facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Έρευνα: Ένας στους τρεις καρκινοπαθείς δεν μπορεί να επισκεφθεί το γιατρό!

Βαρύ είναι το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας, καθώς καλούνται να δώσουν μάχη σε διπλό μέτωπο: Τόσο με τη βαριά ασθένεια τους όσο και με το δυσλειτουργικό και δυσπρόσιτο σύστημα υγείας – η δεύτερη ίσως είναι η πιο κρίσιμη και καταλυτική για την έκβαση της υγείας τους…

Με τα μελανότερα χρώματα αποτυπώνεται η ζωή των καρκινοπαθών στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά στην πρόσβασή τους σε γιατρούς και θεραπεία, μέσα από την έρευνα με τίτλο: «Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των καρκινοπαθών», η οποία διεξήχθη από τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκο Σουλιώτη για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.), στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δικαίωμά μου!» που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος των καρκινοπαθών έχει ασφαλιστική κάλυψη, εντούτοις τα εμπόδια που καταγράφονται μετά τη διάγνωση της ασθένειας τους προκαλούν θλίψη: Το 30,5% δεν μπορεί να επισκεφτεί εύκολα ή και καθόλου γιατρό, ενώ το 25,4% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια και στη θεραπεία.

Ειδικότερα, τα προσκόμματα αφορούσαν και στην κακή τους οικονομική κατάσταση αλλά και στη δυσλειτουργία του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, το 50,7% δεν έβρισκε ραντεβού στο δημόσιο νοσοκομείο μέσα στον ενδεδειγμένο χρόνο που απαιτούνταν, το 18,3% ενημερωνόταν από τον συμβεβλημένο γιατρό ότι είχε κλείσει το μηνιαίο πλαφόν των επισκέψεων, το 23,9% έβρισκε ραντεβού διαθέσιμο σε ιατρείο μακριά από την οικία ή το σταθερό ιατρείο παρακολούθησης, το 28,1% ανέφερε ότι είχε και δυσκολία μετακίνησης. Το 44% ωστόσο δήλωσε και αδυναμία πληρωμής της επίσκεψης σε ιδιώτη γιατρό.

Από το ποσοστό αυτών που αντιμετώπισαν προβλήματα στη θεραπεία τους, το 44,7% δηλώνει πως δεν μπορούσε να βρει το σκεύασμα που χρειαζόταν για τη φαρμακευτική αγωγή του, το 25,4% δεν μπορούσε να βρει γιατρό για να συνταγογραφήσει το αναγκαίο φάρμακο, το 20% δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη γνωμάτευση για την διάθεση του φαρμάκου και τέλος το 8% είχε δυσκολία πρόσβασης στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ που υπήρχε το φάρμακο.

Οι επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών ήταν δραματικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών: το 96% δήλωσε πως επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του, ενώ ποσοστό 3,7% χρειάστηκε ακόμη και να νοσηλευτεί.

Τι άλλο έδειξε η έρευνα

Ένας στους δέκα καρκινοπαθείς είναι ανασφάλιστος. Το 89,3% δηλώνει πως έχει ασφαλιστική κάλυψη. Επίσης, ποσοστό 24% έχει και ιδιωτική ασφάλιση.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επισκέψεων που πραγματοποιούν στον ιατρό που τους παρακολουθεί, οι ασθενείς με καρκίνο αναφέρουν ότι κάνουν επισκέψεις μηνιαίες (ποσοστό 24,3%), τριμηνιαίες (ποσοστό 38,6%), ετήσιες (ποσοστό 20,5%), ενώ ποσοστό 16% δηλώνει πως πραγματοποιεί περισσότερες από δύο φορές τον μήνα.

Το 60% των καρκινοπαθών δηλώνει πως παρακολουθείται από γιατρό δημόσιου ή στρατιωτικού νοσοκομείου, το 14,7% από γιατρό συμβεβλημένο με τον ασφαλιστικό του φορέα αλλά στο ιδιωτικό του ιατρείο και το 19,8% από ιδιώτη γιατρό.

Το 45% των καρκινοπαθών δηλώνει πως έχασε ή καθυστέρησε να λάβει τη θεραπεία του και το 39% αναγκάστηκε να πληρώσει τα φάρμακά του. Τέλος, το 15% αναγκάστηκε να αλλάξει θεραπεία.

Το 42% των καρκινοπαθών αναφέρει ότι τα οικονομικά τους είναι δύσκολα αλλά τα καταφέρνουν. Ωστόσο, το 28% αναγκάζεται να δανείζεται για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του νοικοκυριού. Μάλιστα, εξ αυτών το 68% δηλώνει πως κάνει συνεχείς περικοπές ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης για να φτάσουν τα χρήματα.

Το 44,4% των ασθενών με καρκίνο που συμμετείχαν στην έρευνα είναι ηλικίας 36 έως 50 χρόνων. Ένας στους τρεις καρκινοπαθείς έχει εισόδημα μηνιαίο κάτω από 500 ευρώ, το 66% των ερωτηθέντων καρκινοπαθών έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 1000 ευρώ και μόλις το 10% αναφέρει πως έχει εισόδημα άνω των 1.500 ευρώ.

Η εκστρατεία «Δικαίωμά μου!»

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι. κυρία Ζωή Γραμματόγλου κατά το χαιρετισμό της, «τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνας για τις συνθήκες διαβίωσης των καρκινοπαθών, ενισχύουν την ανάγκη για ενέργειες όπως η εκστρατεία «Δικαίωμά μου!», που στόχο έχει τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και προοπτικής θεραπείας για τους ασθενείς».

Την ίδια πεποίθηση εξέφρασε και η κυρία Μυρτώ Σκοτίδα, αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Κ.Ε.Φ.Ι. που είχε την πρωτοβουλία της εκστρατείας «Δικαίωμά μου!», καθώς και της διεξαγωγής της συγκεκριμένης έρευνας, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη έρευνα μιλάει στην καρδιά του προβλήματος και αναφέροντας ότι έχουν ενημερωθεί τουλάχιστον 130.000 ασθενείς.

Η εκστρατεία με τίτλο «Δικαίωμά μου!» περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές ενέργειες ενημέρωσης, οι οποίες στόχο έχουν αφενός να προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των νοσοκομείων και των φαρμακείων, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ, αφετέρου να αναζητήσουν, να καταγράψουν και να κωδικοποιήσουν όλα τα δικαιώματά των καρκινοπαθών, όπως αυτά απορρέουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε ο κάθε καρκινοπαθής να έχει πρόσβαση σε έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τα ζητήματα που τον αφορούν και να είναι σε θέση να διεκδικήσει όλα τα δικαιώματά του.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news