα της «Τράπεζας θεμάτων» η οποία καταργείται, ενώ σταματούν και οι εξετάσεις που θα προσμετρούν σε ποσοστό για την είσοδο στο πανεπιστήμιο στις δυο αυτές τάξεις.

Αυτά είπε πριν το απόγευμα της Τρίτης, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», ο αναπληρωτή υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης.
Ο κ. Κουράκης δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά θα τηρηθούν όλες, ενώ οι πόρτες του υπουργείου του θα είναι ανοικτές σε όλους. «Επειδή έχουμε εκλεγεί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κάνουμε και όλα σωστά, χρειάζεται συλλογική δράση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και έδωσε τις εξής «ειδήσεις» :

- Καταργείται από εφέτος η «Τράπεζα θεμάτων».
- Καταργούνται από εφέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α' και την Β΄ Λυκείου.
-Στην Γ' Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.
- Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει την διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου.
- Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες
- Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους.
- Επαναπροσλαμβάνονται αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους
- Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν.
- Θα γίνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία στα σχολεία.
- Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες».
Αύριο στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει η τελετή παράδοσης - παραλαβής από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την επόμενη ηγεσία του.
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουράκης: Καταργούνται εξετάσεις σε Α' και Β΄Λυκείου - Τέλος σε διαγραφή αιώνιων φοιτητών"

Κατρούγκαλος: Θα επαναπροσληφθούν καθαρίστριες και σχολικοί φύλακες

Για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και των σχολικών φυλακών που απολύθηκαν λόγω διαθεσιμότητας δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι θα ανακληθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές. «Οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες είναι οι πρώτες αδικίες που θα διορθωθούν» είπε.

Για το μέτρο της αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση πρότασης και τόνισε ότι «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να είναι έτοιμη τις πρώτες 100 ημέρες».

Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα ισχύσει ό,τι ισχύσει και για τις άλλες περιπτώσεις εργαζομένων που προανέφερα».

Σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε την ΕΡΤ όπως ήταν πριν το μαύρο, αλλά όπως εμφανίστηκε μετά το μαύρο.

«Θα πρέπει να γυρίσουμε όχι στην παλιά ΕΡΤ γιατί είχε τις αμαρτίες του πελατειακού κράτους που είχαμε. Πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να έχουμε την ΕΡΤ την ανοιχτή στην κοινωνία. Την ΕΡΤ αυτή που λειτούργησε από τη στιγμή που έπεσε το μαύρο εκεί και αυτό είναι μια διαδικασία δύσκολη. Γιατί ούτε θα πρέπει να φερθούμε εκδικητικά απέναντι σε αυτούς της ΝΕΡΙΤ γιατί πολλοί από αυτούς από ανάγκη πήγαν εκεί. Να μην επαναφέρουμε την πελατειακή ΕΡΤ» είπε το βράδυ της Τρίτης στο Mega.

Ως προς το θέμα του ενιαίου μισθολογίου ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως θα πρέπει να εξορθολογιστεί, να εξαλειφθούν οι ανισότητες και εκτίμησε ότι για αυτό δεν θα χρειαστεί χρόνος μεγαλύτερος του εξαμήνου.

Yπογράμμισε πως το πρώτο πράγμα που θα συζητήσει με τους δημόσιους υπαλλήλους θα είναι το σύστημα αξιολόγησης, λέγοντας πως αυτό θα πρέπει να είναι τίμιο, δημοκρατικό και πρόσθεσε ότι θα δώσει εντολή ενός 15 ημερών να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Θα επαναπροσληφθούν καθαρίστριες και σχολικοί φύλακες"

Σκουρλέτης: Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και επιστροφή 13ης σύνταξης

Την επαναφορά, άμεσα, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης.

«Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια, υπάρχουν αυτά που σχετίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις, με τον νόμο για την επιστράτευση και βεβαίως όσα σχετίζονται με την προστασία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» δήλωσε στον ANT1 ο Π.Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι «σε αυτά όλα υπάρχουν ήδη, σχεδόν έτοιμα, στην τελική τους μορφή, νομοθετήματα».

«Είναι μία πρόκληση για μία κυβέρνηση της Αριστεράς, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να αναμετρηθεί με τα προβλήματα της εργασίας» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ.Στρατούλης επανέλαβε, στον ΑΝΤ1, τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά της 13ης σύνταξης και των επικουρικών συντάξεων σε όσους λαμβάνουν μηναία σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και επιστροφή 13ης σύνταξης"

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση - Η σύνθεση της

Διπλή ήταν η τελετή ορκωμοσίας για τη νέα κυβέρνηση, με εννέα υπουργικά στελέχη να ορκίζονται με τον καθιερωμένο θρησκευτικό όρκο όπως επιθυμούσαν, (μεταξύ αυτών κι όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ) και τα υπόλοιπα 31 να προτιμούν τον πολιτικό όρκο.

