facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

S&P: Υποβαθμίζει το outlook της Ελλάδας

Σε υποβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας σε «CreditWatch negative» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για ορισμένες από τις επιλογές της νέας κυβέρνησης τις οποίες χαρακτηρίζει ασύμβατες με το πλαίσιο της πολιτικής που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των πιστωτών και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα ο οίκος υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι «κατά τη γνώμη μας εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να συμφωνήσει με τους επίσημους πιστωτές της χώρας για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω την πιστωτική αξιοπιστία της Ελλάδας».

Επίσης ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι έχει θέσει υπό «αρνητική παρακολούθηση» (CreditWatch Negative) τη συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας – αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Β/Β - και προειδοποιεί ότι μπορεί να προχωρήσει σε υποβάθμισή της εάν υπάρξει «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με ΕΚΤ και ΔΝΤ, γεγονός το οποίο θα περιορίσει τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της.

Αντίθετα εάν οι διαπραγματεύσεις έχουν θετικό αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει σταδιακά. Πάντως ο οίκος ξεκαθαρίζει ότι είναι αντίθετος με ορισμένες προτάσεις που συγκαταλέγονται μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του απόλυτου ποσοστού του πρωτογενούς πλεονάσματος ως ποσοστού επί του ΑΕΠ.

Η αντίθεση έγκειται στο γεγονός ότι τα τρία παραπάνω στοιχεία αποτελούν δεσμεύσεις της Ελλάδας βάσει του Μνημονίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Standard & Poor's «με δεδομένη την περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, η Ελλάδα στηρίζεται στην στήριξη του επίσημου τομέα προκειμένου να αποπληρώσει δάνεια ύψους 17 δισ. ευρώ φέτος, εκ των οποίων τα 6,7 δισ. βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ, αλλά και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ενώ 8,6 δισ. ευρώ οφείλονται στο ΔΝΤ».

Προστίθεται ακόμη ότι η η πολιτική αβεβαιότητα αλλά και η αδύναμη πορεία του ΑΕΠ (τόσο του πραγματικού όσο και του κατά κεφαλήν) αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ως εκ τούτου η πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να συνδέσει περισσότερο την πορεία του ΑΕΠ με αυτή της βιωσιμότητας του χρέους, χαρακτηρίζεται ως εποικοδομητική.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news