Πάνος Καμμένος, Τέρενς Κουίκ, Δημήτρης Μάρδας, Παναγιώτης Νικολούδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Έλενα Κουντουρά, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Γιάννης Πανούσης και Παναγιώτης Σγουρίδης ήταν τα μέλη της κυβέρνησης που ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο.

«Ορκίζομαι να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού» ήταν ο λιτός πολιτικός όρκος των υπολοίπων μελών της νέας κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης καθυστέρησε, γιατί συντάχθηκαν τα απαραίτητα Προεδρικά Διατάγματα για τους δυο όρκους.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη στη 1 μετά το μεσημέρι συναντώνται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που έχει προταθεί για πρόεδρος της Βουλής διαδεχόμενη τον κ. Μεϊμαράκη.

Την Τετάρτη στις 10.30 το πρωί θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο.

Η σύνθεση της κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Αντιπρόεδρος: Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργός Εσωτερικών - Διοίκησης Ανασυγκρότησης: Νίκος Βούτσης
Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Γιώργος Κατρούγκαλος
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου
Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού: Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Χρήστος Σπίρτζης
Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας
Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά

Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Παναγιώτης Λαφαζάνης
Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης
Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης

Υπουργός Οικονομικών: Γιάννης Βαρουφάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νάντια Βαλαβάνη
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Μάρδας

Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων: Αριστείδης Μπαλτάς
Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης
Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης
Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης
Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής
Εργασίας: Πάνος Σκουρλέτης
Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου
Αναπληρωτής Υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας: Ανδρέας Ξανθός
Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Δημήτρης Στρατούλης

Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Κοτζιάς
Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Νίκος Χουντής
Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Καμμένος
Αναπληρωτής Υπουργός: Κώστας Ήσυχος
Υφυπουργός: Νίκος Τόσκας

Υπουργός Δικαιοσύνης: Νίκος Παρασκευόπουλος
Υπουργός Επικρατείας για καταπολέμηση της διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης
Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης
Υφυπουργός: Τέρενς Κουίκ
Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γαβριήλ Σακελλαρίδης



Διαβάστε Περισσότερα » "Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση - Η σύνθεση της"

Μέρκελ προς Τσίπρα: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη στιγμή

Τα συγχαρητήριά της στον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκφράζει με τηλεγράφημά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας την δύσκολη συγκυρία, στην οποία αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

«Αναλαμβάνετε σε δύσκολη στιγμή, κατά την οποία βρίσκεστε ενώπιον μιας μεγάλης ευθύνης», τονίζει η καγκελάριος της Γερμανίας στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά της, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η συνεργασία μαζί του να συμβάλει στην εμβάθυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

«Ελπίζω ότι η συνεργασία μαζί σας θα ενισχύσει περαιτέρω και θα εμβαθύνει την παραδοσιακά καλή και βαθιά φιλία μεταξύ των λαών μας. Για τη μελλοντική δουλειά σας ως πρωθυπουργού σάς εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία»

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ προς Τσίπρα: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη στιγμή"

Την Παρασκευή στην Αθήνα ο Ντάισελμπλουμ

Την Αθήνα θα επισκεφθεί την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον νέο υπουργό Οικονομικών.

Από τις Βρυξέλλες, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το Eurogroup τελεί εν αναμονή των θέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης στα οικονομικά ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, o Γ. Ντάισελμπλουμ συνεχάρη τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που μετέχουν σε αυτήν, τονίζοντας ότι το Eurogroup προσβλέπει σε συνεργασία μαζί της, όπως άλλωστε συνεργάστηκε και με την απερχόμενη κυβέρνηση. «Πρέπει να επιτρέψουμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση να προσδιορίσει τη θέση της και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να προχωρήσει» δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Τόνισε, επίσης ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτό το έργο. Όπως είπε, υπάρχει ακόμα χρόνος έως το επόμενο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται εντός της Ευρωζώνης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως δεν υπάρχει διαχωρισμός Βορρά και Νότου στην Ευρωζώνη και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση χώρας με εκτεταμένα προβλήματα.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι σημαντικά και δεν εξαλείφθηκαν εν μία νυκτί επειδή έγιναν εκλογές. «Τα προβλήματα παραμένουν και υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Εμείς θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση, στη βάση μιας ειλικρινούς διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 15 λεπτών, με «τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας», το όνομα του οποίου δεν θέλησε να αποκαλύψει. Όπως είπε, ο νέος Έλληνας υπουργός του εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί άμεσα με το Eurogroup και υπογράμμισε την προσήλωση της χώρας στην Ευρωζώνη. Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «αυτό είναι μια καλή αρχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο πρόεδρος του Eurogroup, εντός της εβδομάδας, την Αθήνα. Ωστόσο, εκπρόσωπός του, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει.

Σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι αδύνατον να εκτιμηθεί, καθώς αναμένονται πρώτα οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις και τις φιλοδοξίες των νέων ελληνικών αρχών. Όπως σημείωσε, δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα μέσω των ΜΜΕ και εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι και η Ελλάδα από την πλευρά της θα πράξει το ίδιο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι σχηματίστηκε τάχιστα η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιάνει αμέσως δουλειά. Ο ίδιος τόνισε ότι οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες και δύσκολες επιλογές, οι οποίες στηρίχθηκαν από την Ευρωζώνη. Όπως είπε, οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς με την επιστροφή της ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι τα αποτελέσματα στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγ, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στην Ελλάδα 141,8 δισ. ευρώ και ότι ο EFSF διακρατεί το 44% του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, ο ΕFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο μέσος όρος ωρίμανσης των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 32 χρόνια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι η Ευρωζώνη αναμένει να δει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στις θέσεις των εταίρων της Ελλάδας, οι οποίοι επιμένουν στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, καθώς και στην ανάγκη να ζητηθεί παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Επιπλέον, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, το πρώτο τρίμηνο του 2015, είναι αυξημένες. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι πριν από τις εκλογές προσδιοριζόταν περί τα 2,6 δισ. ευρώ, αλλά τώρα έχει αυξηθεί, λόγω των μειωμένων εσόδων του Δεκεμβρίου και λόγω των εκλογών.

Τέλος, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα το ΔΝΤ έχει σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η χώρα έχει λαμβάνειν από το ΔΝΤ 9 δισ. ευρώ, ως το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Διαβάστε Περισσότερα » "Την Παρασκευή στην Αθήνα ο Ντάισελμπλουμ"

Την Πέμπτη στην Αθήνα ο Μάρτιν Σουλτς

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, θα είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 15.00.

Ο κ. Σουλτς, ο οποίος την Παρασκευή μεταβαίνει στο Βερολίνο για να συναντήσει την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, έχει δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση.

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι «είναι πραγματιστής. Θα πρέπει να βρει έναν συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους του και πιστεύω πως το γνωρίζει».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σουλτς θέλει να διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη για τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στο Βερολίνο.

Ήδη, παρατηρούν οι ίδιες πηγές, είναι η δεύτερη κίνηση που γίνεται προς την Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα, με πρώτη την πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, που προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 12ης Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση, έστω ανεπίσημη, έχει ήδη αρχίσει.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Αθήνα θα επισκεφθεί και ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Την Πέμπτη στην Αθήνα ο Μάρτιν Σουλτς"

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Δέκα νεκροί σε συντριβή ελληνικού F-16 σε ισπανική αεροπορική βάση

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν όταν ελληνικό F-16 συνετρίβη στη διάρκεια της απογείωσης στην πίστα της αεροπορικής βάσης του Los Llanos στην επαρχία Αλμπαθέτε της κεντρικής Ισπανίας, όπου υπάρχει σχολή πιλότων του ΝΑΤΟ.

O τραγικός απολογισμός ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας της Ισπανίας.
Ο ίδιος επισήμανε ότι οι επτά εκ των τραυματιών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, πέντε σε σοβαρή κατάσταση, ενώ μόνον ο ένας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.
Για την Ισπανία αναχωρεί ο αρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) Χρήστος Βαΐτσης.

Δεν έχει γίνει γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων, ούτε η κατάσταση του πληρώματος του ελληνικού μαχητικού.

Το μαχητικό συνετρίβη στις 16:40 ώρα Ελλάδος σε χώρο στάθμευσης αεροσκαφών της αεροπορικής βάσης πέφτοντας πάνω σε άλλα σταθμευμένα μαχητικά.

Από τη συντριβή του F-16 προκλήθηκε έκρηξη και ξέσπασε φωτιά.
Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.
Tο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναμένει επίσημη ενημέρωση από τις ισπανικές αρχές σχετικά με το συμβάν.

Για τις πληροφορίες που ήλθαν σε γνώση του για το συμβάν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να μεταβεί στον τόπο του συμβάντος.

«Εκφράζουμε την θλίψη μας και την οδύνη μας για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια άσκησης στη φίλη και σύμμαχο  Ισπανία. Αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων Αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας..

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος -ασκεί καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών μέχρι το διορισμό νέου υπουργού- επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΑ προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό δυστύχημα στην Ισπανία και να εκφράσει τη βαθειά του λύπη για τις ανθρώπινες απώλειες εν ώρα καθήκοντος.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Δέκα νεκροί σε συντριβή ελληνικού F-16 σε ισπανική αεροπορική βάση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news